Τι έχουμε:
- 20 φύλλα κρούστας
- 1 1/2 φλιτζ. μαργαρίνη, λιωμένη
Για τη γέμιση:
- 3 μήλα Pink Lady
- 250 γραμ. φιστίκια, Αιγίνης
- 125 γραμ. αμυγδαλόψιχα
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 1 κουταλάκι κανέλα
Για το σιρόπι:
- 3 φλιτζ. νερό
- 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
- 4 κουταλιές μέλι
- χυμό από 1 λεμόνι
Για το γαρνίρισμα:
- φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τα Pink Lady, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα κόβουμε στα τέσσερα, τα καθαρίζουμε, βγάζουμε τα κουκούτσια και τα ψιλοκόβουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα μήλα, τη ζάχαρη, την αμυγδαλόψιχα, την κανέλα και τα φιστίκια κοπανισμένα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Αλείφουμε ένα ταψάκι με μαργαρίνη και στρώνουμε τα μισά από τα φύλλα, αλειμμένα με μαργαρίνη, φροντίζοντας οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψάκι. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με τα μήλα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν προς το εσωτερικό του ταψιού.
Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, αφού πρώτα τα αλείψουμε και αυτά με μαργαρίνη και με ένα πινέλο, πιέζουμε τις άκρες που προεξέχουν στις γωνίες προς το εσωτερικό του ταψιού. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε ελαφρά τον μπακλαβά σε κομμάτια και τον ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 150?C και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι. Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Κατόπιν, βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, τον περιχύνουμε με το σιρόπι, τον αφήνουμε να κρυώσει καλά, τον κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε, γαρνίροντας με τα φιστίκια.
Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση λίγη τριμμένη φρυγανιά, ώστε να απορροφηθεί καλύτερα το σιρόπι.
Το κατάλληλο συνοδευτικό Αφρώδης οίνος.