Tips για να μη ματώνει η μύτη το χειμώνα

05.01.2015
Αν είσαι από όσους υποφέρουν από ρινορραγίες - το γνωστό μάτωμα της μύτης - το χειμώνα, αυτό το άρθρο είναι για εσένα.

Οι ρινορραγίες, συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα το χειμώνα για δύο λόγους. Αφενός ο αέρας είναι πιο ξηρός αλλά και τα ρινικά σπρέι που χρησιμοποιούμε για το κρύωμα χειτοτερεύουν την κατάσταση ξηραίνοντας οτο εσωτερικό της μύτης. Μερικά απλά που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την κατάσταση είναι τα παρακάτω.

1. Όχι ξηρός αέρας στο σπίτι: Ένας υγραντήρας ή κι ο παλιομοδίτικος τρόπος (μια κατσαρόλα με ζεστό νερό δίπλα από τη σόμπα και το καλοριφέρ) μπορούν να βοηθήσουν. Διάλεξε ποιά μέθοδο προτιμάς.

2. Μη φυσάς τη μύτη δυνατά: Η πίεση με την οποία φυσάς τη μύτη μπορεί να ξεκινήσει μια ρινορραγία. Δε χρειάζεται, άλλωστε, να σε ακούν όλοι να φυσάς τη μύτη. Κάνε το απαλά.

3. Χρησιμοποίησε ειδικά προϊόντα: Εκτός από τον υγραντήρα στο σπίιτι, μια φαρμακευτική κρεμούλα από το φαρμακείο για ενυδάτωση των ρινικών διόδων μπορεί να βοηθήσει. Ρώτα σχετικά το φαρμακοποιό σου.

4. Μη ξεχνάς το κασκόλ: Προστατεύοντας το πρόσωπό σου με ένα κασκόλ μπορεί να σε βοηθήσει να προλάβεις το άνοιγμα της μύτης. Βάλε ένα ζεστό φουλάρι ή ένα κασκόλ να σκεπάζει το λαιμό μέχρι ψηλά το σαγόνι - έτσι ώστε να καλύπτει και μέρος του στόματος και της μύτης - για να προστατευτείς από το κρύο, ειδικά όταν φυσάει.

5. Προσοχή στη διατροφή: Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, το τι τρως μπορεί να επηρεάσει το μάτωμα της μύτης. Πικάντικα τρόφιμα είναι συχνοί ένοχοι.

6. Τι παυσίπονο πήρες; Προσοχή! Όπως και με την περίοδο, έτσι και σε αυτή την περίπτωση κάποια παυσίπονα - όπως η ασπιρίνι - είναι ένοχα για... αιμοραγγίες. Ξέχνα τα λοιπόν όταν έχει κρύο και διάλεξε άλλο. Ρώτα σχετικά το φαρμακοποιό σου.

7. Αν το φαινόμενο είναι συχνό μίλα με το γιατρό: Μην επαναπάυεσαι κι αν οι ρινορραγίες επιμένουν παρά τα μέτρα που παίρνεις, κλείσε ραντεβού με το γιατρό. Το πιθανότερι είναι να μη συμβαίνει κάτι αλλά καλό είναι να αποκλείσεις παν ενδεχόμενο. Ο γιατρός θα μπορέσει να αντιληφθεί την αιτία και να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με τη σωστή αγωγή.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα