Χαμογέλασε στο χρόνο με τη μέθοδο PRP

20.04.2015
To τελευταίο όπλο της επιστήμης στη μάχη ενάντια με το χρόνο ονομάζεται αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP! Είναι η νέα μέθοδος της αισθητικής ιατρικής που κάνει θραύση στο Χόλιγουντ, ενώ πρόσφατα έφτασε και στην Ελλάδα.

Πώς θα σου φαινόταν αν κάποιος σου έλεγε ότι η λύση στα σημάδια του χρόνου βρίσκεται στον ίδιο μας τον οργανισμό; Nαι, μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία της αισθητικής ιατρικής έρχεται να μειώσει τις ατέλειες του δέρματος, προσφέροντας ταυτόχρονα σύσφιξη και ανάπλαση με… όπλο τις αναπλαστικές και επουλωτικές ιδιότητες που έχει το δικό μας αίμα.

Πρόκειται για τη θεραπεία PRPlasma (Platelet Rich Plasma) ή αλλιώς «Vampire Facial», όπως την αποκαλούν κάποιοι χαριτολογώντας, μια μη επεμβατική μέθοδο που υπόσχεται αποτελέσματα εφάμιλλα με αυτά των κλασικών αισθητικών επεμβάσεων. Και μπορεί πριν από λίγα χρόνια να ακουγόταν περίεργη μια θεραπεία αντιγήρανσης που χρησιμοποιεί ως υλικό μεσοθεραπείας το δικό μας αίμα, όμως σήμερα η μέθοδος έχει αποκτήσει πολλούς και φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Ιδιαιτέρως δε μετά τις μαρτυρίες των διασημοτήτων, όπως της Κιμ Καρντάσιαν αλλά και αρκετών επώνυμων Ελληνίδων που δεν διστάζουν να αποκαλύψουν το μυστικό της νεότητάς τους. Όμως τι ακριβώς είναι αυτή η θεραπεία και πώς γίνεται; Ο κ. Κωνσταντίνος Πατρίκαλος, ειδικός δερματολόγος-αφροδισιολόγος και επιστημονικός διευθυντής του Τμήματος Αισθητικής Δερματολογίας του κέντρου ΙatroDerma, απαντά στις ερωτήσεις μας και λύνει όλες μας τις απορίες.

Κύριε Πατρίκαλε, τι ακριβώς είναι η μεσοθεραπεία PRP;

Πρόκειται για μια σύγχρονη και επαναστατική θεραπεία αντιγήρανσης που χρησιμοποιεί το δικό μας αίμα, αξιοποιώντας τις επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητές του, προκειμένου να επιτευχθεί με φυσικό τρόπο η αναγέννηση των ιστών –χωρίς φάρμακα ή προσθήκη άλλων υλικών.

Πώς γίνεται;

Πρόκειται με απλά λόγια για μια τεχνική που αναγεννά τη επιδερμίδα με τη βοήθεια του ίδιου του ασθενούς, καθώς χρησιμοποιεί ως υλικό μεσοθεραπείας το αυτόλογο πλάσμα αίματος, καθώς και τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων. Λαμβάνεται λοιπόν μικρή ποσότητα αίματος και στη συνέχεια γίνεται επεξεργασία σε ειδική συσκευή ώστε να απομονωθεί το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP). Η τεχνική χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο αίμα, τα οποία στη συνέχεια εγχέονται στην επιδερμίδα με ενέσιμη μεσοθεραπεία και με τη χρήση ειδικού roller, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα κύτταρα επιδερμίδας και να παραγάγουν κολλαγόνο και ελαστίνη.

Ποια είναι τα οφέλη της και σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται;

Η θεραπεία PRP ενεργοποιεί τη φυσική αναγέννηση του δέρματος βελτιώνοντας την υφή και την εμφάνιση της επιδερμίδας. Είναι ιδανική για την ανάπλαση και τη σύσφιξη του προσώπου, με εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση των ρυτίδων, των ουλών από ακμή ή τραύματα, ενώ το δέρμα γίνεται πιο λαμπερό και νεανικό. Εφαρμόζεται στο πρόσωπο (μέτωπο, πόδι χήνας, πιγούνι, μάγουλα) αλλά και στο λαιμό, στο ντεκολτέ, στην επιφάνεια των χεριών.

Ποια είναι η διαφορά της από τις υπόλοιπες θεραπείες;

Στην κλασική ετερόλογη μεσοθεραπεία χρησιμοποιούμε κοκτέιλ ουσιών, όπως για παράδειγμα αμινοξέα, ένζυμα, βιταμίνες, υαλουρονικό οξύ, τα οποία με ανώδυνες μικροενέσεις εγχέονται στην επιδερμίδα ενισχύοντας την ελαστικότητα και τη λάμψη της. Στην αυτόλογη μεσοθεραπεία το υλικό προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό, δηλαδή αξιοποιούνται το πλάσμα και οι αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων από το αίμα του ασθενούς, οπότε και τα αποτελέσματα διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς η μέθοδος ενεργοποιεί τη φυσική αναγέννηση του δέρματος.

Πόση ώρα διαρκεί η θεραπεία; Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

Η διαδικασία γίνεται στο ιατρείο και διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Αμέσως μετά ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του. Η μέθοδος αυτή έχει συγκεντρώσει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Επίσης λόγω της αυτόλογης φύσης της η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης είναι μηδαμινή. Είναι σημαντικό βεβαίως η μέθοδος να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος και μπορεί να προσφέρει μια αποτελεσματική θεραπεία, καλύπτοντας τις ανάγκες των ασθενών του.

Είναι επώδυνη και πόσο σύντομα βλέπουμε αποτελέσματα;

Καθώς η μέθοδος εφαρμόζεται με πολύ μικρές και λεπτές βελόνες μεσοθεραπείας, η εφαρμογή της είναι ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη και ανώδυνη. Τα αποτελέσματα άμεσα και εντυπωσιακά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς βελτιώνονται σημαντικά ο τόνος και η υφή της επιδερμίδας.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Πριν από την εφαρμογή ο γιατρός λαμβάνει ιατρικό ιστορικό. Έτσι άτομα με χρόνιες παθήσεις, αιματολογικές διαταραχές, π.χ. χαμηλά αιμοπετάλια στο αίμα, διαταραχές πήξεως του αίματος ή άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για να ακολουθήσουν τη μέθοδο.

Πόσο κοστίζει η θεραπεία και πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Το κόστος μιας τέτοιας μεθόδου κυμαίνεται από 250-300 ευρώ. Ωστόσο, σε αρκετά ιατρεία υπάρχουν προσφορές με πακέτα συνεδριών σε σημαντική έκπτωση. Όσο για τη συχνότητα των θεραπειών, εξαρτάται από την ηλικία και την εμφάνιση της επιδερμίδας. Ο γιατρός θα αξιολογήσει τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενούς και αναλόγως θα προτείνει το πρωτόκολλο θεραπείας. Πάντως στους περισσότερους ασθενείς η διάρκεια του αποτελέσματος μετά την ολοκλήρωση των συνεδριών ξεπερνά κάθε άλλη θεραπεία.

Τα πλεονεκτήματα της PRP με μια ματιά

  • Τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο.
  • Ενεργοποιεί την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα.
  • Αναδομεί και ανανεώνει την επιδερμίδα με φυσικό τρόπο, προσφέροντας ανανέωση, σφριγηλότητα και λαμπερή όψη.
  • Είναι ασφαλής, ανώδυνη και εύκολη στην εφαρμογή.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΝΤΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 158.

Επικαιροποίηση: Μάρτιος 2015.