Αυτή κάνει κουμάντο

23.02.2007
Μπορεί η κυρία του κυρίου να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην καριέρα του; Μα όλοι λένε ότι πίσω από ένα σπουδαίο άντρα κρύβεται μια έξυπνη γυναίκα. Στην περίπτωση του Νικολά Σαρκοζί αυτή η γυναίκα βγήκε στο προσκήνιο. Όπως λένε οι Γάλλοι, που καθιέρωσαν το cherchez la femme, για να βάλει τα γυαλιά στην αντίπαλο του συζύγου της Σεγκολέν Ρουαγιάλ και να την κατατροπώσει!

Εχει το ύφος που αρμόζει σε μια μελλοντική πρώτη κυρία, είναι αριστοκρατική από τη φύση της, ήπιων τόνων και αγέλαστη στις επίσημες εκδηλώσεις. Μέσα της όμως κρύβει ένα ανεξάρτητο, εκρηκτικό θηλυκό, που έχει το κουράγιο να ακολουθεί την καρδιά της. Μιλάμε για τη Σεσίλια Σαρκοζί, σύζυγο του κεντροδεξιού υποψήφιου για τη γαλλική προεδρία Νικολά Σαρκοζί. Από πατέρα Ρώσο και μητέρα Ισπανίδα, η 48χρονη Σεσίλια πρόσφατα είχε εγκαταλείψει τον Νικολά για ένα νέο έρωτα. Επέστρεψε όμως στην οικογενειακή εστία όταν ο 52χρονος σύζυγός της έβαλε υποψηφιότητα για τη γαλλική προεδρία, έχοντας αντίπαλό του τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ του σοσιαλιστικού κόμματος.

Πολλοί λένε πως επέστρεψε για να δείξει στον Νικολά ότι ένα δυναμικό θηλυκό όπως εκείνη μπορεί να γνωρίζει τα τρωτά επικοινωνιακά σημεία μιας γλυκιάς κυρίας σαν τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Και πράγματι, η Σεσίλια έχει πολλά να διδάξει στη Σεγκολέν!

Αποφασίζει για καθετί που αφορά την επικοινωνιακή τακτική του άντρα της, από τους συνεργάτες μέχρι τα σλόγκαν της προεκλογικής του εκστρατείας. Στην περίπτωσή τους είναι ο Νικολά Σαρκοζί που εξαρτάται από τη Σεσίλια και όχι το αντίθετο. Ακόμα και οι στενοί συνεργάτες του κεντροδεξιού υποψηφίου που βλέπουν με μισό μάτι την εισβολή της δυναμικής Σεσίλια στα χωράφια τους ορκίζονται πως τον προτιμούν όπως είναι τώρα, παρά όπως τον έζησαν την περίοδο που τον είχε εγκαταλείψει η γυναίκα του. Είχε πάθει κατάθλιψη, ήταν νευρικός και είχε εκρήξεις οργής, λένε. Εκείνη όμως γύρισε κι εκείνος ξαναβγαίνει πια δυναμικά στην πολιτική σκηνή. Τώρα πια παρουσιάζονται ως ένα «δυνατό» δίδυμο με τη Σεσίλια στο ρόλο του τιμονιέρη!

Από την άλλη, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η υποψήφια του σοσιαλιστικού κόμματος για τη γαλλική προεδρία, που κατάφερε να στραπατσάρει τους «δεινόσαυρους» του κόμματός της και να κερδίσει τις εντυπώσεις, «ακουμπά» στο σύντροφό της Φρανσουά Χολάντ, γραμματέα του κόμματος. Λένε μάλιστα πως χωρίς εκείνον δεν θα είχε φτάσει τόσο ψηλά. Εκείνος μελέτησε με κάθε λεπτομέρεια την άνοδό της, εκείνος απέκρουσε τις αντιδράσεις, εκείνος έπεισε τη βάση, εκείνος κατάφερε να γίνει η Σεγκολέν η πιο δημοφιλής. Σαν να εξαγόρασε, λένε οι κακές γλώσσες, την πολιτική εξάρτηση της συντρόφου του, αφού από καιρό έχει χαθεί η συντροφική συνοχή του ζευγαριού.

Η Σεσίλια αντιθέτως δεν θα πατούσε ποτέ τέτοια μπανανόφλουδα!

Έχει άλλωστε αποδείξει ότι δεν αστειεύεται στο θέμα της ανεξαρτησίας της. Και κάτι σημαντικό: ποτέ δεν επιτρέπει να διαρρεύσουν οι αντιπαραθέσεις της με τον Νικολά στις εφημερίδες. Εκτός αν υπάρχει επικοινωνιακό όφελος!

Στον αντίποδα η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μόλις λίγες μέρες πριν, έγινε αντικείμενο σχολίων από τη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», εξαιτίας μιας οικογενειακής κρίσης που ξέσπασε ανάμεσα σ' εκείνη και το συζυγό της επειδή διαφώνησαν για τη φορολογική αναθεώρηση! Η κατάσταση επιβαρύνθηκε από τα «παπαγαλάκια» που έσπευσαν να μιλήσουν για σοβαρή ρήξη ανάμεσα στο ζευγάρι. Για κάποιους άλλους οι δυο τους θα είναι και πάλι μια χαρά πριν από τις εκλογές στις 22 Απριλίου. Εξάλλου, έχει κινητοποιηθεί όλη η οικογένεια για τη στήριξη της Σεγκολέν, με πρώτο και καλύτερο τον πρωτότοκο γιο της, ο οποίος κάνει μόνιμα εκστρατεία υπέρ της μαμάς! Αυτό είναι το άλλο σημείο που η Σεσίλια υπερτερεί της Σεγκολέν: εκείνη αναλαμβάνει τις ευθύνες μόνη της, δεν δίνει σημασία στις κακόπιστες κριτικές και ξαναγυρίζει δυνατή σε όλα τα επίπεδα! Μπορεί να εγκαταλείπει το σύζυγο, να κάνει τους μισούς συνεργάτες του να τη μισήσουν, αλλά κατόπιν όταν επανακάμπτει ελέγχει τα πάντα!

Σ αυτή την αναμέτρηση των δύο γυναικών η Σεσίλια δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Φτάνει να χτυπηθεί η Σεγκολέν εκεί που πραγματικά υστερεί: στην εικόνα της ως γυναίκας που εξαρτάται απόλυτα από τον άντρα της αλλά και στην αμφίβολη σταθερότητα του ζευγαριού. Τα υπόλοιπα αφορούν στην τέχνη της πολιτικής επικοινωνίας.

Μια τέχνη στην οποία η Σεσίλια Σαρκοζί υπερέχει του συζύγου της, ενώ η Σεγκολέν Ρουαγιάλ παραμένει ακόμα «μαθήτρια» του δικού της. Πρόσφατα ο Νικολά Σαρκοζί παραδέχτηκε πως ήταν ψυχρός κι απόμακρος, μέχρι που ανακάλυψε πως η καρδιά είναι εκείνη που οδηγεί πάντα στο σωστό δρόμο! Τα πράσινα μάτια της Σεσίλια έλαμψαν από υπερηφάνεια: ο Νικολά έχει πάρει το μάθημά του Μένει να δούμε αν στις 22 Απριλίου το «θηλυκό» που ακούει στο όνομα Σεσίλια θα καταφέρει να βγάλει από τη μέση τη Σεγκολέν, χρησιμοποιώντας ως Δούρειο Ίππο τον Νικολά.