Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η πρώτη Ελληνίδα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας

16.01.2020
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η πρώτη Ελληνίδα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τις τελευταίες ώρες γράφεται ιστορία στη χώρα μας. Πώς ανέδρασαν οι άμεσα ενδιαφέρομενοι;

Ιστορικές στιγμές καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που δέχεται μια τέτοια τιμή -γιατί περί τιμής πρόκειται- και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε μέσω διαγγέλματος τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Ιδού το βίντεο που απηύθηνε στους Έλληνες πολίτες ο πρωθυπουργός πριν από λίγες ώρες ενώ στη συνέχεια διαβάστε τις δηλώσεις της υποψήφιας Ελληνίδας προέδρου της Δημοκρατίας.

«Με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την ανακοίνωσή του ονόματός της η κυρία Σακελλαροπουλου.
«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα. »Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».

Στο βιογραφικό της κυρίας Σακελλαροπούλου διαβάζουμε τα εξής:

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1978. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Το 1982 διορίσθηκε Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995).

Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015).[3]

Στις 23 Οκτωβρίου 2015 προήχθη στον βαθμό του Αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια Πρόεδρος. Από τον Μάρτιο του 2015 έως το 2019 ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Στις 17 Οκτωβρίου 2018, με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, προήχθη στον βαθμό του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, όντας η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό.

Αναμένονται εξελξίξεις, τις οποίες, φυσικά θα παρακολουθούμε!