Όμηρος Ευστρατιάδης: "Δεν υπάρχουν άνθρωποι-σκουπίδια"

16.05.2008
Ο σκηνοθέτης των μεγάλων κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών Όμηρος Ευστρατιάδης μιλάει στο ΛΟΙΠΟΝ για το νέο του γάμο, το μόλις ενός χρόνου γιο του, τα παιδιά του από τους προηγούμενους γάμους του, την «αμφιλεγόμενη» Αννίτα Πάνια αλλά και για τα νέα του σχέδια.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΜΟΥΤΙΔΗ

Αισθάνεται ευτυχισμένος, αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στο γιο του, ξεκαθαρίζει ότι αγαπάει όλα του τα παιδιά από τρεις διαφορετικούς γάμους το ίδιο, αποκαλύπτει το προγαμιαίο συμβόλαιο που επισημαίνει τη διαφορά ηλικίας με τη νέα του σύζυγο και χαμογελά με το παιχνίδι της μοίρας να κάνουν επιτυχία με την Αννίτα μόνο όταν είναι παρέα στην TV. Σας παρουσιάζουμε το μοναδικό Όμηρο Ευστρατιάδη, έναν άνθρωπο που έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στη διαμόρφωση του τοπίου της μικρής οθόνης!

Όμηρε, δεν μιλάς ποτέ για τα προσωπικά σου, αλλά έχεις κάνει ήδη τρεις γάμους.

«Ναι, και έχω αποκτήσει τρία υπέροχα παιδιά και τρία εγγόνια. Τις κόρες μου, τη Σταυρίνα και την Αλεξάνδρα, που λατρεύω, και τον μόλις ενός χρόνου γιο μου, τον Όμηρο, που δεν τον χορταίνω».

Μίλησέ μου για τον τρίτο σου γάμο...

«Έγινε το 2007 σε στενό οικογενειακό κύκλο 30 ατόμων σε μια υπέροχη εκκλησία στον Πειραιά. Η Πόπη είναι η γυναίκα μου και αισθάνομαι πολύ τυχερός που είμαστε μαζί».

Ήταν έγκυος η Πόπη όταν παντρευτήκατε;

«Ναι, και χάρηκα πολύ γι αυτό όταν το έμαθα. Είμαι κατά των αμβλώσεων. Κρατήσαμε το παιδί και πήγαμε στην εκκλησία. Η Αννίτα ήταν κουμπάρα. Με πάντρεψε με το ζόρι. Έλα εδώ, θα σε παντρέψω, μου είπε και το έκανε. Ήταν η κουμπάρα και μετά η νονά του μικρού Όμηρου. Ήταν το όνομα που ήθελε να του δώσει η γυναίκα μου και το δέχτηκα».

Δεν σε απασχόλησε ποτέ το γεγονός ότι με τη σύζυγό σου έχετε μια διαφορά ηλικίας κάποιων χρόνων;

«Ποιος σου είπε ότι δεν το σκέφτηκα. Πριν παντρευτούμε μάλιστα την έβαλα και μου υπέγραψε μια υπεύθυνη δήλωση που έλεγε: Εγώ, η Πόπη, έχω σώας τα φρένας και με τέτοια διαφορά ηλικίας κανονικά δεν θα έπρεπε να είμαστε μαζί!. Αλλιώς, δεν θα έκανα το γάμο. Ήθελα να είμαι καλά με τη συνείδησή μου».

Μου κάνεις πλάκα «Καθόλου, μιλάω σοβαρά».

Σε ξέρω περισσότερα από 18 χρόνια και είσαι καλύτερα από κάθε άλλη φορά στη ζωή σου. Ανανεωμένος, κεφάτος, όλο ζωή και δημιουργία. Δεν μπορεί, κάπου υπάρχει το μυστικό της ανανέωσης

«Όταν ένας άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται για το πόσο χρόνων είναι, τότε ανανεώνεται. Όταν πέσει στη ρουτίνα, φθείρεται, γερνάει και περιμένει τον Χάρο! Εμένα είναι φίλος μου ο Χάρος. Διότι, όταν τον έχεις φίλο, σου λέει: Στον Όμηρο θα πάω; Άφησέ τον στην ησυχία του».

Συνεργάστηκες με μύθους, δημιούργησες σταρ, έκανες και κάνεις επιτυχίες. Πώς αντιμετωπίζεις σήμερα τους νέους σου συνεργάτες ή κάθε πρόταση νέας συνεργασίας; Υπάρχει η υπεροψία που ακολουθεί ένα καθιερωμένο όνομα;

«Όχι, ξεχνάω τα πάντα και είναι σαν να ξεκινάω τώρα από την αρχή».

Κατηγορήθηκες ότι στις εκπομπές σου βγάζεις και παρουσιάζεις ανθρώπους-σκουπίδια, που τους εκμεταλλεύεσαι προς τέρψιν της τηλεθέασης.

