Ο καθαρισμός του μακιγιάζ μπορεί να μην είναι κάτι που έχεις σκεφτεί ιδιαίτερα. Ενώ όλες γνωρίζουμε πως πρέπει να καθαρίζουμε τα πινέλα, τα σφουγγαράκια και τα υπόλοιπα εργαλεία μας, συχνά ξεχνάμε πως και τα ίδια τα προϊόντα μακιγιάζ μπορούν να λερωθούν. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να τα διατηρούμε καθαρά. Ποια προϊόντα μακιγιάζ χρειάζονται καθαρισμό; Πώς μπορείς να τα καθαρίσεις και πότε πρέπει να τα πετάξεις; Παρακάτω θα βρεις τον απόλυτο οδηγό για κάθε τύπο μακιγιάζ, ώστε να διατηρείς τα προϊόντα σου σε τέλεια κατάσταση.
Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζεις τα προϊόντα μακιγιάζ
Τα προϊόντα, όπως και τα πινέλα, μπορεί να γεμίσουν με βακτήρια, ρύπους και υπολείμματα. Τα βακτήρια αυτά προέρχονται από την επαφή με το δέρμα σου, αλλά και από περιβαλλοντικούς ρύπους που προσκολλώνται πάνω στα προϊόντα. Αν δεν προσέχεις το καθαρισμό τους, μπορεί να πάθεις τυχόν ερεθισμούς, αλλεργίες και εμφάνιση ακμής. Ειδικά αν μοιράζεσαι τα προϊόντα με άλλους ή τα μεταφέρεις σε διάφορους χώρους, τότε είναι ακόμα πιο απαραίτητο να τα καθαρίζεις τακτικά.
Τι να καθαρίσεις και πώς
1. Κραγιόν
Τα κραγιόν είναι εύκολα στον καθαρισμό τους. Για καλύτερα αποτελέσματα, ψέκασε την επιφάνεια με λίγο οινόπνευμα και σκούπισέ τη με ένα χαρτί ή βαμβάκι πριν από κάθε χρήση.
Πότε να το πετάξεις: Τα κραγιόν θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε χρόνο. Μπορείς να καταλάβεις αν έχει αλλοιωθεί από τη γεύση του, αν σου φαίνεται παράξενη, τότε είναι καιρός να το αποχωριστείς.
2. Foundation
Τα υγρά foundation, επειδή φυλάσσονται μέσα σε κλειστά μπουκάλια, δεν μπορούν να καθαριστούν όπως άλλα προϊόντα. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να σκουπίζεις την περιοχή κάτω από το καπάκι. Για να διατηρηθούν καθαρά για περισσότερο, απέφυγε την αποθήκευσή τους σε υγρά περιβάλλοντα, όπως το μπάνιο μετά το ντους, καθώς η υγρασία μπορεί να δημιουργήσει βακτήρια.
Πότε να το πετάξεις: Τα foundation καλό είναι να αντικαθίστανται κάθε χρόνο. Αν παρατηρήσεις ότι το foundation σου αρχίζει να στεγνώνει, να αλλάζει υφή ή να γίνεται κολλώδες, τότε είναι καιρός να το αντικαταστήσεις.
3. Πούδρες (Ρουζ, Foundation, Σκιές, Highlighter)
Οι πούδρες μπορούν και πρέπει να καθαρίζονται. Ψέκασε λίγη ποσότητα οινοπνεύματος στην επιφάνειά τους και σκούπισέ την αμέσως με ένα χαρτί, για να αφαιρέσεις τυχόν βρωμιά ή βακτήρια. Βεβαιώσου ότι δεν αφήνεις το οινόπνευμα να στεγνώσει πάνω στο προϊόν για να μην αλλοιώσει τη σύνθεσή του.
Πότε να τις πετάξεις: Οι πούδρες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε χρόνο, ακόμα κι αν έχουν απλά στεγνώσει ή έχουν ρωγμές.
4. Κρέμώδες (Highlighter, Ρουζ, Contour)
Τα προϊόντα σε κρεμώδη μορφή δεν μπορούν να καθαριστούν, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους για να μη λήξουν γρήγορα. Αν παρατηρήσεις ότι το προϊόν έχει αλλάξει χρώμα ή μυρωδιά, είναι καιρός να το αποχωριστείς.
Πότε να τα πετάξεις: Τα προϊόντα σε κρεμώδη μορφή με βάση το νερό θα πρέπει να αντικαθίστανται μέσα σε 6-8 μήνες, καθώς είναι πιο επιρρεπή σε αλλοιώσεις.
6. Μολύβια (Μάτια, Χείλη, Φρύδια)
Τα μολύβια καθαρίζονται σχεδόν μόνα τους όταν τα ξύνεις, αφαιρώντας έτσι τα βακτήρια από την επιφάνεια. Για ακόμα πιο ασφαλή χρήση, μπορείς να ψεκάσεις λίγο οινόπνευμα στην άκρη τους και να τα σκουπίσεις με ένα χαρτί.
Πότε να τα πετάξεις: Τα μολύβια καλό είναι να αντικαθίστανται κάθε χρόνο, αν και συνήθως τα χρησιμοποιείς πολύ πριν από αυτό το διάστημα αν τα χρησιμοποιείς συχνά.
Τα προϊόντα μακιγιάζ μπορούν και πρέπει να καθαρίζονται τακτικά για να παραμένουν ασφαλή για το δέρμα σου. Κάποια προϊόντα, όπως τα κραγιόν και τα μολύβια, είναι εύκολα στον καθαρισμό, ενώ άλλα, όπως μάσκαρα και κρεμώδη προϊόντα, πρέπει να αντικαθίστανται συχνά. Με αυτούς τους απλούς, αλλά πολύτιμους τρόπους, μπορείς να διατηρείς τα προϊόντα σου καθαρά και έτοιμα για χρήση.