Βλεφαροπλαστική: κοιτάζοντας τον κόσμο με άλλο βλέμμα

18.07.2013
Τα μάτια μας αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα, τις διαθέσεις αλλά ακόμη και τις προθέσεις μας… Ένα πολύτιμο αγαθό που μας επιτρέπει να αποτυπώνουμε τις εικόνες της ζωής.

Μέσα από το βλέμμα πραγματοποιείται η συνάντηση των ανθρώπων, εκδηλώνεται η αγωνία, ο φόβος, οι πόθοι μας, τα όνειρά μας και οι ελπίδες μας. Με τα μάτια μας δεν βλέπουμε απλά κάποιες εικόνες αλλά αντιλαμβανόμαστε τις σκέψεις και την ψυχή αφού το βλέμμα είναι μια ανεξήγητη πηγή επικοινωνίας.

Με την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής μπορεί κανείς να επιτύχει ένα όμορφο και ξεκούραστο βλέμμα καθώς και την βελτίωση της πτώσης των βλεφάρων όταν ο χρόνος τα έχει αγγίξει ή η φύση δεν έχει προνοήσει.

Η βλεφαροπλαστική είναι μία αισθητική επέμβαση που αποτελεί συχνή επιλογή τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η βλεφαροπλαστική αποσκοπεί στη βελτίωση της εμφάνισης αλλά πολλές φορές και της λειτουργίας των οφθαλμών.

Με το πέρας της ηλικίας προκύπτει μία προοδευτική μείωση της ελαστικότητας του δέρματος καθώς και του μυός και των υπολοίπων δομών όπως «ταρσός» «περιωτογχικό διάφραγμα». Με τα χρόνια η εναπόθεση λίπους, έχει την τάση να προβάλλει λόγω του εξειδικευμένου παρεγχυτικού διαφράγματος. Έτσι οι ανατομικές αλλαγές στο βλέμμα και στην αισθητική του προσώπου, διορθώνονται πλήρως ή μερικώς μέσω της αισθητικής βλεφαροπλαστικής.

Η βλεφαροπλαστική αποσκοπεί στη βελτίωση της εμφάνισης αλλά πολλές φορές και της λειτουργίας των οφθαλμών. Ενδείκνυται σε όλες τις ηλικίες, αλλά συχνότερα πραγματοποιείται στη μέση ηλικία. Στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, ενδείκνυται συχνά σε ασθενείς με «οικογενές» γενετικό πρόβλημα του βλεφάρου ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες η «χαλάρωση-πτώση» των βλεφάρων συνάδει με τους φυσικούς παράγοντες γήρανσης.

Τα άνω βλέφαρα τείνουν να είναι πτωτικά και αυτό οφείλεται στην ηλικία και στην προοδευτική χαλάρωση όλων των ιστών, τόσο του άνω όσο και του κάτω βλεφάρου κυρίως όμως του δέρματος οδηγώντας σε σχηματισμό όλο και μεγαλύτερης αναδίπλωσης του άνω βλεφάρου.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία για τη βλεφαροπλαστική έχει το πραγματικό σχήμα και μέγεθος του βολβού, τέτοιες αποκλίσεις από τη φυσιολογική ανατομία όπως π.χ. εξόφθαλμο, μυωπία ή κληρονομικότητα, πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα ώστε το χειρουργικό αποτέλεσμα να είναι τέλειο και όχι ελλιπές. Η βλεφαροχάλαση είναι μία κατάσταση όπου δημιουργεί αλλοίωση στο σχήμα καθώς δημιουργείται λόγω της χαλάρωσης του μυός μία «κουρτίνα» από το πάνω βλέφαρο. Επίσης, η «δερματοχάλαση» είναι μία αιτία η οποία πολλές φορές συγχέεται με τη βλεφαροχάλαση. Σε αυτή την περίπτωση, το δέρμα «κρεμάει» πάνω από το βλεφαρικό όριο. Η δερματοχάλαση συνήθως, εμφανίζεται από τη μέση ηλικία και προφανώς είναι μία φυσιολογική διαδικασία γήρανσης.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να ληφθεί υπ όψιν είναι το ύψος των φρυδιών ή η πτώση αυτών. Απαιτεί μελέτη, σκέψη και προγραμματισμό ώστε το αποτέλεσμα να είναι άριστο και ολοκληρωμένο.

Η υπέρχρωση των κάτω βλεφάρων μπορεί να εμφανισθεί ηπιότερη εάν απομακρυνθούν οι σακούλες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειασθεί συμπληρωματικά άλλη μέθοδος αντιμετώπισης όπως π.χ. βαθύ peeling, ώστε να έχουμε ένα άρτιο τελικό αποτέλεσμα. Ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος με όλες τις παραλλαγές και να γνωρίζει πότε και πώς θα τις εφαρμόσει.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι λεπτές ρυτίδες της εξωτερικής πλευράς των ματιών (crow’s feet) δεν αντιμετωπίζεται με την βλεφαροπλαστική γι’ αυτό στο συγκεκριμένο σημείο εφαρμόζονται άλλες μέθοδοι όπως peeling, laser κλπ.

Σχεδιασμός

Ο πλαστικός χειρουργός θα συζητήσει, με τον/την ενδιαφερόμενο/-η διεξοδικά για την επέμβαση ώστε να γίνουν πλήρως κατανοητές όλες οι παράμετροι, αφού η κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη. Πριν την επέμβαση, πάντα διενεργείται πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος, ενώ η επέμβαση πραγματοποιείται σε οργανωμένη κλινική, παρουσία έμπειρου αναισθησιολόγους και οργανωμένης νοσηλευτικής ομάδας.

Ο ασθενής παρακολουθείται μετεγχειρητικά σε τακτά χρονικά διαστήματα που ορίζει ο χειρουργός και λαμβάνει οδηγίες για τη μετεγχειρητική φροντίδα.

Ο ενδιαφερόμενος αποχωρεί την ίδια ημέρα από την κλινική, με ελαφρό οίδημα, το οποίο υποχωρεί σταδιακά στις ημέρες που ακολουθούν και έτσι μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις επαγγελματικές και κοινωνικές του υποχρεώσεις.

Οι χειρουργικές τομές της βλεφαροπλαστικής δεν είναι ορατές καθώς πραγματοποιούνται με βάση τη διαφορετικότητα των μορφολογικών παραγόντων, π.χ. την ποιότητα του δέρματος, έτσι ο πλαστικός χειρουργός λαμβάνει υπ’ όψη του όλες τις λεπτομέρειες και τη διαφορετικότητα των βλεφάρων για εξατομικευμένο αποτέλεσμα

Η βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και αυτό συμβαίνει διότι η διόρθωση της πτώσης και πιθανόν η ανάρτηση του ταρσού θεωρείται από μερικούς χειρουργούς, ότι απαιτεί κινητικότητα του βλεφάρου.

Σήμερα με την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής μπορεί κανείς να αποκτήσει γρήγορα, ανώδυνα και με ασφάλεια το βλέμμα της άλλοτε νιότης του. Τα σημάδια της κούρασης θα εξαφανισθούν και τη θέση τους θα πάρει ένα βλέμμα ξεκούραστο, πιο λαμπερό και ανανεωμένο.

Δρ Ιωάννης Λύρας Πλαστικός Χειρουργός

Διευθυντής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Επίτιμος Πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο www.ioannislyras.gr