«Δεν υπάρχουν άνθρωποι-σκουπίδια, ωστόσο υπάρχει κοινωνία που θέλει να δημιουργεί σκουπίδια. Στις εκπομπές μας δίνω χαρά σε ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν. Το απέδειξα αυτό όταν τα τραγούδια του Κατέλη, της Μαλάμως και των υπόλοιπων παιδιών της εκπομπής ξεπέρασαν σε πωλήσεις ακόμα και εκείνο του Σαρμπέλ, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Γιουροβίζιον πέρυσι. Τα οποία, ευτελή ή όχι, τα παίζουν και ακούγονται παντού!».

Η Αννίτα Πάνια δεν φοβήθηκε ποτέ μήπως γίνει η εθνική παρουσιάστρια των trash εκπομπών;

«Δεν έχει τέτοιο φόβο η Αννίτα. Όπως είπα, οι άνθρωποι δημιουργούν τα σκουπίδια και όχι οι εκπομπές. Μπορεί να θεωρήσει κάποιος σκουπίδι τον Κατέλη; Είναι μοναδικός! Κάποτε του ζήτησα από το ακουστικό του να πει: Είμαι ημίθεος κι εκείνος δεν άκουσε καλά και είπε: Είμαι ηλίθιος. Έγινε χαμός. Τέτοιες επιτυχίες δεν γίνονται ούτε με το καλύτερο σενάριο. Μια άλλη φορά του ζήτησα να υποκλιθεί μπροστά στο βασιλιά και να δηλώσει: Μεγαλειότατε, δούλος σας. Ο Κατέλης πάλι δεν άκουσε και είπε: Μεγαλειότατε, βούλωσα!. Ήταν η επιτυχία της εκπομπής! Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, που είναι ατόφιοι, είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν στα σκουπίδια;».

Πότε ανακάλυψες την Αννίτα Πάνια;

«Την Αννίτα τη γνώρισα το 1995 από τον παραγωγό και φίλο μου Σούλη Γεωργιάδη. Ξεχώριζε από όλες τις άλλες παρουσιάστριες. Είναι αλήθεια ότι της άρεσε η τηλεόραση, αλλά ταυτόχρονα δεν τρελαινόταν γι αυτήν. Την έβαλα στο πλατό του TV Μακεδονία και από τότε είμαστε πάντα μαζί. Ξεκινήσαμε με το Χρυσό κουφέτο, μια ανεπανάληπτη επιτυχία! Η Αννίτα έβγαλε έναν άλλο τρόπο παρουσίασης, που δεν υπήρχε μέχρι τότε. Δεν υπήρξε ποτέ η χαμογελαστή και καλοσυνάτη ξανθιά, αλλά αυτό που είναι η ίδια. Έβγαλε το χαρακτήρα της. Μια κοπέλα που θυμώνει, τα χώνει και δεν είναι δήθεν! Η Αννίτα είναι αυθεντική, χύμα, όπως ακριβώς και στη ζωή της. Γι αυτό πέτυχε, διότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται τι είναι αληθινό και τι προσποιητό στη συμπεριφορά κάποιου. Βέβαια, όταν ξεκίνησε το Χρυσό κουφέτο, δεν ήταν εύκολα τα πράγματα. Ένα βράδυ, θυμάμαι, μου τηλεφώνησαν από τo ΤV Μακεδονία και μου είπαν: Μάζεψέ την, γιατί ο κόσμος εκνευρίζεται μαζί της. Κι εγώ τους απάντησα: Δεν την αγγίζω, γιατί αυτή είναι. Μετά από λίγες εκπομπές φύγαμε και πήγαμε στο New Channel. Όταν πρότεινα εκείνο το διάστημα την Αννίτα στα μεγάλα κανάλια, μου απαντούσαν: Δεν είναι στις προδιαγραφές μας, και μου έδειχναν κάποιες άλλες, αδιάφορες ξανθές. Συγγνώμη, τους απαντούσα, αλλά αυτές δεν είναι στις δικές μου προδιαγραφές! Μετά ήρθε το Star Channel και σήμερα το Alter. Υπέροχες συνεργασίες με μία διευκρίνιση πάντα: Δεν θα επεμβαίνετε στην παρουσιάστρια. Σήμερα η Αννίτα αντέχει ακόμα».

Ωστόσο, δεν δίνει συνεντεύξεις, δεν πολυεμφανίζεται Παλιότερα το έκανε συνεχώς. Τι άλλαξε, μήπως καβάλησε το «καλάμι»;

«Η Αννίτα δεν ξέρει τι είναι καλάμι. Αντέχει την επιτυχία, αφού ήξερε τι κάνει και το περίμενε. Δεν της ήρθε ξαφνικά. Απλώς δεν θέλει να κουράζει τον κόσμο. Μην ξεχνάς ότι οι εκπομπές μας πέρασαν και από μεγάλα κύματα. Θα σου θυμίσω ότι το 1999 η Αννίτα κουράστηκε τόσο, ώστε θέλησε να σταματήσει. Πιθανόν να έκανε λάθος. Επιστρέψαμε λίγο αργότερα, όμως, με τα Σπάνια πουλιά στο Star, με μια εκπομπή όμως που η Αννίτα δεν μπόρεσε να υπηρετήσει και σταμάτησε μετά από ελάχιστα επεισόδια. Μείναμε εκτός τηλεόρασης 3 χρόνια και καλά κάναμε».

