Μπρος στα κάλλη τι είναι η πείνα

17.03.2008
Ο Θεός είχε κέφια όταν τις έπλασε, που λέει και ο λαός, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Το να έχεις ένα ωραίο σώμα και να το διατηρείς θέλει και κάποιες θυσίες. Κι επειδή το καλοκαιράκι είναι κοντά και σε λίγο θα βγουν τα «θανατηφόρα» κορμιά στην παραλία, εμείς βρήκαμε τι κάνουν 10 κυρίες της σόουμπιζ για να διατηρούνται πάντα σε φόρμα. Μικρά μυστικά, λοιπόν, διάσημων γυναικών, που με υπομονή, επιμονή και θέληση μπορούμε να τα ακολουθήσουμε όλες, για να μοιάζουμε με σταρ και να συγκεντρώνουμε πάνω μας βλέμματα θαυμασμού.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Ξεχάστε το τηγάνι και το βούτυρο
Δέσποινα Βανδή:
Θεά η τραγουδίστρια, αλλά για να έχει το σώμα αυτό που όλοι ζηλεύουν, προσέχει πολύ. Δεν παρεκκλίνει ποτέ από τις συμβουλές του διαιτολόγου της, που τις έχει κάνει τρόπο-ζωής. Μαγειρεύει, και μάλιστα είναι εξαιρετική μαγείρισσα, μόνο στην κατσαρόλα ή στο φούρνο και ποτέ στο τηγάνι. Φροντίζει να κάνει τα φαγητά πιο «λάιτ», γι αυτό και έχει αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο. Τονίζει ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ τηγάνι παρά μόνο αν κάνει τηγανητές πατάτες στη Μελίνα, αλλά και σ' αυτή την περίπτωση με μέτρο. Αν θελήσει να φάει γλυκό, θα προτιμήσει μια σοκοφρέτα, που έχει λιγότερες θερμίδες, ή παγωτό λάιτ, το οποίο έχει πάντα στο ψυγείο, ή διαιτητικά μπισκότα. Τρώει μόνο μαύρο ψωμί, δύο γεύματα, που είναι κυρίως κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι ψητό, με πολύ σαλάτα ωμή ή βραστή ή ένα πιάτο μαγειρεμένο φαγητό όσο πιο διαιτητικό γίνεται. Αγαπημένα της σνακ ένα κράκερ με λίγο τυρί κότατζ, ένα μήλο ή ένα γιαούρτι. Δεν πίνει ποτέ αλκοόλ, μόνο κανένα σφηνάκι τεκίλα σπανιότατα, έχει αφαιρέσει εντελώς τα αναψυκτικά από τη ζωή της, ενώ το πολύ νερό είναι απαραίτητο για τις καλές καύσεις. Φυσικά, έχει και ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο στο σπίτι της. Οπωσδήποτε μισή ώρα γρήγορο περπάτημα στο διάδρομο, power plate, ασκήσεις για κοιλιακούς και ραχιαίους και βαράκια για τους ώμους και τα μπράτσα, για περίπου μία ώρα. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα παιχνίδια με τη μικρή Μελίνα στον κήπο και το πολύωρο κολύμπι το καλοκαίρι, τότε καταλαβαίνουμε ότι θέλει κόπο και τρόπο για να είσαι μια θεά!

Σαλάτες και βραστά λαχανικά
Ελισάβετ Μουτάφη: Έχασε 15 κιλά και έμαθε να τρώει σωστά προτιμώντας τις πρωτεϊνες με σαλάτα και μετριάζοντας τους υδατάνθρακες. Όπως λέει η ίδια, όταν είδε τον «καινούργιο» της εαυτό, ένιωσε ότι η ζωή της άλλαξε. Ένιωσε πιο όμορφη και πιο επιθυμητή. Πώς τα κατάφερε; Ακολουθώντας αυστηρά τις συμβουλές του διαιτολόγου της, με ισορροπημένη διατροφή. Καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες λαχανικών και φρούτων, πίνοντας πολύ νερό, ξεχνώντας τις μακαρονάδες, τις σάλτσες και τα τηγανητά, διαγράφοντας το βραδινό γεύμα, το οποίο αντικατέστησε με φρούτο, ένα κομμάτι τυρί με χαμηλά λιπαρά ή ένα γιαούρτι. Ευτυχώς, της αρέσουν όλες αυτές οι τροφές κι έτσι δεν ένιωσε άσχημα τους μήνες που έκανε δίαιτα. Τώρα πλέον έχει συνηθίσει σε αυτό το «μοντέλο» διατροφής και χαίρεται τον εαυτό της κοιτάζοντάς τον στον καθρέφτη ή αγοράζοντας ρούχα που αναδεικνύουν τη λεπτή σιλουέτα της.

