Παρουσιαστές σε θέση αναμονής

31.03.2011
Το κανάλι του Μπουρναζίου αναζητά την «επόμενη μέρα» του. Τι στάση κρατούν οι τηλε-αστέρες του και οι δημοσιογράφοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις;

Στην τελευταία σύσκεψη τεχνικών και δημοσιογράφων, την περασμένη Τρίτη, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, παρότι η πολυήμερη απεργία των τεχνικών που προηγήθηκε για τη μη εξόφληση των δεδουλευμένων κηρύχθηκε από το δικαστήριο παράνομη και καταχρηστική. Απογοητευμένος από τις υποσχέσεις της εργοδοσίας που δεν τηρήθηκαν (η ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί ως καταληκτική για τις πληρωμές ήταν η 24η Μαρτίου) είναι ο στυλοβάτης του Alter, Κώστας Χαρδαβέλλας. Ο ίδιος δηλώνει στο Radar!: «Είμαι στεναχωρημένος όπως όλοι μας. Βλέπω τις ελπίδες μας να εξαντλούνται. Πιστεύω ότι οι λύσεις βρίσκονται πια στα χέρια των τραπεζών». Ο δημοσιογράφος, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει το «καράβι» αν και είναι επί μήνες απλήρωτος. «Επισήμως», οι επαφές των ιθυνόντων με (Κύπριους) επενδυτές συνεχίζονται, το κλίμα όμως είναι εξαιρετικά φορτισμένο. Ακόμη και ο άνκορμαν του σταθμού, Νίκος Χατζηνικολάου, μέσω της ραδιοφωνικής του εκπομπής είπε: «Είμαι και εγώ όπως όλοι τρεις μήνες απλήρωτος. Τα πράγματα όμως είναι πιο δύσκολα γι’ αυτούς που έχουν μικρούς μισθούς».

Η κορυφή του παγόβουνου άρχισε να διαφαίνεται στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων. Η δυστοκία συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο, οπότε από το Υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε το 50% των λογαριασμών του καναλιού, λόγω οφειλών όπως διαπιστώθηκε από σχετικό έλεγχο του ΣΔΟΕ- περίπου 6,5 εκ. ευρώ προς το Δημόσιο. Η καταβολή του 20% της οφειλής οδήγησε στην επί μέρους άρση του μέτρου, αλλά η αδυναμία αποπληρωμής (4,5 εκ. ευρώ) τον Δεκέμβριο οδήγησε (στα μέσα Ιανουαρίου 2011) στην εκ νέου δέσμευση. Παράλληλα, σχετικές πληροφορίες θέλουν το κανάλι να έχει παθητικό 550 εκ. ευρώ, ενώ ο διαφημιστικός χρόνος (170 εκ. ευρώ) φαίνεται πως έχει προπληρωθεί από τις διαφημιστικές εταιρίες, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για τις συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Τη δυσαρέσκειά της για τα γεγονότα εξέφρασε στα τέλη Γενάρη και η Αννίτα Πάνια, ζητώντας με εξώδικο τα δεδουλευμένα της. «Ξενέρωσα», είχε πει τότε η παρουσιάστρια δείχνοντας διατεθειμένη να αποχωρήσει από τον σταθμό. Εν τέλει φαίνεται να βρέθηκε συμβιβαστική λύση, οπότε συνέχισε τη συνεργασία της. Η Αγγελική Νικολούλη έχει δηλώσει σχετικά: «Είμαι η πρώτη που ήρθα στο Alter και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς και θα είμαι η τελευταία που θα φύγει. Θα εξαντλήσω και την τελευταία πιθανότητα δίνοντας τη δική μου μάχη».

«Πλάτη» για τους συνεργάτες του («Πρώτα να πληρωθούν αυτοί και μετά εγώ», δήλωσε) έχει βάλει ο Γιώργος Αυτιάς τονίζοντας: «Αν το Alter καταρρεύσει θα γίνει ένα ντόμινο και θα ακολουθήσουν και άλλα κανάλια. Ολοι οι συνάδελφοι δίνουμε μάχη να σταθεί στα πόδια του. Υπάρχουν 700 οικογένειες που τρώνε ψωμί από τον σταθμό. Στον δρόμο θα μείνουν;».

Στο μεταξύ, οι φήμες για σπατάλη και κακοδιαχείριση από κατά καιρούς στελέχη έχουν υφάνει έναν ιστό αλήθειας και υπερβολών. Αλλος ισχυρίζεται πως στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν «πανελίστες» εισέπρατταν 10.000 ευρώ μηναίως και άλλοι ότι ακόμα και σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος λαμβάνει αποδοχές 50.000 ευρώ! Ολοι πάντως εύχονται να βρεθεί λύση το συντομότερο...

Της Ζέτας Καραγιάννη