Monica Lewinsky: Όλη η αλήθεια για το σκάνδαλο Clinton στη νέα τηλεοπτική της σειρά

09.09.2021
Monica Lewinsky: Όλη η αλήθεια για το σκάνδαλο Clinton στη νέα τηλεοπτική της σειρά
H Monica Lewinsky έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με τη σειρά American Crime Story: Impeachment, που θα μεταδίδεται από το δίκτυο FX και επικεντρώνεται στο σκάνδαλο του πρώην προέδρου Bill Clinton. Η Lewinsky είναι παραγωγός στη σειρά, κάτι που έδωσε ασφάλεια στην ηθοποιό Beanie Feldstein να αποδεχθεί το ρόλο της Monica στη σειρά. Είναι επίσης κάτι που ήθελε συγκεκριμένα και ο παραγωγός Ryan Murphy και μάλιστα σύμφωνα με έναν επίσης παραγωγό στο Impeachment, ήταν σημαντικό για αυτήν η σειρά να αναπαραστήσει την «εμπλοκή» που είχε στη σχέση της με τον Clinton.

Η σειρά αποτελεί έναν μόνο από τους τρόπους με τους οποίους η Lewinsky προσπαθεί να επανερμηνεύσει τις εμπειρίες της γύρω από το σκάνδαλο Clinton. Ενώ αρχικά έγραψε σε ένα άρθρο γνώμης το 2016 στο Vanity Fair ότι πίστευε πάντα ότι «ήταν μια συναινετική σχέση» και ότι «οποιαδήποτε “κατάχρηση” ήρθε στη συνέχεια, όταν έγινα αποδιοπομπαίος τράγος για να προστατέψω την ισχυρή του θέση», ωστόσο παραδέχεται ότι επανεξέτασε αυτή τη στάση όταν το κίνημα #MeToo άρχισε να αναπτύσσεται το 2017.

Iδού και το trailer

«Ήταν το αφεντικό μου. Ήταν ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον πλανήτη. ‘Ήταν 27 χρόνια μεγαλύτερός μου, με αρκετή εμπειρία ζωής για να γνωρίζει καλύτερα», έγραψε δύο χρόνια αργότερα για το Vanity Fair. «Ήταν, εκείνη την εποχή, στο αποκορύφωμα της καριέρας του, ενώ εγώ ήμουν στην πρώτη μου δουλειά μετά από το κολέγιο».

Το Impeachment δεν είναι όμως η μόνη της δουλειά ως παραγωγός: έχει ήδη υπογράψει με το HBO Max για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο 15 Minutes of Shame, το οποίο θα επικεντρωθεί σε εκείνους που βρέθηκαν παγιδευμένοι στον κόσμο της δημόσιας κριτικής και ταπείνωσης.

Μετά την είδηση της σχέσης της με τον τότε πρόεδρο Bill Clinton, η Lewinsky περιθωριοποιήθηκε καθώς οι λεπτομέρειες της προσωπικής της ζωής εξαπλώθηκαν από τα δελτία ειδήσεων, τις βραδινές τηλεοπτικές εκπομπές, τα προγράμματα κοινής γνώμης, το Saturday Night Live και το internet που άρχιζε τότε να αναπτύσσεται.

Η Lewinsky υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η δημόσια κριτική οδήγησε τελικά στη διάγνωσή της με σύνδρομο μετατραυματικού στρες. «Λυπάμαι που λέω ότι δεν έχω ακόμη μια οριστική απάντηση για το νόημα όλων των γεγονότων που οδήγησαν στην έρευνα του 1998», έγραψε σε ένα άρθρο γνώμης το 2018 στο Vanity Fair, στην 20ή επέτειο του σκανδάλου. «Αποσαφηνίζω και επανεπεξεργάζομαι αυτό που μου συνέβη. Ξανά και ξανά και ξανά».

Η Lewinsky έχει βρει μερικές διαφορετικές διαδρομές καριέρας δύο δεκαετίες από τότε. Δημιούργησε μια σειρά τσαντών, ήταν εκπρόσωπος της γκουρού απώλειας βάρους, Jenny Craig και παρουσίασε μια εκπομπή γνωριμιών πριν επιστρέψει στα θρανία και πάρει το Master της στην ψυχολογία από το London School of Economics. Η διατριβή της είχε τίτλο «In Search of the Unpartial Juror: An explore of the third person effect and pre-trial publicity».

Την τελευταία δεκαετία, η Lewinsky έχει επίσης δημιουργήσει μια καριέρα ως συνήγορος κατά του εκφοβισμού. Εκτός από το ότι μιλούσε συχνά για το θέμα (συμμετείχε ακόμη και στην εκπομπή του John Oliver για το θέμα της δημόσιας διαπόμπευσης), παρουσίασε ένα TEDTalk με τίτλο «Η τιμή της ντροπής», παρομοιάζοντας την κάλυψη και την κριτική των μέσων ενημέρωσης που υπέστη με αυτό που τώρα θα ονομάζαμε κυβερνο -εκφοβισμό.

Η Lewinsky συνεργάστηκε επίσης με την Bystander Revolution, μια οργάνωση κατά του εκφοβισμού που ιδρύθηκε από τη Mackenzie Bezos.