Είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιείς ληγμένα καλλυντικά;

Είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιείς ληγμένα καλλυντικά;
ΠΗΓΗ:@spstasya
Ένα ρώτημα που έχουμε όλες οι γυναίκες και σου έχω την απάντηση

Τα καλλυντικά που έχουν λήξει συμβαίνουν στους καλύτερους από εμάς. Ενώ όλες γνωρίζουμε ότι οι ημερομηνίες λήξης των καλλυντικών είναι πραγματικότητα, τουλάχιστον θεωρητικά, δεν είναι τρέχουμε κι'όλας να αντικαταστήσουμε τη μάσκαρα ή να ανανεώνουμε τις παλέτες σκιών. Αλλά πόσο σοβαρές είναι αυτές οι ημερομηνίες λήξης; Και είναι πραγματικά επικίνδυνο να χρησιμοποιείς καλλυντικά που έχουν λήξει; Συνέχιζε να διαβάζεις για να τα μάθεις όλα!

Τι συμβαίνει με τα ληγμένα καλλυντικά;

Ένα ληγμένο προϊόν δεν είναι τόσο αποτελεσματικό, όσο ένα νέο. Η σύστασή του μπορεί να αλλάξει, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μην διαρκεί όσο θα περίμενες ή να μην απλώνεται ομοιόμορφα στο δέρμα σου. Αυτό μπορεί να φαίνεται αθώο, αλλά η υποβάθμιση της απόδοσης μπορεί να είναι επικίνδυνη, ειδικά στην περίπτωση προϊόντων με αντηλιακή προστασία. Αν, για παράδειγμα, χρησιμοποιείς μια βάση με SPF που έχει λήξει, είναι πιθανό να μην παρέχει την προστασία που νομίζεις στο δέρμα σου.

Επιπλέον, η χημική σύνθεση ενός προϊόντος μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε αντιδράσεις στο δέρμα σου. Μπορεί να εμφανιστεί δερματίτιδα, η οποία προκαλεί κοκκινίλες, φαγούρα και φολιδωτές περιοχές στο δέρμα. Ακόμα και βακτήρια και μικροοργανισμοί μπορεί να μολύνουν το προϊόν, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης του δέρματός σου.

Ληγμένη βάση

Οι βάσεις περιέχουν συστατικά που μπορεί να αρχίσουν να «διαχωρίζονται» όταν λήξουν. Η λιπαρή ύλη μπορεί να αναδυθεί στην επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι, αν τη χρησιμοποιήσεις, μπορεί να εφαρμόσεις μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρών συστατικών που φράζουν τους πόρους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακμή, μια κατάσταση γνωστή ως «ακμή κοσμητολογίας». Είναι πάντα καλή ιδέα να ανακινείς τη βάση πριν την εφαρμογή, ακόμα και αν είναι καινούργια.

Αν αποθηκεύεις το makeup σου στο μπάνιο, πρόσεχε ιδιαίτερα την υφή της πριν την εφαρμόσεις. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να αλλάξει την υφή του προϊόντος και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων και μύκητες.

Ληγμένη μάσκαρα

Ως γενικός κανόνας, είναι καλό να αντικαθιστάς τη μάσκαρα κάθε τρεις μήνες. Αν τη χρησιμοποιείς για περισσότερο χρόνο, μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει ή ακόμα και να εισχωρεί στα μάτια σου, χωρίς να αποδίδει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι βλεφαρίδες σου έχουν σκοπό να προστατεύουν τα μάτια από ξένες ουσίες. Όταν βυθίζεις το βουρτσάκι πίσω στο σωληνάριο, οτιδήποτε έχει συλλεχθεί στις βλεφαρίδες (συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων) θα μπει και πάλι στο σωληνάριο.

Μπορείς να κάνεις μια δοκιμή οσμής με τη μάσκαρα σου. Αν μυρίζει παράξενα ή δεν διαρκεί καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι σίγουρα σημάδια ότι χρειάζεσαι μια καινούργια.

Ληγμένο ρουζ σε πουδρένια μορφή

Τα ληγμένα ρουζ σε πούδρα μπορούν να γίνουν ξηρά και να συμπυκνωθούν, καθιστώντας τα δύσκολα στα χρήση. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα συνήθως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα ξηρά ρουζ μπορούν να διαρκέσουν αρκετά χρόνια, καθώς τα βακτήρια δεν ευδοκιμούν σε ξηρό περιβάλλον. Είναι ασφαλές να κρατάς ένα ρουζ για τρία έως τέσσερα χρόνια, εφόσον φαίνεται εντάξει και αποδίδει καλά.

Ληγμένο κραγιόν

Η επιδερμίδα στα χείλη σου είναι πολύ λεπτή και ευαίσθητη σε βακτήρια. Το κραγιόν περιέχει φυσικά ενυδατικά συστατικά που μπορεί να στεγνώσουν αν εκτεθούν στον αέρα. Αν το κραγιόν αλλάξει χρώμα ή υφή, μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχει λήξει. Γενικά, τα κραγιόν έχουν διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους.

Ληγμένο eyeliner

Εάν παρατηρήσεις ερυθρότητα ή ερεθισμό γύρω από τα μάτια σου, μπορεί να οφείλεται σε ληγμένα προϊόντα ματιών. Οι υγρές φόρμουλες διαρκούν από τρεις έως έξι μήνες, ενώ τα eyeliners λήγουν μετά από έξι έως 12 μήνες. Αν παρατηρήσεις ότι το eyeliner σου χάνει το χρώμα του ή δεν έχει και την καλύτερη απόδοση, είναι καλύτερα να το πετάξεις.

Πώς να βρεις την ημερομηνία λήξης

Πολλά καλλυντικά έχουν ένα εικονίδιο σε αυτοκόλλητο στη συσκευασία τους. Αυτό το εικονίδιο συνήθως έχει έναν αριθμό ακολουθούμενο από το γράμμα M, που αναφέρεται στους μήνες μετά το άνοιγμα που είναι ασφαλή στη χρήση. Όταν δεν είσαι σίγουρη, μπορείς να αναζητήσεις τις πληροφορίες του εκάστοτε προϊόντος στο Internet και πιο συγκεκριμένα στο site της εταιρείας.

Πότε πρέπει να επισκεφθείς γιατρό

Αν παρουσιαστεί ερεθισμός στο δέρμα σου μετά τη χρήση ενός ληγμένου προϊόντος, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το προϊόν έχει λήξει ή ότι το δέρμα σου έχει αναπτύξει ευαισθησία σε κάποιο συστατικό. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να επισκεφθείς έναν δερματολόγο που μπορεί να σε καθοδηγήσει σχετικά με την αιτία του εξανθήματος και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Όταν πρόκειται για ημερομηνίες λήξης στα καλλυντικά, είναι καλύτερο να είσαι προσεκτική, ειδικά για υγρά προϊόντα που μπορεί να λήξουν γρηγορότερα. Γενικά, τα προϊόντα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από τρία χρόνια από το άνοιγμά τους, καθώς η χρήση τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικών ευαισθησιών, σπυριών ή λοιμώξεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 25.10.2024 - 18:37