"Είχα μόλις τελειώσει τα γυρίσματα της πρώτης σεζόν του GOT όταν έσπασε το πρώτο ανεύρυσμα στο κεφάλι μου"

22.03.2019
"Είχα μόλις τελειώσει τα γυρίσματα της πρώτης σεζόν του GOT όταν έσπασε το πρώτο ανεύρυσμα στο κεφάλι μου"
Συγκλονίζει η Emilia Clarke περιγράφοντας την άγνωστη μάχη που έδωσε με τον θάνατο - δύο φορές!

Η ηθοποιός που έγινε διάσημη μέσα από τον ρόλο της Daenerys Targaryen στην τηλεοπτική επιτυχία "Game of Thrones" μιλά σε πρώτο πρόσωπο στο περιοδικό New Yorker για τη συγκλονιστική εμπειρία που έζησε -και μάλιστα δις!

"Ακριβώς τη στιγμή που όλα τα εφηβικά μου όνειρα έδειχναν να γίνονται πραγματικότητα, σχεδόν έχασα το μυαλό μου και μετά τη ζωή μου. Δεν έχω πει ποτέ αυτή την ιστορία δημόσια, όμως τώρα ήρθε η ώρα", εξηγεί η 32χρονη ηθοποιός που έγινε σταρ εν μέσω μιας απίστευτης προσωπικής τραγωδίας, όπως προκύπτει.

Ήταν 11 Φεβρουαρίου του 2011 όταν συνέβη το πρώτο περιστατικό. Ετοιμαζόταν για την προπόνησή της και ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία, αδυναμία και τρομερό πονοκέφαλο. Ύστερα από υπερποσπάθεια που κατέβαλε να κρατηθεί, τελικά κατέρρευσε και έφτασε στο νοσοκομείο, χωρίς καν να το καταλάβει. "Ο πόνος ήταν τόσο μεγάλος που ήξερα ότι ο εγκέφαλός μου είχε καταστραφεί", περιέγραψε χαρακτηριστικά.

Έγιναν άπειρες εξετάσεις, όμως η μαγνητική εγκεφάλου έδειξε τι είχε συμβεί. Και ήταν σοβαρό.

Η Emilia, 24 ετών τότε, για την ιστορία, είχε υποστεί ένα αιμοραγικό εγκεφαλικό ύστερα από ρήξη ανευρύσματος που είχε στον εγκέφαλο και, προφανώς, δεν γνώριζε.

Όπως έμαθα αργότερα, το ένα τρίτο των ανθρώπων στους οποίους συμβαίνει αυτό πεθαίνουν ακαριαία, ή λίγο αργότερα. Για όσους επιζούν, επιβάλλεται επείγουσα θεραπεία με σκοπό να σφραγιστεί το ανεύρυσμα ώστε να αποφευχθεί το ρίσκο μιας δεύτερης ρήξης που συχνά αποβαίνει μοιραία. Αν ήθελα να ζήσω, λοιπόν, θα έπρεπε να χειρουργηθώ επειγόντως. Και πάλι, χωρίς εγγυήσεις.

Μετά την πρώτη επέμβαση, που κράτησε 3 ώρες, η Emilia ήταν τρομοκρατημένη. Ένα βράδυ, στο πλαίσιο "αναγνωριστικών" επισκέψεων νοσοκόμων για να δουν αν "λειτουργεί" το σύστημα, της ζήτησαν να τους πει το όνομά της. Emilia Isobel Euphemia Rose Clarke, έπρεπε να πει. Δεν μπορούσε να θυμηθεί. Αντ' αυτού μουρμούρησε κάτι λέξεις και ένιωσε να σβήνει από τον φόβο.

Η διάγνωση για αυτό το -αναμενόμενο- στάδιο της ασθένειας/ανάρρωσης ήταν "αφασία". Δεν μπορούσε να μιλήσει και ξεστόμιζε ήχους που δεν έβγαζαν κανένα νόημα. Η ζωή της, τα όνειρά της, η δουλειά της... Είχαν όλα τελείωσει. Έτσι ένιωθε.

"Δεν καταλάβαινα πολλά πράγματα από όσα συνέβαιναν και όταν το έκανα, τους ζητούσα να με αφήσουν να πεθάνω", παραδέχεται με συγκίνηση.

Μία εβδομάδα μετά, η αφασία είχε περάσει. Μπορούσε να μιλήσει κανονικά και έναν μήνα αργότερα επέστρεψε στο GOT. Γυρίσματα, συνεντεύξεις και όλα τα σχετικά. Η ζωή συνεχιζόταν όμως, φεύγοντας από το νοσοκομείο, οι γιατροί της είχαν πει ότι είχε ακόμη ένα ανεύρισμα σε άλλο σημείο του εγκεφάλου. Πιο μικρό, όμως το ίδιο επικίνδυνο.

Προσπαθούσε να ακολουθήσει το πρόγραμμά της, όμως ήταν πολύ δύσκολο. Κουραζόταν πολύ πιο γρήγορα, ένιωθε αδύναμη και έπαιρνε μορφίνη ανάμεσα στις συνεντεύξεις για τον πόνο.

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν ("ούτε κι εγώ ξέρω πως", θα πει χαρακτηριστικά) και της τρίτης και ανέλαβε έναν θεατρικό ρόλο στη Νέα Υόρκη. Όμως, τότε, κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης μαγνητικής ("έκανα πολύ συχνά πια") φάνηκε ότι είχε διπλασιαστεί σε όγκο το ανεύρυσμα που είχε στο κεφάλι της και έπρεπε να το "φροντίσουν".

Της υποσχέθηκαν ότι η διαδικασία θα ήταν απλή και γρήγορη. "Όμως, δεν ήταν", θυμάται η Emilia με πόνο.

Ξύπνησε με φρικτούς πόνους. Η διαδικασία είχε αποτύχει. Το ανεύρυσμα είχε αιμορραγήσει και ήταν πια επιτακτικό να ανοίξει το κρανίο για μια πιο ολοκληρωμένη επέμβαση. Αν ήθελε να ζήσει. Και ήθελε!

Το χειρουργείο πραγματοποιήθηκε αφήνοντας μια μεγάλη ουλή που έφτανε μέχρι το αυτί της και την ίδια με τεράστια άγχη και αγωνίες. Πόσο θα επηρεαζόταν η μνήμη, η όραση, η συγκέντρωσή της; Είχε κρίσεις πανικού και δεν πίστευε ότι θα το ξεπεράσει.

Το ξεπέρασε όμως... Και έχει να πει τα εξής:

Έχοντας σιωπήσει όλα αυτά τα χρόνια, σας λέω τώρα την πάσα αλήθεια. Σας παρακαλώ πιστέψτε με: Ξέρω ότι δεν είμαι μοναδική, ούτε μόνη μου σε αυτό. Αμέτρητοι άνθρωποι έχουν υποφέρει πολύ χειρότερα και ούτε με τη μισή φροντίδα που εγώ είχα την τύχη να λάβω. Όμως επιβίωσα. Τα χρόνια μετά τη δεύτερη επέμβαση είμαι στο 100% μου. Θεραπεύτηκα πέρα από κάθε φαντασία μου.
Και αποφάσισα να πέσω με τα μούτρα στη φιλανθρωπία μέσα από τον οργαμισμό SameYou που σκοπό έχει να βοηθήσει ανθρώπους που αναρρώνουν από εγκεφαλικά τραύματα και εγκεφαλικά

Συγκλονιστική πραγματικά η Emilia. Μια πραγματική έμπνευση!