Ολυμπία Χοψονίδου: "Πώς τα καλλιστεία με οδήγησαν στην ανορεξία"

10.05.2007
Γλυκιά και πάντα χαμογελαστή, η περσινή βασίλισσα της ομορφιάς Ολυμπία Χοψονίδου ανοίγει την καρδιά της στο ΛΟΙΠΟΝ και λίγες στιγμές πριν στέψει τη διάδοχό της μας λέει πώς τα καλλιστεία μπορούν να εξελιχθούν σε «θρίλερ» για τις νέες κοπέλες που συμμετέχουν σε αυτά.

Τον τελευταίο καιρό δείχνεις πιο χαλαρή, πιο γυναίκα, πιο σέξι. Τι είναι αυτό που άλλαξε πάνω σου από πέρυσι, που στέφθηκες βασίλισσα της ομορφιάς;

«Από τότε που κέρδισα το στέμμα της Σταρ Ελλάς άλλαξε ριζικά η ζωή μου. Γνώρισα πολύ νέο κόσμο, πήγα σε χώρες που δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω να πάω. Σήμερα δεν θα μπορούσα παρά να είμαι σαφώς πιο χαλαρή, αφού όλη αυτή η πίεση, το τρέξιμο και τα φώτα έχουν έρθει στα μέτρα του λογικού. Και τώρα τρέχω συνέχεια σε φωτογραφήσεις, αλλά προσέχω περισσότερο την Ολυμπία».

Τη βλέπουμε κι εμείς αυτή την αλλαγή αν συγκρίνουμε τις τωρινές φωτογραφίες με τις τότε. Πέρυσι υπήρχαν διαστήματα που θα μπορούσε κανείς να σε χαρακτηρίσει επικίνδυνα αδύνατη. Τι συνέβη και άλλαξες στάση;

«Νομίζω ότι τώρα έχω αποκτήσει περισσότερες θηλυκές καμπύλες. Πέρυσι, έχεις δίκιο, μου το λένε και όλοι οι φίλοι, είχα φτάσει σε οριακό σημείο. Ίσως να άλλαξα γνώμη όταν ηρέμησα λίγο από όλη αυτή την πίεση της προετοιμασίας για τα καλλιστεία».

Ακούστηκε ότι για ένα διάστημα είχες γίνει «ανορεξική». Αληθεύει;

«Ναι, αληθεύει. Ένα μήνα πριν και ένα μήνα μετά προσπάθησα να κλείσω το στόμα μου και να μην τρώω τίποτα. Είχα μπει στη διαδικασία της εξαντλητικής δίαιτας. Έφτασα να χάσω 9 κιλά σε χρόνο ρεκόρ. Σίγουρα ήμουν στα πρόθυρα της ανορεξίας. Ήμουν πολύ αδύνατη και, όπως ήταν επόμενο, ο οργανισμός είχε εξασθενήσει πολύ από την απότομη απώλεια βάρους. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο δεν καταλάβαινα ότι έκανα κακό στον εαυτό μου. Μου άρεσε αυτό που έβλεπα στον καθρέφτη μου. Με το που ήρθε το καλοκαίρι, μετά το διαγωνισμό, κι επειδή πάντα είχα αδυναμία στο φαγητό, τα έβαλα σιγά σιγά».

Τι σε οδήγησε σε αυτό το σημείο;

«Όχι μόνο εγώ, αλλά όλες οι κοπέλες είχαμε τρομερή πίεση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Είναι αυτή η πίεση και το άγχος που βλέπω και στις φετινές υποψήφιες».

Όταν έθεσες υποψηφιότητα, πόσα κιλά ήσουν δηλαδή; Πόσα έχασες στην προετοιμασία και πόσα είσαι σήμερα;

«Όταν συμπλήρωνα την αίτηση, ήμουν 60 κιλά και έφτασα να ζυγίζω 50-51 κιλά τη βραδιά της στέψης. Τώρα είμαι πάλι 60, πήρα δηλαδή πάλι το αρχικό μου βάρος».

