Τιτίκα Σαριγκούλη: "Είμαι μια γριά γεροντοκόρη"

21.12.2009
Η γιαγιά πάσης Ελλάδος Τιτίκα Σαριγκούλη είναι μια πολυτάλαντη προσωπικότητα γεμάτη ενέργεια και ζωντάνια. Μιλάει χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος. Εξηγεί γιατί θεωρεί τον εαυτό της «τουριστικό μνημείο» αλλά και γιατί δεν έχει τηλεόραση στο σπίτι της.

Από τη ΡΕΝΕ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Η γιαγιά πάσης Ελλάδος Τιτίκα Σαριγκούλη είναι μια πολυτάλαντη προσωπικότητα γεμάτη ενέργεια και ζωντάνια. Μιλάει χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος. Εξηγεί γιατί θεωρεί τον εαυτό της «τουριστικό μνημείο» αλλά και γιατί δεν έχει τηλεόραση στο σπίτι της. Γλυκιά, ευγενική, με έντονο χιούμορ λέει τα πράγματα έξω απ’ τα δόντια. Ποια είναι όμως η Τιτίκα Σαριγκούλη, πώς μπήκε στη ζωή μας και έγινε η αγαπημένη γιαγιά της μικρής οθόνης;

Το έργο μου παρουσιάζεται μέσα από τα 57 βιβλία που έχω γράψει. Τα 39 είναι επικό θέατρο. Το "σεβαστό" υπουργείο, όμως, δεν μου έχει δώσει την τιμητική σύνταξη, γιατί δεν τα θεωρεί τίποτα. Με έχει αφήσει με τη σύνταξη των 476 ευρώ. Τα... καταφέρνω. Πότε ασπρίζω, πότε βάζω κεραμίδια, πότε κάνω μονώσεις στην ταράτσα στο σπίτι που μένω, αφού εγώ το συντηρώ. Το χειρότερο για την πολιτεία είναι ότι βρέθηκε ο διευθυντής παραγωγής του "Μπαμπά, μην τρέχεις", είδε τη φωτογραφία μου και του "έκανε" για να υποδυθώ στο σίριαλ τη γιαγιά βωμολόχο».

Μοιάζετε καθόλου μ’ εκείνη τη γιαγιά;

«Στη ζωή μου όχι, αλλά είμαι ηθοποιός. Η ηθοποιός κάνει από τη βασίλισσα μέχρι τη ζητιάνα και από την ηγουμένη μέχρι ?βέβαια, η ηλικία μου δεν με παίρνει να κάνω την πόρνη? και τη διευθύντρια μπορντέλο. Δεν είχα πρόβλημα με τη βωμολοχία, άλλωστε κάποτε ήταν ταξικό όπλο! Με αιτία το σίριαλ χρίστηκα "γιαγιά πάσης Ελλάδος"».

Γιατί είπατε προηγουμένως ότι αυτό ήταν το χειρότερο για την πολιτεία;

«Αντί να με ξέρουν τα σχολεία και οι μαθητές μέσα από τα βιβλία μου, με σταματάνε στο δρόμο για το "Μπαμπά, μην τρέχεις" και για τον "Λάκη το γλυκούλη"».

Κανείς δεν ξέρει πότε θα λάμψει το άστρο του...

«Βέβαια, αλλά αυτό δεν είναι υπεύθυνο για την πολιτεία. Στο υπουργείο Πολιτισμού έχω υποβάλει τα βιβλία μου για τη σύνταξη. Δεν ήμουν άγνωστη. Η πολιτεία ηθελημένα αγνοεί».

Ποια είναι τα σχόλια του κόσμου;

«Έγινα γνωστή και το αποτέλεσμα είναι ότι έχω γίνει "τουριστικό μνημείο"! Ο κόσμος με έχει αγαπήσει πολύ. Κάνω το σταυρό μου μην πέσω σε σχολείο! Δεν βγάζουν ομαδική φωτογραφία τα παιδιά, το καθένα θέλει ξεχωριστά. Στις 22 του μήνα πήγα να πάρω τη σύνταξή μου από την τράπεζα και "έπεσα" σε σχολείο. Από τις 13:00 έως τις 14:15 έβγαζα φωτογραφίες και στο τέλος δεν πρόλαβα και έμεινα με 5 ευρώ στην τσέπη! Τόσες φωτογραφίες δεν έχει βγάλει ούτε η Ακρόπολη όσα χρόνια είναι στον ιερό βράχο».

Αυτό όμως σας δίνει χαρά.

«Το ευχαριστιέμαι, αλλά να μην παρουσιάζουμε μέσα από το "τουριστικό μνημείο" επικά έργα».

Αισθάνεστε ότι η ευρεία αναγνώριση άργησε να έρθει;

«Εμένα δεν θα με πείραζε και να μην ερχόταν. Πιστεύω ότι τα γραπτά μένουν. Στο χώρο της τηλεόρασης εύκολα καβαλάει κάποιος το καλάμι, είναι παγίδα».

Θα μπορούσατε να το «πάθετε» κι εσείς;

«Ο καθένας μπορεί να την πατήσει. Εμένα τώρα, λόγω ηλικίας, δεν μπορούν να πάρουν τα μυαλά μου αέρα! Βγήκα στα φώτα της τηλεόρασης. Δεν υπάρχει πειρασμός. Αύριο μπορεί να σβήσουν».

Είστε χορτασμένη από τη ζωή σας;

«Στομαχιασμένη! Δεν με φοβίζει τίποτα στο αύριο. Ο χρόνος μου δίνει, δεν μου παίρνει».

Δεν θελήσατε να κάνετε οικογένεια;

«Για να μην την κάνω θα πει ότι δεν θέλησα ποτέ».

