Στ. Ραφτόπουλος: «Δεν θα κάνω ακρότητες!»

04.03.2009
Έκανε τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι σε πολύ νεαρή ηλικία. Ασχολήθηκε, όμως, επαγγελματικά όταν χώρισαν οι γονείς του. Ο Στάθης Ραφτόπουλος είναι το νέο ταλέντο στο οποίο ποντάρει ο συνθέτης των επιτυχιών Φοίβος. Τι ήταν αυτό που έκανε τον κορυφαίο δημιουργό να πιστέψει στο νεαρό;

Από τον Βασίλη Λούκα

Έκανε τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι σε πολύ νεαρή ηλικία. Ασχολήθηκε, όμως, επαγγελματικά όταν χώρισαν οι γονείς του. Ο Στάθης Ραφτόπουλος είναι το νέο ταλέντο στο οποίο ποντάρει ο συνθέτης των επιτυχιών Φοίβος. Τι ήταν αυτό που έκανε τον κορυφαίο δημιουργό να πιστέψει στο νεαρό; Το CD του μόλις κυκλοφόρησε, αλλά η συζήτησή μας έγινε εφ όλης της ύλης. Αυτό που μας εξέπληξε ευχάριστα ήταν ότι έχει το θάρρος της γνώμης του και λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Τι είναι αυτό που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή σου μέχρι σήμερα;

«Σίγουρα υπάρχουν κάποια γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή και κατ επέκταση τη δουλειά μου. Για παράδειγμα, ο χωρισμός των γονιών μου ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να γίνω επαγγελματίας τραγουδιστής στην ηλικία των 17 χρόνων! Τότε κατάλαβα ότι μπορώ να βγάλω κάποια χρήματα απ αυτή τη δουλειά, αρκετά για να μπορέσω να ζήσω μόνος μου και να ανεξαρτητοποιηθώ».

Πότε μπήκε στη ζωή σου το μικρόβιο της πίστας;

«Για την ακρίβεια, είναι το μικρόβιο της μουσικής και της επικοινωνίας με τον κόσμο μέσω του τραγουδιού. Τώρα, αν είναι πίστα, μουσική σκηνή, ρεμπετάδικο, δεν έχει σημασία για μένα. Το πρώτο μικρόβιο, λοιπόν, της μουσικής ήρθε για μένα στα 7 μου. Έπειτα από δέκα χρόνια μπήκε και το μικρόβιο του τραγουδιού».

Όταν ήσουν πιτσιρικάς, ποιους καλλιτέχνες θαύμαζες;

«Όσο περνούν τα χρόνια, θαυμάζω όλο και πιο πολλούς καλλιτέχνες. Δεν σταματάει ποτέ αυτό. Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Στέλιος Καζαντζίδης, Στράτος Διονυσίου, Γιάννης Πάριος, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Αντώνης Βαρδής και άλλοι».

Φοβάσαι μήπως κάποια στιγμή καβαλήσεις καλάμι;

«Αυτό πιστεύω ότι βασίζεται στο χαρακτήρα και στα βιώματα που έχει ο καθένας. Απ όσο γνωρίζω τον εαυτό μου, νομίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση».

Θέλεις να είσαι αφεντικό στις δουλειές σου ή να έχεις ανθρώπους να σε βοηθούν;

«Πάντα θέλω ανθρώπους να μου λένε τις απόψεις τους στη δουλειά μου, ακόμα κι αν δεν συμφωνώ απόλυτα με αυτές. Σίγουρα γίνομαι καλύτερος και σοφότερος από αυτή τη διαδικασία και το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές είναι πραγματικά καλό».

Τι συμβουλεύεις τα νέα παιδιά που πηγαίνουν σε reality για να γίνουν διάσημα;

«Πιστεύω ότι το να πάει κάποιος σε ένα reality με σκοπό να γίνει διάσημος, έστω και πρόσκαιρα, είναι χάσιμο χρόνου. Αν υπάρχει όμως προοπτική να κάνει καλύτερη τη ζωή του ή τη δουλειά του μέσα από ένα τέτοιο σόου, δεν είναι κακό. Είναι και αυτός ένας τρόπος. Εάν είναι καλός ή κακός, αυτό υπόκειται στην προσωπικότητα του καθένα».