Η μαγική σούπα αποτοξίνωσης
Βάνα Μπάρμπα: Η χυμώδης ηθοποιός, όταν νιώσει ότι έχει ξεφύγει πολύ από το πρόγραμμα της διατροφής της, καταφεύγει στη «μαγική σούπα της Βάνας», αλλά μόνο για δύο μέρες, γιατί απαγορεύεται περισσότερο. Βάζει στην κατσαρόλα πολλά λαχανικά και τρώει μόνο απ αυτή τη σούπα όλη την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα πίνει μόνο το ζωμό! Επίσης, όταν θέλει να χάσει κάποια παραπανίσια κιλά, το πρωί πίνει γάλα με μέλι και ένα μικρό μπολ δημητριακά, το μεσημέρι τόνο ή ψάρι ψητό με σαλάτα και το βράδυ δεν τρώει δείπνο. Ξεγελάει την πείνα της με κουάκερ και γάλα, ενώ ενδιάμεσα θα φάει ένα δυο φρούτα και ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Δεν πίνει παρά μόνο ένα δυο ποτηράκια λευκό κρασί ή σαμπάνια την εβδομάδα και φροντίζει να πίνει πολύ νερό. Όμως, έχει και μια μικρή αδυναμία στη σοκολάτα. Από την άλλη, «έχω ηλεκτρικό διάδρομο στο σπίτι μου και τρέχω περίπου για μία ώρα 3-4 φορές την βδομάδα και κάνω και μερικά σετ κοιλιακούς».

Προϊόντα ολικής αλέσεως και γιόγκα
Ζέτα Δούκα: Από μικρή ασχολήθηκε με το χορό και ήταν πάντα αδύνατη. Αποφεύγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ζυμαρικά και επιλέγει γάλα σόγιας, μαύρο ρύζι και προϊόντα ολικής αλέσεως. Επίσης, έχει την προσωπική της γυμνάστρια στην αστάνγκα γιόγκα για δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Λάτρης της υγιεινής διατροφής, αποφεύγει εντελώς τα αναψυκτικά και πίνει 3 λίτρα νερό την ημέρα. Τρώει μόνο μία φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας και προτιμάει μια μερίδα στήθος κοτόπουλο ή ένα μικρό άπαχο μπιφτέκι για γεύμα. Λατρεύει τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό, μαζί με ένα ποτήρι γάλα σόγιας, ενώ αποφεύγει το αλκοόλ. Σε ελάχιστες περιπτώσεις όταν βγει έξω πίνει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή σαμπάνια. Προσπαθεί να αποφεύγει τα γλυκά, που είναι η μεγάλη της αδυναμία, γι αυτό πάντα έχει στην τσάντα της μπάρες δημητριακών ή ένα φρούτο. Άλλωστε, η Ζέτα γνωρίζει ότι η καλή διατροφή είναι το Α και το Ω στη ζωή, καθώς πριν από αρκετά χρόνια πέρασε από το στάδιο της νευρικής ανορεξίας.

