Υπόθεση Λιγνάδη: Στη φυλακή ο σκηνοθέτης - Η προσφυγή κατά της απόφασης και το "άδειασμα" των μαρτύρων υπεράσπισης

26.02.2021
Υπόθεση Λιγνάδη: Στη φυλακή ο σκηνοθέτης - Η προσφυγή κατά της απόφασης και το "άδειασμα" των μαρτύρων υπεράσπισης
Ύστερα από μία απολογία που κράτησε περί τις 5 ώρες και τις καταθέσεις των μαρτύρων που κάλεσε η ανακρίτρια ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης κρίθηκε προφυλακιστέος.

Αφού απορρίφθηκε το αίτημα ακύρωσης της διαδικασίας που είχε καταθέσει με τον δικηγόρου του, Αλέξη Κούγια, ο Δημήτρης Λιγνάδης κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιων της ανακρίτριας για τους δύο βιασμούς για τους οποίους κατηγορείται.

Από το κείμενο της απολογίας του που δόθηκε στη δημοσιότητα αλλά και δια στόματος του ίδιου του συνηγόρου του ο κύριος Λιγνάδης δεν αποδέχεται τις κατηγορίες υποστηρίζοντας μάλιστα ότι και για τις δύο περιπτώσεις που περιγράφονται εκείνος βρισκόταν σε άλλο σημείο από αυτό που τον "τοποθετούν" οι αντίδικοί του.

Η πρώτη περίπτωση που εξετάστηκε χθες ήταν αυτή του Αιγύπτιου που τον κατηγορεί ότι τον βίασε στην Επίδαυρο στις 8 Αυγούστου του 2015. Ο σκηνοθέτης ισχυρίζεται ότι εκείνες τις μέρες βρισκόταν στο σπίτι της Ελένης Κούρκουλα στην Ιθάκη. Η ίδια η Ελένη Κούρκουλα κλήθηκε για κατάθεση, όπως και ο αδελφός του κατηγορούμενου, Γιάννης Λιγνάδης και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Παναγιωτάκης. Στη συνέχεια υπήρξε μία εμπλοκή καθώς δύο μάρτυρες που κλήθηκαν να ισχυροποιήσουν τη θέση του, στην ουσία, τον "άδειασαν".

Ο λόγος για τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ιωάννη Παναγόπουλο, αλλά και τον ηθοποιό Αγησίλαο Μικελάτο οι οποίοι δήλωσαν πως δεν αντιλαμβάνονται γιατί κλήθηκαν ως μάρτυρες καθώς αφενός δεν έχουν γνώση της υπόθεσης, αφετέρου δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους.

Οι δύο μάρτυρες, μάλιστα, εξέδωσαν μία κοινή ανακοίνωση μέσω της οποίας κάνουν τελείως ξεκάθαρη τη θέση τους:

Η δήλωση των Παναγόπουλου και Μικελάτου

«Μετά από δηλώσεις του συνηγόρου υπερασπίσεως του κ. Λιγνάδη στα ΜΜΕ, στις οποίες αναφερθήκαμε ως «μάρτυρες υπερασπίσεώς» του, χωρίς ουδέποτε να έχουμε ερωτηθεί ή να έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη μας, δηλώνουμε τα παρακάτω:

  • Άμεσα, θα επικοινωνήσουμε με την κυρία Ανακριτή, ούτως ώστε, εάν κριθεί απαραίτητο από τις Δικαστικές Αρχές, να καταθέσουμε.
  • Δεν γνωρίζουμε τίποτε σχετικά με την ουσία της υπόθεσης και αγνοούμε τους λόγους για τους οποίους τα στοιχεία μας ανακοινώθηκαν δημοσίως στον Τύπο από την υπεράσπιση του κ. Λιγνάδη. Επαναλαμβάνουμε ότι κανένας δεν ζήτησε (και δεν έλαβε) τη σύμφωνη γνώμη μας, προκειμένου τα ονόματά μας να ανακοινωθούν στα ΜΜΕ ως «μάρτυρες υπερασπίσεως» του κ. Λιγνάδη, γεγονός το οποίο μας έχει προκαλέσει σοβαρή προσωπική, επαγγελματική και ψυχολογική βλάβη.
  • Ο δεύτερος από εμάς πράγματι ευρίσκετο στην Ιθάκη τον μήνα Αύγουστο του 2015, φιλοξενούμενος της κ. Ελ. Κούρκουλα, όχι όμως κατά την ημερομηνία 8 ή/και 9 Αυγούστου, αλλά από τις 10 Αυγούστου και μετά και παρέμεινε μόνο έως τις 13 ή/και 14 Αυγούστου. Δεν μπορεί, μετά ταύτα, να γνωρίζει οτιδήποτε, για το πριν τη 10η Αυγούστου 2015 χρονικό διάστημα.
  • Είμαστε, αμφότεροι, αταλάντευτοι στην καταδίκη κάθε είδους σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας, από οποιονδήποτε προς οποιονδήποτε, και παρακαλούμε το όνομά μας να μην χρησιμοποιείται σε καμία υπόθεση τρίτων προσώπων. Ήδη, η επί διήμερο διακίνηση των ονομάτων μας στον Τύπο, εξαιτίας της εν αγνοία μας δημοσιοποίησης των στοιχείων μας στα ΜΜΕ από τον συνήγορο του κ. Λιγνάδη, έχει δημιουργήσει προβλήματα και ταλαιπωρία σε εμάς και τους οικείους μας.»

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η Δώρα Χρυσικού, η ηθοποιός που στάθηκε από την αρχή στο πλευρό της Ζέτας Δούκα, επιβεβαιώνοντας τα όσα εκείνη περιέγραψε πως βίωσε από τον Γιώργο Κιμούλη τον οποίο κατήγγειλε για σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία, υποστηρίζει πως έχει στοιχεία ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν πήγε στην Ιθάκη, "στο νησί της", όπως γράφει χαρακτηριστικά ούτε το 2015, ούτε το 2016 αλλά τα δύο επόμενα χρόνια. Στοιχεία τα οποία, φυσικά, θα προσκομίσει ενώπιων της δικαιοσύνης εφόσον της ζητηθεί.

Πρόκειται για μία ανατροπή στην εξέλιξη της πολύκροτης δίκης με τον Αλέξη Κούγια να έχει ήδη δηλώσει ότι θα κάνει προσφυγή κατά της απόφασης, τονίζοντας ότι «Είναι μία δικογραφία χωρίς στοιχεία, μία δικογραφία που αν δεν ήταν ο Λιγνάδης θα ήταν με συνοπτικές διαδικασίες ελεύθερος».