Δεν δεχόσασταν το διάστημα αυτό προτάσεις για συνεργασίες;

«Η τηλεόραση σε ζητάει μόνο όταν έχεις υψηλά νούμερα τηλεθέασης, αλλιώς σε ξεχνάει. Ωστόσο, η Αννίτα έκανε άλλες δύο εκπομπές αμέσως μετά. Οι οποίες όμως δεν πήγαν ούτε εκείνες καλά. Θέλει ειδική μεταχείριση στο φακό κι ένα παιδάκι καινούργιο δεν μπορεί να τη βγάλει. Γιατί η Πάνια μετράει περισσότερο όταν δεν μιλάει, παρά όταν μιλάει. Η αντίδρασή της παίζει πιο πολύ ρόλο, παρά τα όσα λέει. Η έκφρασή της μετράει και τα νέα παιδάκια που τη σκηνοθετούσαν δεν το γνώριζαν αυτό. Ήταν το μυστικό της, αλλά δεν το γνώριζαν κι έτσι όταν την έβγαζαν στην εκπομπή, ήταν κυριολεκτικά εξαφανισμένη. Εκεί έχασαν το παιχνίδι».

Θεωρείς, δηλαδή, ότι η συνεργασία σας είναι μοναδική;

«Κανένας δεν είναι μοναδικός και ουδείς αναντικατάστατος! Ίσως όμως η μοίρα να τα έφερε έτσι, ώστε να κάνουμε την επιτυχία μαζί».

Τελικά, σε κέρδισε ο κινηματογράφος ή η τηλεόραση;

«Ο κινηματογράφος είναι τζόγος, γι αυτό έχει μαγεία. Επενδύεις σε αυτόν και δεν ξέρεις εάν θα πάρεις τα λεφτά σου πίσω. Εγώ πάντα ρίσκαρα! Δεν είχα παραγωγούς, παρά μόνο φρόντιζα να έχω εξασφαλίσει το γραφείο διανομής των ταινιών μου. Δηλαδή, της αίθουσας που θα παιζόταν. Διαφορετικά κινδύνευα να καταλήξουν στα ράφια, όπως οι περισσότερες ταινίες που χρηματοδοτούνται από το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου. Η τηλεόραση ήρθε όταν ο κινηματογράφος έχασε τη δύναμη που είχε και απορρόφησε το 70% των ανθρώπων του. Μέσα σε αυτούς κι εμένα. Η διαφορά με τον κινηματογράφο είναι ότι η τηλεόραση έρχεται απρόσκλητη στο σπίτι σου. Εγώ προσπάθησα να είμαι τουλάχιστον ευχάριστος και επιθυμητός επισκέπτης και όχι αυθάδης! Λάτρεψα τον κινηματογράφο, υπηρετώ την τηλεόραση».

Όλοι έχουν αναφερθεί στις τολμηρές ερωτικές ταινίες που έχεις γυρίσει.

«Έκανα ερωτικές ταινίες όταν ο κινηματογράφος είχε τεζάρει και οι ταινίες για να παίξουν έξω έπρεπε να έχουν γυμνές σκηνές. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι επειδή έκανα ερωτικές ταινίες, μου αρέσει και το μπανιστήρι. Δεν έχω δει ποτέ μου πορνό! Δεν μου αρέσει, μου φέρνει αηδία. Κάποτε ήμουν στην Αμερική με τον Ανδρέα Μπάρκουλη και πήγαμε σε μια αίθουσα κινηματογράφου, στην EROS 1, στην οποία παίζονταν μόνο ταινίες gay. Στο διάλειμμα είδα κάποια αγοράκια να κάθονται δίπλα στους θεατές και με ανοιχτά τα φώτα να επιδίδονται σε σεξουαλικές περιπτύξεις. Τα χάσαμε! Τι γίνεται εδώ, ρωτήσαμε τη φίλη μας που είχε τον κινηματογράφο, κι εκείνη ατάραχη μας απάντησε: Είναι το breakfast.... Σαφώς υπήρξε και lunch».

Τι καινούργιο ετοιμάζεις επαγγελματικά;

«Μια καινούργια εκπομπή με την Αννίτα και μια ίσως με τον Μάρκο Σεφερλή, τον οποίο θεωρώ τεράστιο ταλέντο. Πάντως, τα Παρατράγουδα συνεχίζονται ακάθεκτα. Εκτός αυτών, αναζητώ σενάριο για τη νέα μου ταινία Ρόδα είναι και γυρίζει, η οποία θα είναι η συνέχεια της πολύ πετυχημένης Ρόδα, τσάντα και κοπάνα. Επίσης, ετοιμάζω το βιβλίο μου σχετικά με τη ζωή και την πορεία μου μέχρι σήμερα, το οποίο αφού γράφεις εσύ, γνωρίζεις σε τι αναφέρεται».

Τι θεωρείς το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου;

«Το ότι είμαι τυχερός που έχω κοντά μου την Πόπη, τη γυναίκα μου, κι ένα σπίτι να με περιμένει. Μεγάλο πράγμα να έχεις κάποιον να σε περιμένει!».