Αρραβωνιάστηκε η διάδοχος του θρόνου της Σουηδίας

25.02.2009
"Η μέλλουσα βασίλισσα της Σουηδίας θα παντρευτεί τον καλό της το επόμενο καλοκαίρι", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Αυλής την Τρίτη, δίνοντας ένα τέλος στα κουτσομπολιά.

"Η μέλλουσα βασίλισσα της Σουηδίας θα παντρευτεί τον καλό της το επόμενο καλοκαίρι", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Αυλής την Τρίτη, δίνοντας ένα τέλος στα κουτσομπολιά.

Ο αρραβώνας της πριγκίπισσας Βικτόρια με τον Ντάνιελ Γουέστιλινγκ, ανακοινώθηκε επισήμως, αφού το παλάτι είχε ενημερώσει σχετικώς το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν: "Η γαμήλια τελετή θα λάβει χώρα νωρίς το καλοκαίρι του 2010".

Η 31χρονη Βικτόρια, είναι πρώτη στη σειρά διαδοχή του πατέρα της, βασιλιά Καρόλου 16ου, Γουστάβου. Η ίδια και ο 35χρονος Γουέστλινγκ, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, είναι ζευγάρι από το 2002. Οι φήμες για τον επικείμενο γάμο θέριεψαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Ουέστιλινγκ μετακόμισε στη βασιλική κατοικία της οικογένειας, λίγο έξω από την Στοκχόλμη.

Μετά τον γάμο, ο Γουέστλιλνγκ θα αποκτήσει τον τίτλο του Πρίγκιπα Ντάνιελ, Δούκα του Βάστεργκοτλαντ. Σε τηλεοπτική προσφώνηση της, η Βικτόρια είπε ότι θα είναι ευκολότερο για εκείνη να αναλάβει τα βασιλικά της καθήκοντα μαζί με τον Γουέστλινγκ: "Με τον Ντάνιελ στο πλευρό μου νιώθω ασφαλής", δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Γουέστλινγκ είπε: "Θα κάνω τα πάντα για να αξιωθώ την εμπιστοσύνη του σουηδικού λαού".

Ο βασιλιάς είπε ότι έδωσε τη συγκατάθεσή του για τον γάμο και ζήτησε την έγκριση της κυβέρνησης, σύμφωνα με το σουηδικό σύνταγμα: "Προφανώς, είναι ιδιαίτερη μέρα για μας και επίσης ιδιαίτερη μέρα για τη Σουηδία", δήλωσε ο μονάρχης. Η βασίλισσα Σίλβια πρόσθεσε ότι υποστήριξε πλήρως την επιλογή της κόρης της: "Καλωσορίζουμε τον Ντάνιελ στην οικογένειά μας με ανοιχτές αγκάλες. Είναι λογικός και γεμάτος ενεργητικότητα".

Τα καθήκοντα του -ως επί το πλείστον συμβολικού- μονάρχη της Σουηδίας περιορίζονται στην εγχώρια και διεθνή εκπροσώπηση του έθνους, καθώς και στην ετήσια απονομή των βραβείων Νόμπελ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επί του θέματος, ο γάμος θα ωφελήσει πολλαπλώς τη Σουηδία, δεδομένης της ευρύτερης κρίσης: "Ο γάμος που θα περιλαμβάνει περισσότερους από 1.000 καλεσμένους, θα έχει διεθνή απήχηση και θα προσελκύσει εκπροσώπους όλων των μεγάλων βασιλικών οίκων", εκτιμά η εξειδικευμένη δημοσιογράφος Τζένι Αλεξάντερσον. "Όπως έχει συμβεί και στις γειτονικές χώρες, Νορβηγία και Δανία, η δημοτικότητα της μοναρχίας αυξάνεται στις περιόδους βασιλικών γάμων.

Από χτες το πρωί, εκατοντάδες ανθρώπων είχαν συγκεντρωθεί έξω από το παλάτι στο κέντρο της Στοκχόλμης, όπου εργαζόμενοι των κουτσομπολίστικων εφημερίδων μοίραζαν μπαλόνια και μπλουζάκια με τα αρχικά της Βικτόρια και του Ντάνιελ και τη λέξη "συγχαρητήρια" σε κίτρινο και γαλάζιο, τα χρώματα της σουηδικής σημαίας.

Ανάμεσά τους, η 78χρονη Ρίτα Κίστρομ που περίμενε δύο ώρες έξω από το παλάτι με την ελπίδα να καταφέρει να δει την πριγκίπισσα μετά την ανακοίνωση, σχολίασε σχετικώς: "Νομίζω ότι είναι καλό, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να το είχαν κάνει πολύ καιρό τώρα".