Δεν σας έλειψε ένα παιδί;

«Όχι, γιατί έχω 57 παιδιά, τα οποία είναι αθάνατα!».

Ποιοι είναι οι δικοί σας άνθρωποι;

«Ο Θανάσης και ο Στέλιος, τα παιδιά του αδερφού μου. Από τον Θανάση "κληρονόμησα" δύο εγγόνια».

Αισθάνεστε μοναξιά;

«Εγώ λέω να γίνει η ημέρα 28 ώρες. Πού να τη βρω τη μοναξιά; Ξεκούραση δεν έχω. Έχω ένα εξοχικό στον Νέο Βουτζά που θέλει τη δουλειά του. Είναι μέσα στα πεύκα και κάθε φορά καθαρίζω 100 κιλά πευκοβελόνες. Να τα κόψουμε τα πεύκα; Έγκλημα! Όπως έκαναν στον Ελαιώνα για να γίνει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού; Το έκλεισαν γύρω γύρω και έκοψαν όλα τα δέντρα».

Έχετε τηλεόραση στο σπίτι σας;

«Όχι βέβαια! Τι να την κάνω; Να κάθομαι να βλέπω; Και πότε θα προλάβω να κάνω τις δουλειές μου; Να έχω άλλο ένα έπιπλο να ξεσκονίζω στο σπίτι;».

Σας... έχετε δει να «παίζετε»;

«Τυχαία και μοιραία είδα πρόσφατα περνώντας από ένα μαγαζί τον Νίκο Ορφανό και ξαφνικά είδα κι εμένα στο "Μπαμπά, μην τρέχεις". Δεν είχα ποτέ τηλεόραση. Άσε να με βλέπουν οι άλλοι, δεν έχω χρόνο να βλέπω εμένα. Τι να δω; Τα ίδια και τα ίδια;».

Μάλλον πιστεύετε πολύ στον εαυτό σας. Δεν σας ενδιαφέρει να δείτε την τηλεοπτική σας εικόνα, να την κρίνετε, να τη βελτιώσετε, αν χρειάζεται;

«Μόνο στο θέατρο μπορείς να αλλάξεις κάτι. Στην τηλεόραση εκτελείς τις εντολές του σκηνοθέτη».

Αισθάνεστε σταρ;

«Καθόλου! Όχι! Ποτέ! Αισθάνομαι υπεύθυνη. Με τον τίτλο που έχω τώρα ως "γιαγιά πάσης Ελλάδος" οι ευθύνες είναι ακόμα μεγαλύτερες. Ηθοποιός ναι. Έκανα πρόταση στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών να γίνει μια διάλεξη γι’ αυτό που γίνεται με την αρχαία γραμματεία. Με αυτή την κακοποίηση. Να "μπαίνανε" αυτόματα και αρβύλες στο χορό της Αντιγόνης».

Έχετε φίλους;

«Όλο τον κόσμο. Είμαι από το 1950 στο Κίνημα της Ειρήνης. Ήταν η διακήρυξη της Στοκχόλμης και αντιμετώπιζες εκτελεστικό απόσπασμα. Γύριζα με ένα πακέτο τσιγάρα και μέσα είχα 17 υπογραφές για την ειρήνη, ίσον 17 σφαίρες. Εάν με έπιανε η ασφάλεια, αντιμετώπιζα εκτελεστικό απόσπασμα. Ο σύντροφος Νίκος Νικηφορίδης εκτελέστηκε, εγώ τη γλίτωσα. Τότε είχα στείλει στον Στάλιν ένα δώρο. Γιόρταζε τότε (1950) τα 70 του χρόνια. Ήταν μια σημαία που είχε κεντημένο επάνω "Η χώρα της Ηλέκτρας δεν θα πολεμήσει ποτέ τη χώρα της Ζώγιας", η οποία φιλοξενήθηκε στο μουσείο του Κρεμλίνου».

Δεν φοβάστε που ζείτε μόνη;

«Δεν φοβάμαι τίποτα. Πέρα από την παρανομία, που τα έπαιζα όλα για όλα. Όταν εκτέλεσαν τον Μπελογιάννη, εγώ το βράδυ πήγαινα λουλούδια στο νεκροταφείο. Η ασφάλεια δεν ήθελε λουλούδια. Εγώ πήγαινα να στήνω πανό, να μοιράζω προκηρύξεις και δεν με έπιασαν ποτέ».

Γιατί δεν ευδοκίμησε η συνεργασία σας με τη Βάνα Μπάρμπα;

«Η παράσταση δεν είχε σκηνοθέτη. Ήταν καταδικασμένη δουλειά. Δεν μπορούσε να σταθεί σ’ αυτόν το χώρο. Ευθύνη φέρει ο υπεύθυνος του καταστήματος, ο κ. Γιουκουράκης. Δεν περνούσε στον κόσμο. Πήγα και του το είπα και το δέχτηκε».

Και στα δύο σίριαλ είχατε ρόλο με τεράστια επιτυχία στο κοινό. Παρ’ όλα αυτά, ακούγεστε ενοχλημένη.

«Τι θα ήταν καλό για την παιδεία μας; Ο "Λάκης ο γλυκούλης" και το "Μπαμπά, μην "τρέχεις" ή να με ξέρουν μέσα από τις σελίδες των βιβλίων μου; Είχα κάνει τόσες φορές αιτήσεις επί αιτήσεων στο υπουργείο"».

Είστε σκληρή με τον εαυτό σας. Αυτοαποκαλείστε γεροντοκόρη, γριά...

«Αυτό δεν είμαι; Ψέματα είναι; Αφού δεν έχω παντρευτεί».

Από ποια ηλικία δηλώνετε γεροντοκόρη;

«Από τα 25 μου  χρόνια!».