Θα φέρω τη νίκη

29.12.2006
Επί 53 ημέρες ήταν η ήρεμη δύναμη στον Παναμά.

Επί 53 ημέρες ήταν η ήρεμη δύναμη στον Παναμά. Δεν προκάλεσε με τη συμπεριφορά του, έγινε αγαπητός στους περισσότερους συμπαίκτες του, Έλληνες και Τούρκους, κέρδισε την εμπιστοσύνη του κοινού κι εκείνο με τη σειρά του τον έστειλε στον τελικό του «Survivor». Απόψε στις 21.00 από το Mega και το Μπουένος Άιρες ο δικός μας Αμφικράτης Ζαχαριάδης θα αναμετρηθεί με τον Τούρκο νικητή Ντεριά. Ποιος θα είναι ο νικητής; Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε.

Ας δούμε όμως τι μας είπε ο Έλληνας παίκτης λίγες ώρες πριν από την τελική αναμέτρηση.

Τι ήταν εκείνο που σε ιντρίγκαρε να δηλώσεις συμμετοχή στο «Survivor»; Ήταν το έπαθλο, το παιχνίδι, το Ελλάδα - Τουρκία;

«Είχα κάνει αίτηση και στα προηγούμενα δύο παιχνίδια. Ήθελα πολύ να πάω στο παιχνίδι. Το βλέπεις από την οθόνη, καταλαβαίνεις ότι είναι τρομερή εμπειρία και όλο αυτό σε ιντριγκάρει να πας εκεί. Όσον αφορά το Ελλάδα-Τουρκία ήταν ένα πολύ ωραίο κίνητρο, που σίγουρα είχε περισσότερο ενδιαφέρον».

Περίμενες ότι θα κερδίσεις;

«Ήμουν αισιόδοξος από την πρώτη μέρα. Ξεκίνησα σκεπτόμενος ότι καλό θα ήταν να μη φύγω από το παιχνίδι και μετά έλεγα: Ας πάω στην ένωση. Θα είναι σαν διακοπές.... Και όσο περνούσαν οι μέρες, σκέφτηκα ότι κοντά είναι τα λεφτά, μπορεί και να τα αγγίξουμε! Από την πρώτη μέρα προσπάθησα να μη βάλω το συναίσθημα πάνω από τον στόχο που ήταν να φτάσω στον τελικό. Το παιχνίδι είναι πολύ σκληρό και βήμα βήμα με μια στρατηγική που κάθε βράδυ σκεφτόμουνα και με σύμμαχο έναν Πλάτωνα που ήταν πραγματικά θηρίο στα όσα χρειάστηκε να κάνουμε μαζί, φτάσαμε μέχρις εδώ».

Ειπώθηκε πολλές φορές μέσα στο παιχνίδι «να φέρουμε τη νίκη για την Ελλάδα». Για να λέμε την αλήθεια, το «Survivor» δεν είναι ολυμπιακό άθλημα, ούτε εξωτερική πολιτική γίνεται ούτε εθνικός ήρωας θα γίνει ο νικητής. Εσύ με τι σκεπτικό πας στον τελικό;

«Ξέρω ότι θα δώσω χαρά στους Έλληνες, αν κερδίσω, αλλά θα δώσω μεγαλύτερη χαρά στον εαυτό μου, αν πάρω τα 250.000 ευρώ. Αυτό πιστεύω εγώ. Απλώς πουλιέται όλο αυτό που γίνεται πιο εύκολα με την ελληνοτουρκική φιλία, έχθρα, σχέση».

Αν κερδίσεις, τι θα αλλάξει στη ζωή σου;

«Δεν αλλάζει ριζικά η ζωή σου, απλώς κάνεις το βιοτικό σου επίπεδο καλύτερο. Η μεγάλη επιθυμία είναι να αγοράσω ένα σκάφος και να πάω για ψάρεμα».

Εσύ απ όλο αυτό το «ελληνοτουρκικό» στοιχείο στο παιχνίδι τι έχεις εισπράξει;

«Εισέπραξα μια ελληνουρκική φιλία από την πλευρά των παιδιών της άλλης ομάδας που κρατώ επαφές, γνώρισα μια ελληνοτουρκική σχέση που απασχόλησε αρκετούς εδώ και καιρό, δηλαδή τη σχέση της Νάντιας και του Σελίμ, και θα αφήσω στην άκρη μια ελληνοτουρκική έχθρα που δεν είδα τελικά να φουντώνει. Νομίζω ότι όλοι προσπαθήσαμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους».

Με ποιους Τούρκους συμπαίκτες σου διατηρείς καλές σχέσεις;

«Έχουμε ανταλλάξει υποσχέσεις για διακοπές με τον Μετίν και τον Σελίμ και μιλάω πολύ συχνά στο τηλέφωνο με την Ιπέκ και την Αϊτού».

Στο παιχνίδι ακούστηκαν πολλά σχόλια για τη σχέση της Νάντιας και του Σελίμ. Σας ενόχλησε αυτό που δημιουργήθηκε;

«Δεν νομίζω να ενόχλησε κανέναν. Νομίζω πως, αν κάποιος ενοχλήθηκε μέσα από το παιχνίδι, πρέπει να είναι κομπλεξικός».

Κάποια στιγμή στο παιχνίδι ένας Τούρκος είπε: «Εμείς τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο». Εσείς το νιώσατε αυτό;

«Θα σου απαντήσω με τη φράση που είπε ο Μετίν στο δικό τους ημιτελικό: Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή είναι ενωμένοι χωρίς έχθρες. Σ αυτόν τον πόλεμο που οι Τούρκοι θεωρούν ότι έχουν μαζί μας εγώ νομίζω ότι έχουμε να τους αντιπαραθέσουμε μια ωραία παρέα και μια ειρηνική αντιμετώπιση».

Και όσον αφορά τον Ντεριά που θα αντιμετωπίσεις στον τελικό, τον θεωρείς ισχυρό αντίπαλο;

«Θα σου απαντήσω με μια ερώτηση. Ποιος θεωρείς ότι είναι πιο δυνατός; Ο Ντεριά, ο Σελίμ που είναι 25ετών, ο Τεϊμουράλπ που είναι δύο μέτρα με μυαλό ξυράφι ή ο Μετίν που διέπρεψε σε τόσα αγωνίσματα; Νομίζω ότι από τους άντρες ο Ντεριά ήταν όχι ο πιο αδύναμος, αλλά μάλλον ο πιο προσιτός. Δεν θυμάμαι να με κέρδισε όπως με κέρδισε η Αϊτού. Δεν θυμάμαι να πήρε κανένα αγώνισμα μόνος του, και ίσως καλώς κάναμε και τον αφήσαμε μέχρι το τέλος».

Τον φοβάσαι;

«Όχι. Τον υπολογίζω μόνο στην αντοχή του στον πόνο. Δεν νομίζω ότι είναι πιο γρήγορος ή πιο δυνατός».

Με τον Πλάτωνα έχουμε μάθει πως έχετε γίνει καλοί φίλοι.

«Ο Πλάτωνας για μένα είναι ο αδελφός που δεν γνώρισα ποτέ. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά μη έχοντας αδέλφια, ξέρω ότι ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστώ τη βοήθειά του, θα είναι δίπλα μου».

Τελικά θα μας κάνεις χαρούμενους απόψε;

«Θέλω, το ελπίζω και το πιστεύω ότι θα είμαι εγώ ο νικητής».

Βίκυ Γκουγκουστάμου