Λευκά δόντια; Μπορείς να τα αποκτήσεις!

01.04.2015
Σκέφτεσαι να κάνεις λεύκανση στα δόντια σου; Λύσε όλες τις απορίες σου, προτού το αποφασίσεις.

Τεχνολογίες αιχμής στην υπηρεσία της αισθητικής οδοντιατρικής υπόσχονται να μας χαρίσουν το αστραφτερό χαμόγελο που χάσαμε ή πάντα ονειρευόμασταν. Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως πριν προχωρήσουμε στη λεύκανση των δοντιών; Ο κ. Γεώργιος Παππάς, χειρουργός οδοντίατρος, μετεκπαιδευθείς στη βιολογία στόματος, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, απαντά σε 10 ερωτήσεις που αφορούν στη λεύκανση των δοντιών.

Η γκρι, κίτρινη ή καφέ απόχρωση που παίρνουν τα δόντια υποδηλώνει τις διαφορετικές αιτίες που προξενούν τη χρωματική αλλοίωση της αδαμαντίνης ή σχετίζεται με τη φυσική απόχρωση και την ποιότητα του δοντιού;

Και τα δύο. Η φυσική ποιότητα του δοντιού έχει μια συγκεκριμένη απόχρωση, η οποία γίνεται πιο έντονη με την πάροδο του χρόνου, καθώς και με την κατανάλωση σκουρόχρωμων φρούτων και λαχανικών, ροφημάτων όπως το τσάι και ο καφές ή ποτών, όπως το κόκκινο κρασί.

Η λεύκανση έχει αποτέλεσμα μόνο σε φυσικά δόντια; Πώς επιτυγχάνεται ομοιογενές χρωματικό αποτέλεσμα όταν υπάρχουν δόντια με θήκες, κορώνες, γέφυρες κ.λπ.;

Μόνο σε φυσικά δόντια. Το ομοιογενές χρωματικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται εφόσον οι προσθετικές εργασίες (εμφράξεις, στεφάνες κ.λπ.) γίνουν κατόπιν της διαδικασίας της λεύκανσης και όλα στο καινούριο χρώμα που έχει επιτευχθεί. Σε περίπτωση που υπάρχουν προσθετικές εργασίες που έχουν γίνει πριν από τη διαδικασία της λεύκανσης συνιστάται, εφόσον υπάρχει διχρωμία, να αλλαχθούν.

Πώς και από ποιον καθορίζεται ο βαθμός λευκότητας στο τελικό αποτέλεσμα έτσι ώστε να μην είναι αφύσικο; Πόσους τόνους μπορεί να αλλάξει το χρώμα;

Το τελικό αποτέλεσμα καθορίζεται από τη συνεργασία του γιατρού με τον ασθενή. Υποκειμενικοί παράγοντες του ασθενούς σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώμη του γιατρού είναι αυτοί που τελικά θα καθορίσουν τη διάρκεια όπως και τη μέθοδο της θεραπείας, επομένως και το τελικό αποτέλεσμα. Το πόσους τόνους μπορεί να αλλάξει το χρώμα έχει να κάνει με την πρότερη κατάσταση του δοντιού, δηλαδή το χρώμα που είχε αρχικά το δόντι, αν είναι ενδοδοντικά θεραπευμένο ή όχι (απονευρωμένο) αλλά και από τις συνήθειες του ασθενούς (κάπνισμα, κατανάλωση τροφών και υγρών που χρωματίζουν). Ωστόσο το χρωματικό αποτέλεσμα που επιθυμεί ο ασθενής μπορεί να επιτευχθεί με επιμονή και υπομονή και εφόσον έχει και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Υπάρχουν αντενδείξεις ή περιπτώσεις που απαγορεύεται η τεχνητή λεύκανση;

Αν και δεν έχουν βρεθεί επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η λεύκανση επηρεάζει την εγκυμοσύνη, συνιστάται να αποφεύγεται κατά την περίοδο αυτή, όπως και κατά τη γαλουχία. Αντενδείκνυται επίσης σε άτομα που δεν έχουν ενηλικιωθεί πλήρως, γιατί τα δόντια τους ακόμα αναπτύσσονται. Επίσης αντενδείκνυται όταν υπάρχουν νόσοι του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα). Στις περιπτώσεις αυτές η τεχνική της λεύκανσης μπορεί να γίνει μετά το πέρας της θεραπείας, υπό την επιτήρηση βέβαια του γιατρού.

