Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι: Μάθε περισσότερα

07.11.2013
Η αναζήτηση για νέες τεχνικές στη μοντέρνα πλαστική χειρουργική είναι συνεχής από τους ειδικούς επιστήμονες και αυτό ισχύει και για την αισθητική και λειτουργική πλαστική της μύτης φυσικά. Η λεπτομερής ανάλυση για τα επιμέρους χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν μια όμορφη μύτη, οδήγησε σε νέες προσεγγίσεις και τεχνικές για καλύτερα αποτελέσματα στις ρινοπλαστικές γενικότερα.

Το πρόσωπο είναι όλη μας η ύπαρξη, τα συναισθήματα, οι εμπειρίες μας, η διάθεσή μας, παίρνουν μορφή και μας συντροφεύουν στην καθημερινότητά μας. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει να λέει κάποιος «είναι σκληρός άνθρωπος…», «φαίνεται από τα χαρακτηριστικά του…», «έχει μεγάλα μάτια, έντονα φρύδια, στενά χείλη, μεγάλη μύτη κ.λ.π.». Ιδιαίτερα η μύτη, αποτελεί κεντρικό σημείο του προσώπου και είναι στοιχείο που χαρακτηρίζει όλη την όψη.

Αλλάζοντας το σχήμα της μύτης μπορούμε να επιτύχουμε συνολική αλλαγή της εικόνας προσδίδοντας φρεσκάδα, γλυκύτητα και νεανικότητα.

Με βάση τους κανόνες συμμετρίας του προσώπου, η απόσταση από το τριχωτό της κεφαλής έως το μεσόφρυο και από την άκρη της ρινός έως το πιγούνι, θα πρέπει να είναι ίση. Σε περίπτωση όπου οι αναλογίες έχουν μικρή απόκλιση από το επιθυμητό μπορούμε εύκολα και ανώδυνα να βελτιώσουμε αυτές τις μικρές «ατέλειες». Τα σμιλεμένα χαρακτηριστικά αφορούν τα τονισμένα ζυγωματικά, τα σαρκώδη χείλη, το θεληματικό πιγούνι και μια λεπτή καλλίγραμμη μύτη.

Για να επιτύχουμε την αρμονία των γραμμών του προσώπου δεν είναι πλέον απαραίτητο να περάσουμε από το χειρουργικό κρεβάτι. Η δυνατότητα πραγματοποίησης μιας ανώδυνης ρινοπλαστικής στο εξωτερικό ιατρείο χωρίς νυστέρι είναι πλέον γεγονός.

Ο εξειδικευμένος και έμπειρος πλαστικός χειρουργός μπορεί να εφαρμόσει τη ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι για να απαλύνει «την καμπούρα», να τονίσει το ακρορίνιο, να ισιώσει την μύτη ή ακόμη και να ανορθώσει την πεσμένη ράχη.

Ο στόχος αυτής της εξισορρόπησης είναι να εναρμονιστούν και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Με τα εξελιγμένα ενέσιμα υλικά της νέας γενιάς, ο πλαστικός χειρουργός επιτυγχάνει γλυπτική του προσώπου με βελτίωση του σχήματος της μύτης χωρίς να υποβάλλει τους κατάλληλους ενδιαφερόμενους σε χειρουργική επέμβαση. Αυτή η ανώδυνη διαδικασία είναι από μόνη της ένα ικανό κίνητρο για την επιλογή αυτής της λύσης.

Η νέα τεχνική της αυξητικής ρινοπλαστικής χωρίς νυστέρι, δηλαδή της βελτίωσης του σχήματός της ρινός με διακριτικό τρόπο, αφορά κυρίως αυτές που είναι φυσιολογικές ή μικρές σε όγκο και οι οποίες παρουσιάζουν πρόβλημα στο σχήμα τους. Δεν αφορά ρινοπλαστική και διάφραγμα σε μύτες που είναι μεγάλες, παρεκτοπισμένες ή που χρειάζονται σμίκρυνση.

Η διαδικασία αυτή γίνεται με χρήση ενέσιμων υλικών γεμίσματος (fillers), τα οποία εγχύονται κάτω από το δέρμα της μύτης, αλλάζοντας το σχήμα της. Η έγχυση του υαλουρονικού οξέος γίνεται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού και είναι μία αρκετά σύντομη και εύκολη διαδικασία.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι προσωρινό- ή μόνιμο ή και αναστρέψιμο. Φυσικά, δεν υπάρχουν τομές και σημάδια πάνω στη μύτη.

Τα προσθετικά υλικά που χρησιμοποιούμε μπορούν να έχουν διάρκεια ζωής του αποτελέσματος για ένα χρόνο ή για δύο χρόνια ή για πάντα και είναι σχεδιασμένα για χρήση χωρίς προβλήματα στον επανασχεδιασμό του σχήματος της μύτης δηλαδή για την γλυπτική μύτης από τον πλαστικό χειρουργό.

Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και μπορεί να είναι σταδιακή. Δηλαδή, μπορεί ο γιατρός να τοποθετήσει μία μικρή ποσότητα υαλουρονικού οξέος ή άλλου εγκεκριμένου υλικού (όπως πχ το ίδιο μας το λίπος από άλλο μέρος του σώματος) και αφού ο-η ενδιαφερόμενος δει το αποτέλεσμα στον καθρέφτη, να συνεχίσει προσθέτοντας λίγο ακόμα, πράγμα που μπορεί να γίνει την ίδια ημέρα ή και σε μεταγενέστερη. Μπορεί, δηλαδή, το άτομο να δει τη μύτη του να χτίζεται σιγά-σιγά. Με αυτόν τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να εξοικειωθεί καλύτερα μαζί της, αλλά και να παρατηρεί τις όποιες ατέλειες, τις οποίες θα τις διορθώνει σταδιακά.

Επίσης, με τον ίδιο τρόπο, έχει κανείς τη δυνατότητα να διορθώσει παράλληλα το πηγούνι ή και γενικότερα το σχήμα της άνω ή και κάτω γνάθου, όπως επίσης των ζυγωματικών και των χειλέων.

Με αυτή τη νέα μέθοδο, η αισθητική αυξητική πλαστική μύτης και προφιλοπλαστική γίνεται μια πολύ ευχάριστη υπόθεση όπως διαπιστώνεται καθημερινά από της πολύ θετικές γνώμες όσων επέλεξαν αυτή την εύκολη τεχνική για διακριτική αισθητική ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι.

Κοιτάξτε το πρόσωπό σας στον καθρέπτη …εάν διαπιστώνετε μικρές ατέλειες τολμήστε την ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι ή ακόμη και μια συνολική γλυπτική του προσώπου μέσω της νέας τεχνικής που ονομάζεται "στεφάνι της νεότητος".

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες χειρουργικές τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες μπορείτε νααπευθυνθείτε στο www.ioannislyras.gr

Δρ Ιωάννης Λύρας

Αισθητικός, Επανορθωτικός & Laser Πλαστικός Χειρουργός
Διευθυντής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Επίτιμος Πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα