To Instagram βαδίζει ακάθεκτο στην απόκρυψη των «likes»

12.11.2019
To Instagram βαδίζει ακάθεκτο στην απόκρυψη των «likes»

Είτε μας αρέσει ή όχι, το Instagram σχεδιάζει να κάνει κάποιες αλλαγές στα «likes». Και οι αλλαγές θα είναι μεγάλες, γιατί η δημοφιλής πλατφόρμα social media σχεδιάζει να τα κρύψει από τη δημόσια θέα. Στο event Wired25 που διεξήχθη στις 8 Νοεμβρίου στο San Francisco, ο διευθύνων σύμβουλος του Instagram, Adam Mosseri, ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο app θα πειραματιστεί κρύβοντας τα «likes» στις αναρτήσεις επιλεγμένων χρηστών στις ΗΠΑ, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου. Αυτό γίνεται ύστερα από ένα παρόμοιο πείραμα που πραγματοποίησε η πλατφόρμα πριν από λίγους μήνες στη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία και την Ιταλία.

Ο Mosseri εξήγησε ότι η αλλαγή προέρχεται από την επιθυμία να «αποσυμπιεστεί το Instagram, να γίνει λιγότερο ανταγωνιστικό και να δοθεί στους ανθρώπους περισσότερος χώρος ώστε να επικεντρωθούν στη σύνδεση με ανθρώπους που αγαπούν και με πράγματα που τους εμπνέουν». Ως μέρος της δοκιμής, οι λογαριασμοί που θα επηρεαστούν θα μπορούν να δουν τα «likes» στις δικές τους αναρτήσεις, αλλά όχι τα «likes» των ατόμων που τους ακολουθούν ή άλλων χρηστών. Ωστόσο οι Αμερικανοί χρήστες που έχουν επιλεγεί ως μέλη της ομάδας των δοκιμών, θα έχουν τη δυνατότητα να μην συμμετάσχουν.

Οι χρήστες του Instagram εξέφρασαν μεικτές αντιδράσεις τις ημέρες που ακολούθησαν μετά από την ανακοίνωση του Mosseri. Από τη μια πλευρά, οι περισσότεροι χρήστες επαινούν την απόφαση να δοθεί έμφαση στη σύνδεση των ανθρώπων και να απομακρυνθούν από έναν πολιτισμό βασισμένο στα «likes». Από την άλλη, οι influencers που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για την εμπορία προϊόντων είναι αναστατωμένοι (κατανοητό) γιατί αναπόφευκτα θα επηρεαστούν. Η Rapper Cardi B παρενέβη την Κυριακή για να ρωτήσει εάν η λειτουργία σχολιασμού του Instagram θα πρέπει να απενεργοποιηθεί πριν τα «likes».