Τι έτρωγες τότε;

«Υπήρχαν μέρες που δεν έτρωγα και καθόλου. Πέρασαν και δυο τρεις μέρες που ήμουν με μια πορτοκαλάδα. Άλλες, πάλι, μπορεί να κρατιόμουν μόνο με μια σαλάτα. Θα πρέπει να πω, πάντως, ότι δεν το έκανα εσκεμμένα. Απλώς τύχαινε να μην τρώω. Το μόνο που σκεφτόμουν όταν δεν έτρεχα ήταν να κοιμηθώ».

Όλο και περισσότερες επώνυμες (Ζέτα Δούκα, Νικόλ Ρίτσι, Αλέγκρα Βερσάτσε κ.ά.) έχουν ξεκινήσει να δημοσιοποιούν διατροφικές διαταραχές που τις ταλάνισαν. Είναι αλήθεια ότι το μόντελινγκ και η showbiz σας ωθεί στην ανορεξία;

«Δεν ξέρω αν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος μόνο στο μόντελινγκ και στη showbiz. Όλες οι γυναίκες μπορεί να οδηγηθούν σε διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία από την απλούστατη αντίληψη που υπάρχει διάχυτη παντού ότι ομορφότερη είναι η πιο αδύνατη, που φυσικά είναι λάθος να το πιστεύει μια κοπέλα και βέβαια πολύ επικίνδυνο για την υγεία της ίδιας. Είναι το άγχος περισσότερο που μπορεί να οδηγήσει μια κοπέλα στην ανορεξία. Από την άλλη, υπάρχει μια έντονη πίεση στο χώρο αυτό για μοντέλα αδύνατα, οπότε πολλά κορίτσια-συνάδελφοί μου οδηγούνται στο να μην τρώνε τίποτα. Είναι ο χώρος της δουλειάς μας αυτός».

Πώς σχολιάζεις τις γυναίκες που επιμένουν να μην τρώνε;

«Αν και δεν νιώθω ότι είμαι η πλέον κατάλληλη για να συμβουλεύσω, γιατί κι εγώ η ίδια έχω περάσει από αυτήν τη διαδικασία και καταλαβαίνω τι μπορεί να αισθάνονται, έχω να πω ότι θα πρέπει να προσέχουν και να μην ακούνε ότι αυτό που τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας είναι η σκελετωμένη ομορφιά!».

Ποιο μήνυμα έχεις να περάσεις στα κορίτσια που αγωνιούν για τον τελικό των καλλιστείων;

«Να είναι δυνατές, να μην έχουν άγχος ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να μην έχεις καθόλου άγχος. Εγώ έτρεμα πέρυσι! Επίσης, να είναι πάντα χαμογελαστές. Και να είναι ο εαυτός τους. Να μην επηρεάζονται από διάφορα άλλα πράγματα. Πράγματα που μπορεί να ακούσουν στα παρασκήνια ή μπορεί να δουν μέχρι να φτάσουν στη στέψη, οτιδήποτε».

Τι πιστεύεις ότι πρέπει να έχει η κοπέλα η οποία θα αναδειχθεί διάδοχός σου;

«Σίγουρα, και κακά τα ψέματα, παίζει μεγάλο ρόλο η εμφάνιση. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι, αν δεν έχεις την αύρα, τον αέρα και το χαμόγελο, δεν κερδίζεις. Η επόμενη Σταρ Ελλάς λοιπόν πρέπει να έχει όλο το πακέτο. Η εμφάνιση, οι ερωτήσεις, ο πρώτος γύρος με τα μαγιό, όλα παίζουν ρόλο».

Διαγωνίστηκες μια χρονιά που κάποιοι μίλησαν για την Τζούλια Αλεξανδράτου και ότι δεν πήγε μπροστά βαθμολογικά εξαιτίας των μορφασμών που έκανε σε διάφορα σχόλια των κριτών. Πιστεύεις ότι τελικά μια κοπέλα μπορεί να «χρεωθεί» αυτήν τη συμπεριφορά και στο μέλλον;

«Λάθη συμπεριφοράς μπορεί να στοιχίσουν το στέμμα σε κάποια κοπέλα όσο όμορφη και αν είναι. Πάντως, αν είναι κάποιος επαγγελματίας και τύχει να του συμβεί εκείνη την ώρα ένας μορφασμός και στην πορεία αποδειχθεί με τις δουλειές του ότι δεν είναι στην πραγματικότητα αυτό που έδειξε, πιστεύω ότι δεν είναι και τόσο τραγικό».