Απ. Τότσικας: "Δεν συγκρίνομαι με τον Μπραντ Πιτ"!

28.09.2007
Μας πήρε μαζί του ο Αποστόλης Τότσικας και τώρα φεύγει. Όχι για την περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη ούτε για το Χόλιγουντ

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ


Μας πήρε μαζί του ο Αποστόλης Τότσικας και τώρα φεύγει. Όχι για την περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη ούτε για το Χόλιγουντ, που δεν το κρύβει ότι είναι μέσα στα σχέδιά του. Φαντάρος πάει το Νοέμβριο, όπως αποκάλυψε στο ΛΟΙΠΟΝ, και είναι χαρούμενος που θα ξεφύγει από την τρέλα της δημοσιότητας που τον κυνηγάει τον τελευταίο καιρό.

Η αποκάλυψη της προηγούμενης τηλεοπτικής σεζόν, ο 24χρονος ηθοποιός με τα γαλαζοπράσινα μάτια και το κορμί του Άδωνη, κατάφερε να γίνει η ερωτική φαντασίωση εκατοντάδων γυναικών μέσα σε λίγους μήνες τηλεοπτικής παρουσίας στο «Μαζί σου». Το απόλυτο sex symbol, που είναι και ζόρικο αντράκι και δεν δέχεται πολλά πολλά από το star system, ετοιμάζεται να υπηρετήσει τη μαμά πατρίδα. Τι και αν με ένα σίριαλ έγινε talk οf the town, τι και αν έπαιξε τον Ορέστη στην πολυσυζητημένη παράσταση του καλοκαιριού, την «Ηλέκτρα» του Εθνικού Θεάτρου που σκηνοθέτησε ο Πέτερ Στάιν, τι και αν τα κορίτσια «κόβουν φλέβες» για πάρτη του; Εκείνος πατάει γερά στη γη, εκπέμπει την ιδανική βεβαιότητα πως δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα και αφήνει τη ζωή να τον οδηγήσει. Ο Αποστόλης δεν φαίνεται να πτοείται. Το αντιμετωπίζει χαλαρά, όπως και την απόλυτη δημοσιότητα που του χτύπησε ξαφνικά την πόρτα.

Καλό παιδί ή καλάμι;
Είχα ακούσει και διαβάσει διάφορα γι αυτόν τον «επαναστάτη» της showbiz, το «κακομαθημένο παιδί», το «καβαλημένο καλάμι», αλλά πάντα κρατάω επιφυλάξεις, μέχρις ότου σχηματίσω τη δική μου γνώμη για το συνομιλητή μου. Όταν συνάντησα τον Αποστόλη, μεμιάς διαλύθηκαν όλα τα άσχημα που είχα ακούσει γι αυτόν. Πόσο σκληρή μπορεί να είναι η showbiz ή ακόμα και πικρόχολη για ένα αγόρι που έχει άστρο; Που κάνει επιτυχία με την πρώτη; Ο γοητευτικός πρωταγωνιστής μου έδωσε όλες τις απαντήσεις αποκαλύπτοντάς μου γιατί τον ζηλεύουν πολλοί. Με μια παιδικότητα, έναν αυθορμητισμό και μια αθωότητα που σε αφοπλίζουν, με τις σκέψεις του να βγαίνουν αβίαστα, το μεσημέρι που συναντηθήκαμε ανακάλυψα για άλλη μια φορά πόσο δύσκολη είναι η ετικέτα «δημοφιλής» και πως δεν είναι τόσο εύκολο να είσαι το νέο ίνδαλμα της εποχής. Το σίγουρο είναι πως ο Αποστόλης μου τα είπε όλα και δεν ενοχλήθηκε καθόλου ούτε είχε εκρήξεις star. Ακόμα και όταν η συζήτησή μας περιστράφηκε γύρω από τον έρωτά του για τη φωτογράφο Ρούλα Ρέβη, που είναι το ειδύλλιο που συζητιέται όλο και πιο πολύ στο χώρο της showbiz.

Έπειτα από μια τόσο μεγάλη επιτυχία στην τηλεόραση σίγουρα θα είχες ήδη αρκετές προτάσεις για σίριαλ, αλλά εσύ προτίμησες να πας στα πιο δύσκολα, στο θέατρο...

«Εγώ είμαι ειλικρινής. Δεν είχα πολλές προτάσεις, σχεδόν καμία. Ήμουν τυχερός, όμως, που μου προέκυψε το θέατρο».

Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι η δημοτικότητα που απέκτησες με το «Μαζί σου» και οι υψηλές γνωριμίες σου σε έφεραν στο Εθνικό Θέατρο, με έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Πέτερ Στάιν σκηνοθέτη. Πώς νιώθεις που ακούγονται αυτά;

«Η αλήθεια είναι ότι κάθε ηθοποιό τον απογειώνει η τηλεόραση όταν έχει επιτυχία η σειρά, και το Μαζί σου πήγε πολύ καλά. Από εκεί και πέρα δεν με ενδιαφέρει τι λέγεται ή ακούγεται. Εγώ ξέρω ότι έμαθα τυχαία από μια φίλη μου πως ο κ. Στάιν έψαχνε ηθοποιό για το ρόλο του Ορέστη. Έτσι, του έστειλα μια επιλογή από τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μου εμφανίσεις, χωρίς ήχο μάλιστα. Με είδε, έψαχνε νέους ηθοποιούς και τα κατάφερα να είμαι σ' αυτήν τη δουλειά. Υπάρχει πολλή κακία στον κόσμο και την καταλαβαίνω. Κάποιοι που δεν έχουν καταφέρει τους δικούς τους στόχους βλέποντας άλλους να τους πετυχαίνουν ακόμα και αν εγώ ενδεχομένως να μην είχα θέσει αυτούς τους στόχους αλλά μου ήρθαν στην πορεία, αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Λένε ότι είχα υψηλές γνωριμίες και πήρα αυτόν το ρόλο. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Καταλαβαίνω ότι είναι μια εποχή που δεν εμπιστεύεσαι κανέναν, δεν μπορείς να πιστέψεις τίποτα, αλλά εγώ δεν έχω κανένα λόγο να πω ψέματα. Εξάλλου, αν είχα υψηλές γνωριμίες, δεν θα πήγαινα στο στρατό το Νοέμβριο».

Δεν σε φοβίζει ότι φεύγεις για το στρατό τώρα που έκανες μεγάλη επιτυχία; Δεν σκέφτεσαι μήπως σε ξεχάσουν μέχρι να γυρίσεις;

«Όχι. Δεν με φοβίζει καθόλου. Ίσα ίσα, θα ηρεμήσω από όλη αυτήν τη δημοσιότητα και θα με βοηθήσει να σκεφτώ καλύτερα πώς μπορώ να συνεχίσω τη δουλειά που λατρεύω».

Δημοσιότητα, Χόλιγουντ και έρωτας
Ήσουν προετοιμασμένος για όλη αυτή την υστερία της δημοσιότητας;

«Είναι ένα πρόβλημα αυτό. Εντάξει, παρασύρθηκα κι εγώ, υπερέβαλα σε κάποια πράγματα, αλλά δεν το μετανιώνω. Είμαι ένας πολύ αγνός άνθρωπος. Αντιμετωπίζω τα πράγματα αθώα. Γι αυτό ίσως να μη με εκτιμούν κάποιοι που θέλουν να πατάω επί πτωμάτων, αλλά δεν είμαι και ούτε μπορώ ούτε θέλω να γίνω έτσι. Από την άλλη, είμαι ο άνθρωπος που από κάποια στιγμή και μετά κουράζεται από όλο αυτό το πράγμα. Ξέρεις, μεγάλωσα μέσα στο θέατρο, έχω συναναστραφεί λόγω του πατέρα μου που είναι ηθοποιός (σ.σ.: ο παλιός καλός ηθοποιός του ΚΘΒΕ και του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» Γιάννης Τότσικας) με σπουδαίους καλλιτέχνες και από πολύ μικρός το είχα απομυθοποιήσει όλο αυτό και το απομυθοποιώ σε κάθε μου δουλειά. Βέβαια, χάρηκα που εξαιτίας της δημοτικότητάς μου στο σίριαλ ήρθε κόσμος στο θέατρο όταν έπαιζα στο «Ιλίσια-Βολανάκης» στον «Αμερικάνο βούβαλο» με τον Αντώνη Καφετζόπουλο. Δούλεψα με ανθρώπους γενναιόδωρους, που ψάχνουν την ουσία της τέχνης, με ήθος και αξιοπρέπεια, και χαίρομαι πολύ που ήμουν τόσο τυχερός. Μέχρι εκεί όμως Κάνω μια δουλειά με αφοσίωση, λατρεία, σεβασμό. Αυτό είναι όλο».

