Πώς καταλαβαίνω ότι έχω πορώδη μαλλιά και πώς μπορώ να τα περιποιηθώ

27.08.2021
Πώς καταλαβαίνω ότι έχω πορώδη μαλλιά και πώς μπορώ να τα περιποιηθώ
Tο πορώδες των μαλλιών είναι η ικανότητα της τρίχας να διατηρεί και να απορροφά την υγρασία και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα μαλλιά σου ανταποκρίνονται στα προϊόντα και στο styling. Το φριζάρισμα και η ξηρότητα είναι σαφείς δείκτες για τα μαλλιά με υψηλό πορώδες και οι οποίοι να σε εμποδίζουν να πετύχεις τα χτενίσματα που επιθυμείς. Για να αντιμετωπίσεις τα μαλλιά με υψηλό πορώδες, η διάσημη hairstylist Angela Stevens εξηγεί στο Harper’s Bazaar όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Πώς μπορείς να καταλάβεις εάν έχεις μαλλιά με υψηλό πορώδες;

Πρώτα απ 'όλα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες πορώδους: χαμηλή, κανονική και υψηλή. Για να προσδιορίσεις τη δική σου, μπορείς να πραγματοποιήσεις μια δοκιμή πορώδους, κόβοντας μια τούφα των μαλλιών σου και ρίχνοντάς τη σε ένα φλιτζάνι νερό. Αν τα μαλλιά σου βυθίζονται στο κάτω μέρος, είναι πολύ πορώδη. Εάν τα μαλλιά σου επιπλέουν στην επιφάνεια, είναι χαμηλό το πορώδες του και εάν τα μαλλιά σου βρίσκονται στη μέση, είναι φυσιολογικό. Αλλά ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβεις το πορώδες σου, λέει η Stevens, είναι να παρατηρήσεις πόσο χρόνο χρειάζονται τα μαλλιά σου για να στεγνώσουν. «Εάν τα μαλλιά σου χρειάζονται πολύ χρόνο για να στεγνώσουν, αυτό συνήθως σημαίνει ότι είναι πολύ πορώδη», εξηγεί.

«Για παράδειγμα, εάν χρειάζονται μια μέρα για να στεγνώσουν στον αέρα ή περισσότερο χρόνο από το μέσο όρο, έχεις μαλλιά με υψηλό πορώδες».

Θέλεις κούρεμα; Δοκίμασε να κόψεις τα μαλλιά μόνη σου στο σπίτι - Οδηγίες για κάθε τύπο μαλλιού

Σε τι διαφέρουν από τα μαλλιά χαμηλού πορώδους;

«Τα μαλλιά χαμηλού πορώδους δυσκολεύονται να δεχτούν την υγρασία: το νερό απωθείται από τα μαλλιά και συνήθως είναι πολύ στεγνά», συνεχίζει η Stevens. Όταν έχεις μαλλιά χαμηλού πορώδους, το νερό ή τα προϊόντα κάθονται στην επιφάνεια των μαλλιών αντί να διεισδύουν στην τρίχα.

Πώς αντιμετωπίζεις τα μαλλιά με υψηλό πορώδες;

Όταν έχεις μαλλιά με υψηλό πορώδες, είναι καλύτερο να υιοθετήσεις τη μέθοδο LCO όσων έχουν σγουρά μαλλιά, η οποία σημαίνει υγρό, κρέμα και έλαιο. Το υγρό (σπρέι ή μαλακτικό) είναι για ενυδάτωση, ενώ η κρέμα για υγρασία και το έλαιο χρησιμοποιείται να σφραγίζει την υγρασία.

«Τα έλαια είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλειδώσεις την υγρασία στα μαλλιά», εξηγεί η Stevens, με τα αργκάν και τζοτζόμπα να τα χαρακτηρίζει ως τα ιδανικά έλαια.

«Τα μαλλιά με υψηλό πορώδες χρειάζονται συνήθως περισσότερη πρωτεΐνη ή έλαιο για να κλειδώσουν την υγρασία. Μερικά μαλακτικά έχουν περισσότερη πρωτεΐνη, οπότε αναζήτησε μαλακτικά με κερατίνη, σιτάρι ή πρωτεΐνη μεταξιού για μεγαλύτερη αντοχή», εξηγεί.

Έχεις μακριά μαλλιά; Να πώς μπορείς να τα φροντίσεις σωστά

Ποια προϊόντα είναι καλύτερα για μαλλιά με υψηλό πορώδες;

«Τα προϊόντα που έχουν έλαια και κρέμα είναι συνήθως καλύτερα από τα τζελ ή προϊόντα με βάση το νερό, επειδή μπορούν να βοηθήσουν τα μαλλιά να διατηρήσουν την υγρασία», προσθέτει η Stevens. «Τα έλαια με βάση τις κρέμες έχουν περισσότερη oυσία. Εφαρμόζοντας κρέμες όσο και έλαια δίνεις στα μαλλιά σου την υγρασία που χρειάζονται και εξασφαλίζεις τη διατήρηση της. Η χρήση μόνο ελαίου δεν θα δώσει στα μαλλιά την υγρασία που χρειάζoνται».