Τι έχουμε:
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 3 μήλα Pink Lady
- 5 δαμάσκηνα, αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
- 4 βερίκοκα, αποξηραμένα
- 2 κρόκους αβγού
- 2 κουταλιές σταφίδες, ξανθές
- 2 κουταλιές μαργαρίνη
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 2 κουταλιές μαργαρίνη για τα φορμάκια
- αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας
Για το γαρνίρισμα:
- 1 μήλο Pink Lady, κομμένο σε φέτες
- φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τα μήλα Pink Lady, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα κόβουμε στα τέσσερα, τα καθαρίζουμε, βγάζουμε τα κουκούτσια και τα τρίβουμε στον τρίφτη από τη χοντρή πλευρά. Κόβουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα σε κυβάκια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε τη μαργαρίνη, προσθέτουμε τα τριμμένα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τις σταφίδες, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τα σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας για να ενωθούν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Κατόπιν, παίρνουμε ένα φλιτζάνι από το μείγμα, το βάζουμε σε ένα μπολ και το ζυμώνουμε με ένα φύλλο από τη σφολιάτα. Αν χρειαστεί,προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι, ώστε να απορροφηθούν τα υγρά και να σφίξει η ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε για λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Βάζουμε το άλλο φύλλο της σφολιάτας και με ένα στρογγυλό κουπάτ κόβουμε 4 στρογγυλά κομμάτια, λίγο μεγαλύτερα από τα φορμάκια. Στη συνέχεια, τα στρώνουμε στα φορμάκια, αφού πρώτα τα αλείψουμε με τη μαργαρίνη, φροντίζοντας ώστε να καλύπτονται τα πλαϊνά τοιχώματα και να εξέχουν από τις άκρες. Τρυπάμε την επιφάνεια κάθε φύλλου με τα δόντια ενός πιρουνιού και με ένα κουτάλι μοιράζουμε το υπόλοιπο μείγμα με τα μήλα στα φορμάκια. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας, βάζουμε πάνω τη ζύμη από το μπολ, την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους περίπου ενός εκατοστού και κόβουμε 4 κομμάτια ακριβώς στις διαστάσεις από τα φορμάκια. Καλύπτουμε με τα κομμάτια τη γέμιση σε κάθε φορμάκι και γυρίζουμε τις άκρες από το κάτω κομμάτι του φύλλου, ώστε να καλύπτει το πάνω μέρος, πιέζοντας λίγο με τα δάχτυλά μας, ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Σκεπάζουμε τα φορμάκια με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσουν. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με λίγο νερό και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνειά τους.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
Βγάζουμε τα φορμάκια από τον φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.
Σερβίρουμε, γαρνίροντας με φέτες μήλου Pink Lady και φιστίκια Αιγίνης.
Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και 1/2 κουταλάκι κανέλα.
Το κατάλληλο συνοδευτικό Αφρώδης οίνος.