Γιάννης Σπανός: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο συνθέτη με συγκίνηση

01.11.2019
Γιάννης Σπανός: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο συνθέτη με συγκίνηση
Η είδηση για τον θάνατο του Γιάννη Σπανού βύθισε σε θλίψη τους αμέτρητους θαυμαστές και φίλους του. Ο διάσημος συνθέτης έφυγε από τη ζωή χθες (31/10/2019) το μεσημέρι από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστηνκατά τη διάρκεια του ύπνου του. Ήταν 85 ετών και αφήνει πίσω του την πιο πλούσια και μελωδική κληρονομιά, ενώ -μεταξύ άλλων- θα τον συντροφεύει πάντα ο χαρακτηρισμός "Ο πατέρας του Νέου Κύματος".

Ευγενής, αριστοκρατικός και φίνος, ο Γιάννης Σπανός έζησε όλη του τη ζωή με μια με μια ξεχωριστή... κομψότητα, αρετή που χαρακτήριζε και τους αμέτρητους σκοπούς που υπέγραψε. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Πόσες επιτυχίες: Πόσους θαυμάσιους στίχους έχει μελοποιήσει μέσα στα 50 χρόνια της καριέρας του! Πόσοι καλλιτέχνες τον έχουν τραγουδήσει! Και θα τον τραγουδήσουν ακόμη!

"Θα με θυμηθείς", "Σπασμένο καράβι", "Οδός Αριστοτέλους", "Άνθρωποι Μονάχοι", "Ποιος είσαι φίλε", "Βροχή και σήμερα" και πόσα άλλα!!! Ουκ έστιν αριθμός!

Ο Γιάννης Σπανός δεν ένιωθε καμία αδιαθεσία ενώ ετοιμαζόταν πυρετωδώς για την επανεμφάνισή του επί σκηνής, μαζί με δύο ακόμη σημαντικούς συναδέλφους του, τον Μίμη Πλέσσα και τον Γιώργο Χατζηνάσιο με τους οποίους είχαν συνεργαστεί κι άλλες φορές.

Μετά την είδηση του χαμού του οι δυο αυτοί δημιουργοί ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν την οδύνη τους. Ιδιαίτερα συγκινημένος μίλησε στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Μίμης Πλέσσας, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το μόνο που θα ήθελα είναι να σηκώσει το τηλέφωνο από εκεί που είναι και να μου πει "Γεια σου ρε Μίμη, τι κάνεις;" και να του πω εγώ "Γιάννη μου, ευτυχώς που είσαι εδώ γιατί ομολογώ ότι χωρίς εσένα δεν μπορώ να δω τη ζωή να εξελίσσεται". Ο Γιάννης Σπανός ήταν ένας πραγματικός ογκόλιθος. Είμαι τόσο συγκινημένος που δεν μπορώ να συνεχίσω».

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος από την πλευρά του μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, μοιράστηκε στιγμές κοινές τους από όλα τα χρόνια συνεργασίας τους και αφού εξομολογήθηκε ότι δεν είχε κοιμηθεί όλο το βράδυ, υπογράμμισε ότι "Γιάννης Σπανός δεν θα υπάρξει ξανά".

Ο Γιώργος Νταλάρας αποχαιρέτησε τον Γιάννη Σπανό με μία πολύ συγκινητική ανάρτηση στο Instagram.

Βαριά θλίψη, κενό. Σαν να μην έφταναν οι απώλειες αυτό τον καιρό. Ξέρω... Δε ζει μαζί μας, θα ζουν για πάντα τα μεγάλα τραγούδια του, η μουσική του. Παρηγοριά. Έφυγε ο Γιάννης Σπανός. Ένας σπουδαίος, ένας πολύ μεγάλος συνθέτης, που το έργο του θα ζει για πάντα. Μας λείπει όμως κι ο άνθρωπος. Ο υπέροχος, ο χαριτωμένος, ο πάντα γελαστός, ο γενναιόδωρος Γιάννης. Το κενό είναι μεγάλο, δυσαναπλήρωτο. Ο θάνατος είναι νομοτέλεια, όμως αυτούς που αγάπησες, κακά τα ψέμματα, τους θες κοντά σου, όσο γίνεται πιο πολύ. Στο καλό αγαπημένε μου φίλε. Σ' ευχαριστώ.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη George Dalaras (@dalaras_george_official) στις 31 Οκτ, 2019 στις 9:21 πμ PDT

Η Φωτεινή Δάρρα τον αποχαιρέτησε ευχαριστώντας τον για ένα θαυμάσιο τραγούδι που της είχε χαρίσει

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το "αντίο" του Σταμάτη Κραουνάκη.

Η Τάνια Τσανακλίδου, η οποία έχει τραγουδήσει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γιάννη Σπανού κοινοποίησε πολλές αναρτήσεις φίλων σχετικά με τον σπουδαίο συνθέτη, ενώ τον αποχαιρέτησε μέ ενα τραγούδι του με τη φωνή της Αρλέτας.

Με το τραγούδι "Κάτω από τη Μαρκίζα" σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου είπε το δικό του "αντίο" ο Γιάννης Κότσιρας