Ποιος είναι ο «ιδανικός υποψήφιος»; Ποια θα πρέπει να είναι η κατάσταση των δοντιών του;

Τα ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια (απονευρωμένα) που συνήθως είναι πιο σκούρα από τα μη θεραπευμένα λευκαίνονται με ειδικές τεχνικές, πέραν της τεχνικής που χρησιμοποιείται για τα υπόλοιπα δόντια. Δόντια τερηδονισμένα και ευαίσθητα στο κρύο, στο ζεστό ή στο γλυκό πρέπει να θεραπευτούν πριν από την τεχνική της λεύκανσης. Οπότε ο ιδανικός υποψήφιος είναι ο ασθενής που δεν έχει οδοντικά ή περιοδοντικά προβλήματα ή αυτά είναι θεραπευμένα εφόσον τα συστατικά του λευκαντικού μέσου, που έτσι κι αλλιώς μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία σε υγιή δόντια, επιτείνουν πιθανό πόνο από υπάρχουσες φλεγμονές.

Ποιες είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη λεύκανση; Πόσο διαρκεί η διαδικασία;

Οι τεχνικές λεύκανσης είναι οι εξής:

  • Εφαρμογή με ατομικά δισκάρια-νάρθηκες (μασελάκια) στο σπίτι, κατά την οποία τοποθετείται λευκαντική ουσία που έχει δώσει ο γιατρός.
  • Εφαρμογή στο ιατρείο της λευκαντικής ουσίας με τοποθέτηση προστατευτικού υλικού για τα ούλα και ενεργοποίηση από ειδική λάμπα (LED, Zoom).
  • Εφαρμογή στο ιατρείο λεύκανσης με laser.

Η διάρκεια της θεραπείας σχετίζεται με το βαθμό λευκότητας που θέλει να πετύχει ο ασθενής και κυμαίνεται από λίγη ώρα έως και είκοσι μέρες περίπου. Συνήθως ο συνδυασμός της τεχνικής στο σπίτι μαζί με εφαρμογή στο ιατρείο είναι αυτός που φέρνει το καλύτερο, γρηγορότερο και πιο μόνιμο αποτέλεσμα.

Κάθε πότε θα πρέπει να επαναλαμβάνεται; Πώς μπορεί να συντηρηθεί το αποτέλεσμα για περισσότερο χρόνο;

Η λεύκανση κανονικά γίνεται μία φορά και δεν επαναλαμβάνεται, εφόσον συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση καφέ κ.λπ. είναι ελεγχόμενες και απομακρύνονται οι χρωστικές ουσίες μετά την κατανάλωση τους με σωστή στοματική υγιεινή. Η σωστή στοματική υγιεινή (βούρτσισμα, οδοντικό νήμα, χρήση αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος) σε συνδυασμό με συστηματική ανά εξάμηνο ή νωρίτερα αν το κρίνει ο οδοντίατρος αφαίρεση των χρωστικών στο ιατρείο είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης για περισσότερο χρόνο.

Επικρατεί η άποψη ότι η λεύκανση καταστρέφει σταδιακά τα δόντια. Υπάρχει δόση αλήθειας στην άποψη αυτή;

Τα λευκαντικά μέσα που κυκλοφορούν σήμερα και διατίθενται αποκλειστικά από τον οδοντίατρο, υπό τον όρο της αυστηρής τήρησης των οδηγιών του και της επιτήρησής του, δεν προκαλούν καμία φθορά στα δόντια, ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα. Η μόνη παρενέργεια από την εφαρμογή σε υγιή δόντια που παρουσιάζεται ορισμένες φορές είναι οδοντική ευαισθησία, κυρίως στα πρόσθια δόντια της κάτω γνάθου, που παρέρχεται πλήρως με το πέρας της θεραπείας.

Οι όψεις πορσελάνης ή ρητίνης είναι μια εναλλακτική και πιο μόνιμη λύση στις τεχνικές λεύκανσης;

Ασφαλώς οι όψεις πορσελάνης ή ρητίνης είναι μια εναλλακτική λύση αισθητικής αποκατάστασης των δοντιών που όμως πρέπει να συστήνεται σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει μόνο χρωματικό πρόβλημα αλλά και άλλα αισθητικά θέματα, όπως στρεβλοδοντία, αραιοδοντία, κατάγματα ή και διαβρώσεις και αποτριβές στους αυχένες. Στις μεθόδους αυτές γίνεται αποκοπή οδοντικής ουσίας και για το λόγο αυτό θα πρέπει μια τέτοια απόφαση να ληφθεί μόνο εφόσον η λεύκανση από μόνη της δεν μπορεί να φέρει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το κόστος της λεύκανσης των δοντιών;

Το κόστος της λεύκανσης κυμαίνεται από 200 έως 700 ευρώ περίπου, ανάλογα με την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί ή με ποιο συνδυασμό.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