Μικρές ποσότητες φαγητού
Χριστίνα Αλεξανιάν: τρώει αρκετά και δεν παχαίνει. Όταν όμως χρειάστηκε για κάποιο ρόλο να κάνει δίαιτα, συμβουλεύτηκε ένα διατροφολόγο, ο οποίος της είπε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μειώσει τις ποσότητες του φαγητού και να τρώει πολλά μικρά γεύματα. Έτσι, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να χάσει τα κιλά που ήθελε. Όπως λέει η ίδια, η αδυναμία της και διατροφική της «παρασπονδία» είναι τα αναψυκτικά, ενώ στο ψυγείο της θα βρούμε «γιαούρτια, ένα άσπρο κρασί και λαχανικά». Της αρέσει το καλό φαγητό και είναι υπέροχη μαγείρισσα, καθώς έχει μάθει να μαγειρεύει από τη μητέρα της και προτιμάει την υγιεινή διατροφή. Η συμβουλή της είναι να μην κάνουμε ποτέ δίαιτες-αστραπή και, αν χρειάζεται να χάσουμε πολλά κιλά, να απευθυνόμαστε σε διαιτολόγο. Επίσης, πιστεύει ότι το μυστικό είναι να μην τρώμε στο πόδι και να φροντίζουμε για την «εικόνα» του φαγητού μας».

Μεσογειακή διατροφή και μακροβούτια
Βάνα Ραμπότα: Μικρή ήταν αθλήτρια στην ενόργανη και αργότερα στη ρυθμική γυμναστική, γι αυτό και έμαθε να τρώει υγιεινά. Είναι πολύ καλή μαγείρισσα και της αρέσει η μεσογειακή διατροφή. «Λατρεύω τα όσπρια, τα άπαχα τυριά, τις ντομάτες και τα παξιμάδια», δηλώνει η ίδια. «Προσέχω τη διατροφή μου και το ότι γυμναζόμουν από μικρή μου έκανε πολύ καλό, καθώς δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τα κιλά μου. Γυμναστική δεν έχω χρόνο να κάνω και άλλωστε δεν μου αρέσουν τα γυμναστήρια. Προτιμώ το τζόκινγκ στη φύση και μου αρέσει πολύ το κολύμπι, που θεωρώ ότι είναι η καλύτερη γυμναστική. Επίσης, έχω άλλο ένα μυστικό ομορφιάς, το οποίο έμαθα από τη μητέρα μου και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα: δαφνέλαιο, ελαιόλαδο και αμυγδαλέλαιο είναι η καλύτερη μάσκα ομορφιάς για τα μαλλιά. Το κάνω τρεις φορές την βδομάδα και έχω δει τεράστια διαφορά στα μαλλιά μου».

Σωστή διατροφή και άσκηση
Λίνα Σακκά: Η εντυπωσιακή «γοργόνα» έχει τα δικά της μυστικά ομορφιάς, αλλά δεν νιώθει καθόλου δέσμια της εικόνας της από την τηλεόραση. «Στην καθημερινότητά μου βγαίνω με τη φόρμα μου και δεν βάφομαι. Μάλιστα, ο κόσμος που με βλέπει μου λέει ότι είμαι πιο όμορφη έτσι», τονίζει η νεαρή ηθοποιός. Όμως, για να διατηρεί το σώμα της, προσέχει τη διατροφή της. Τρέφεται σωστά, χωρίς υπερβολές και στερήσεις τροφών. Προτιμάει ψητά και σαλάτες, πίνει πολύ νερό και φυσικούς χυμούς, που της αρέσουν πολύ, και πηγαίνει στο γυμναστήριο σχεδόν καθημερινά. Μάλιστα, στον ελεύθερο χρόνο της κάνει και χορό, οπότε «καίει» αρκετές θερμίδες. Αν και δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τα κιλά της, φροντίζει να ακολουθεί ένα διατροφικό πρόγραμμα που της δίνει ενέργεια και ευεξία.