Κι όμως, τα ΜΜΕ σε έχουν αποκαλέσει «κακομαθημένο παιδί», «καβαλημένο καλάμι», έχουν πει ότι σε ενοχλεί η δημοσιότητα και θέλεις να σε αφήσουν ήσυχο. Πώς νιώθεις για όλα αυτά;

«Δεν με αφορούν. Η δημοσιότητα είναι πολύ ωραία, χαίρομαι που με γνωρίζει ο κόσμος και με αγαπάει, αλλά μέχρι εκεί. Από κει και πέρα η δουλειά μου είναι η υποκριτική. Να παίζω ρόλους όσο καλύτερα μπορώ και να έχω αλήθεια και διάρκεια σε αυτό που κάνω. Αυτός είναι ο στόχος μου και πραγματικά όλα τα άλλα είναι ανούσια».

Έχεις δουλέψει με σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, με τον Παντελή Βούλγαρη, τον Λάκη Λαζόπουλο, τον Νίκο Περάκη, κι όμως θέλεις να φύγεις στο Χόλιγουντ. Μάλιστα, δήλωσες ότι αν πας στο Χόλιγουντ, θα γίνεις καλύτερος από τον Μπραντ Πιτ. Το επιθυμείς;

«Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω δηλώσει ότι θα γίνω καλύτερος από τον Μπραντ Πιτ. Ίσως το είπα κάπου για πλάκα, γιατί, όπως διαπιστώνεις, μιλάω έτσι. Η αλήθεια είναι ότι με ενδιαφέρει η διεθνής καριέρα και όποιοι πουν το αντίθετο λένε ψέματα. Θέλω να πάω στην Αμερική και προετοιμάζομαι γι αυτό. Ευελπιστώ να κάνω διεθνή καριέρα. Είναι ο στόχος μου».

Άκουσα ότι θέλεις να κάνεις μια μεγάλου μήκους ταινία με τον αδελφό σου, τον Θανάση, που είναι σκηνοθέτης. Αληθεύει;

«Όχι μία, πολλές. Ο Θανάσης είναι πολύ καλός σε αυτό που κάνει και έχει τα φόντα να πετύχει και στο εξωτερικό».

Αλήθεια, τελειώνοντας θέλω να σε ρωτήσω πώς είναι να νιώθεις ως το απόλυτο sex symbol;

(Γέλια.) «Είμαι; Δεν νιώθω καθόλου έτσι. Αυτά τα έχουν βγάλει τα περιοδικά και γενικότερα τα ΜΜΕ. Εγώ ούτε στον καθρέφτη δεν κοιτάζομαι. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτό».

Sex symbol δεν νιώθεις, νιώθεις όμως ερωτευμένος, όπως λέγεται;

«Τώρα μπαίνεις σε πολύ προσωπικά θέματα, στα οποία δεν θέλω να απαντάω».

Μα είσαι δημόσιο πρόσωπο και τον τελευταίο καιρό είναι κοινό μυστικό ότι είστε ζευγάρι με τη φωτογράφο Ρούλα Ρέβη...

Με καρφώνει με τα γαλαζοπράσινά του μάτια. Χαμογελάει αινιγματικά

«Και να είμαστε δεν θα σ' το πω», μου απαντάει, αλλά το πρόσωπό του αποκτάει μια άλλη γλύκα.

Οσα θέλετε να ξέρετε για τον Αποστόλη
Είναι γιος του Γιάννη Τότσικα και η μητέρα του Χριστίνα είναι πολιτικός μηχανικός. Ο αδελφός του Θανάσης είναι σκηνοθέτης και η αδελφή του δουλεύει σε μουσείο.

Γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1983 στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή του είναι από τη Νίκαια της Λάρισας.

Το 2003 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Για πρώτη φορά έπαιξε στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2004, στο Χορό του «Ιππόλυτου», ενώ την ίδια χρονιά το χειμώνα υποδύθηκε τον Γιαννούκο στον «Ήχο του όπλου» στο Σύγχρονο Θέατρο.

Στον κινηματογράφο τον έχουμε δει στις «Νύφες» του Π. Βούλγαρη, στο «Ρ20» του Λ. Λαζόπουλου, στο «Λούφα και Παραλλαγή-Σειρήνες στο Αιγαίο» του Ν. Περάκη και στο «Γιο του φύλακα» του Δ. Κουτσιαμπασάκου.

Έπαιξε το 2004 στη μικρού μήκους ταινία του αδελφού του «Τέλος χρόνου».

Πολλοί τον αποκαλούν «Έλληνα Τζέιμς Ντιν».

Είναι Αιγόκερως, αγαπάει τη μουσική και παίζει πολύ καλά ντραμς.

Το μότο του για τη ζωή: «Το παν είναι να δίνεις και να μην περιμένεις τίποτα από ανέναν. Να δίνεις και ας μην το πάρει κανείς σοβαρά.

Αν σ' το ανταποδώσουν, τόσο το καλύτερο».