«Δεν κάνω καταχρήσεις»

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει και ποια είναι η ιδανική γυναίκα για σένα;

«Η ιδανική γυναίκα θα είναι αυτή που δεν θα προσπαθήσει να με αλλάξει και θα με δεχτεί με τα ελαττώματα και τα προτερήματά μου, εφόσον το ίδιο θα κάνω κι εγώ».

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι πάνω σου, τι θα ήταν;

«Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με την εξωτερική μου εμφάνιση. Θα άλλαζα κάτι αν είχα κάποιο σοβαρό αισθητικό πρόβλημα».

Προσέχεις τη ζωή σου, κάνεις υγιεινή ζωή και γυμναστική;

«Γενικά, προσέχω τι τρώω και πότε. Θεωρώ πολύ σημαντική τη γυμναστική, αν και τώρα τελευταία δεν γυμνάζομαι όσο θα ήθελα. Δίνω προτεραιότητα στην ξεκούραση και στον ύπνο».

Έχεις κάνει ποτέ καταχρήσεις;

«Ποτέ. Αν και έχει τύχει να βρεθώ σε κύκλους που γίνονται καταχρήσεις, έχω επιλέξει να απέχω. Προτίμησα έναν πιο καθαρό τρόπο ζωής, που ταιριάζει περισσότερο στη δική μου αισθητική».

Τι ομάδα είσαι;

«ΡΟΔΟΣ!».

Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

«Γράφω τραγούδια, παίζω ποδόσφαιρο 5Χ5, πάω σινεμά, όταν προβάλλεται κάποια καλή ταινία, και μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω».

Ακούς συμβουλές, π.χ., των γονιών σου ή κάνεις συνήθως αυτό που νομίζεις;

«Φυσικά και ακούω τις συμβουλές τους. Υπήρξαν βέβαια και περιπτώσεις που χρειάστηκε να πάρω μόνος μου κάποιες αποφάσεις. Προτιμώ για κάποια πράγματα που υπάρχει ρίσκο να αναλαμβάνω μόνο εγώ την ευθύνη, ανεξαρτήτως αποτελέσματος».

Τρελό όνειρο;

«Δεν κάνω τρελά όνειρα. Μόνο όνειρα που με κάνουν χαρούμενο».

«Αχαριστία θα ήταν να μην είμαι χαρούμενος»

Τι ρόλο παίζει στην εξέλιξή σου ο Φοίβος;

«Αυτή την περίοδο είναι αυτός που έχει αναλάβει να κάνει πραγματικότητα τον πρώτο ολοκληρωμένο μου δίσκο και περιμένω πώς και πώς να τραγουδήσω τα τραγούδια του».

Ποια είναι η σχέση σου μαζί του και τι γνώμη έχεις γι αυτόν;

«Η σχέση μας είναι άψογη. Επικοινωνούμε 100% και η κάθε παρατήρησή του είναι ένα σημαντικό μάθημα για μένα. Είναι από τους πιο ευγενείς και ταλαντούχους ανθρώπους που έχω γνωρίσει».

Νιώθεις ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα πορεία σου;

«Πώς θα μπορούσα να μην είμαι ευχαριστημένος όταν ο Φοίβος μού εμπιστεύεται τα πρώτα μου τραγούδια; Θα ήταν αχαριστία. Όπως αχαριστία θα ήταν και να μην είμαι χαρούμενος για το ντουέτο μου με την Καίτη Γαρμπή και τη συμμετοχή μου σε ένα τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα!».

Ποια θυσία θα έκανες για την καριέρα σου;

«Ήδη έχω θυσιάσει κάποια πράγματα. Σίγουρα όμως δεν θα έφτανα σε ακραίες περιπτώσεις, γιατί πάνω απ όλα θέλω να κοιμάμαι ήσυχος».