Σαλάτες, ψάρι και τζόκινγκ
Άννα Ανδριανού: Προσέχει πάντα τη διατροφή της, γιατί παίρνει εύκολα κιλά. Μάλιστα πριν από μερικά χρόνια είχε πάρει γύρω στα 10 κιλά, αλλά χάρη στην επιμονή και την πειθαρχία της, κατάφερε να τα χάσει αργά και σταθερά τρώγοντας πολλές σαλάτες, ψάρι που το λατρεύει, φρούτα και πίνοντας πολύ εμφιαλωμένο νερό, που είναι απαραίτητο σε κάθε δίαιτα. Επίσης, το «μυστικό» της είναι το καθημερινό περπάτημα, το τζόκινγκ και το κολύμπι. «Δεν πιστεύω στις δίαιτες-αστραπή, γιατί δεν είναι μόνο επικίνδυνες, αλλά μετά ξαναπαίρνεις τα κιλά», δηλώνει η ίδια, που ακόμα και στις διακοπές της φροντίζει να μην ξεφεύγει από το διατροφικό της πρόγραμμα. «Το παν είναι να ξέρεις να τρως υγιεινά και χωρίς υπερβολές», τονίζει. «Αυτό κάνω εγώ και καταφέρνω να διατηρούμαι ή να χάνω τα 2-3 κιλά που παίρνω συνήθως».

Χορός, φλαμένκο και κολύμπι
Κατερίνα Παπουτσάκη: Με τέλειο σώμα, είναι από τις τυχερές, που δεν χρειάστηκε ποτέ να «σπάσει», όπως λέει, μια δίαιτα, αφού δεν έχει κάνει ποτέ. Κι αυτό γιατί προσέχει τη διατροφή της και καμιά φορά η μόνη παρασπονδία που κάνει είναι να τρώει σοκολάτα, που τη λατρεύει. Κατά τα άλλα, έχει κάνει πολλά χρόνια χορό, που τη βοήθησε να διατηρήσει αυτό το θαυμάσιο σώμα, ενώ τελευταία αποφάσισε να μάθει και φλαμένκο. Κι επειδή δεν είναι φαν του γυμναστηρίου, προτιμάει το κολύμπι. Από τα τέλη Απριλίου μέχρι τον Οκτώβριο κάνει πολλά μπάνια. Επίσης, περπατάει πολύ, ενώ το μυστικό της είναι ότι πάντα ανεβαίνει με τις σκάλες, αντί να χρησιμοποιεί ασανσέρ. Όσο για τη διατροφή της, το πρωί τρώει μία κουταλιά μέλι, πίνει έναν καφέ χωρίς ζάχαρη και κατά τη διάρκεια της ημέρας πίνει πολύ νερό. Για σνακ προτιμάει ένα τοστ, το μεσημέρι ψητό κρέας ή κοτόπουλο με σαλάτα και το βράδυ ένα πολύ «ελαφρύ» δείπνο.

Πράσινο τσάι και βότανα
Καίτη Γαρμπή: Το μυστικό της είναι το πράσινο τσάι, που διαλύει τις τοξίνες και αποτρέπει το σχηματισμό κυτταρίτιδας. Επίσης, της αρέσει να πίνει και ένα μείγμα βοτάνων: χαμομήλι, μαντζουράνα, τζίντζερ και λεβάντα, που την τονώνει. Η Καίτη τονίζει πως οι «χημικές», οι δίαιτες-αστραπή και η μονοφαγία είναι ό,τι χειρότερο για τον οργανισμό, γι αυτό προτιμάει μια ισορροπημένη διατροφή, ενώ έχει κόψει τις κακές διατροφικές συνήθειες: τσιμπολόγημα, πατατάκια, ξηρούς καρπούς, τηγανητά ή λιπαρά φαγητά, σάλτσες και σοκολάτα. Προσπαθεί να γυμνάζεται καθημερινά, ενώ τουλάχιστον 3 φορές την βδομάδα κάνει για μισή ώρα διάδρομο. Στα κυρίως γεύματα τρώει συνήθως ψάρι ή φιλέτο μοσχαρίσιο με σαλάτα ή βραστά λαχανικά ή ρύζι με λαχανικά ή σούσι και για σνακ φρούτα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Το πρωί προτιμάει δύο παξιμαδάκια ολικής αλέσεως με μία κουταλιά μέλι και ένα ποτήρι πράσινο τσάι ή ένα τοστ με μια λεπτή φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών και μια φέτα γαλοπούλα. Επίσης, πίνει πολύ νερό, πράσινο τσάι και δύο αναψυκτικά λάιτ την εβδομάδα.