Εξαφάνισε το τοπικό πάχος με τη βοήθεια της... επιστήμης!

07.05.2015
Λιποαναρρόφηση και λιπογλυπτική για το τοπικό πάχος αλλά και τεχνολογίες αιχμής για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας βρίσκονται στη διάθεσή μας. Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν επιλέξουμε τον κατάλληλο «σύμμαχο» που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε θεαματικά την εικόνα μας;

Η επιθυμία των γυναικών για άψογο σώμα έκανε τους ειδικούς ήδη από τη δεκαετία του ’20 να αναζητούν τρόπους αφαίρεσης του λίπους από συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Εντούτοις οι βάσεις για τη σύγχρονη επέμβαση λιποαναρρόφησης τέθηκαν το 1974 από τους Ιταλούς γυναικολόγους Arpad και Giorgio Fischer και στη συνέχεια από το χειρουργό Yves-Gerard Illouzο. Σήμερα δύο είναι οι χειρουργικές μέθοδοι λιποαναρρόφησης/ λιπογλυπτικής που εφαρμόζονται: η κλασική λιποαναρρόφηση και η υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση με χρήση υπερήχων και λέιζερ. Από την άλλη, οι μη επεμβατικές μέθοδοι λιπογλυπτικής, κυρίως με υπερήχους, ραδιοσυχνότητες ή κρυολιπόλυση, στοχεύουν στην καταπολέμηση του τοπικού πάχους με διάλυση του πλεονάζοντος λίπους, ενώ η ενέσιμη μεσοθεραπεία και το μασάζ με την τεχνολογία της ενδερμολογίας (LPG) υπόσχονται αποτελεσματική δράση κατά της κυτταρίτιδας και μείωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού στην επιδερμίδα.

Κλασική λιποαναρρόφηση: Γνώση, ταλέντο & εμπειρία

Ο δρ Γεώργιος Παπαγεωργίου, πλαστικός χειρουργός, διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, στη συνομιλία που είχαμε μαζί του μας εξήγησε γιατί παραμένει υπέρμαχος της κλασικής λιποαναρρόφησης.

Τι μπορούμε να διορθώσουμε με τη λιποαναρρόφηση;

«Η λιποαναρρόφηση δεν αφαιρεί κιλά, αλλά όγκο. Η απομάκρυνση ωστόσο 2-3 λίτρων λίπους αλλάζει σημαντικά το περίγραμμα του σώματος και το κάνει πιο αρμονικό. Εάν ο πλαστικός χειρουργός σχεδιάσει σωστά την επέμβασή του, μπορεί να κάνει λιπογλυπτική, να αυτομεταμοσχεύσει δηλαδή το λίπος που αφαιρείται από τα σημεία όπου υπάρχει πλεόνασμα –π.χ. από μηρούς, κοιλιά, γλουτούς ή γόνατα– σε περιοχές του σώματος με εσοχές ή ανομοιομορφία που χρειάζονται ‒ “γέμισμα”. Επίσης, έπειτα από ειδική επεξεργασία μπορεί να το μεταφέρει στο πρόσωπο – να κάνει δηλαδή lipofilling στις ρινοπαρειακές αύλακες, στα ζυγωματικά κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση η αφαίρεση λίπους θα πρέπει να γίνεται με τρόπο συμμετρικό, θα πρέπει δηλαδή ο χειρουργός να είναι σε θέση να προβλέψει την πιθανότητα η ασθενής του να πάρει βάρος και να φροντίσει ώστε η διόγκωση των λιποκυττάρων που θα έχουν απομείνει να μη δημιουργήσει δυσαρμονία στο σώμα».

Η όψη φλοιού πορτοκαλιού μπορεί να διορθωθεί;

«Μολονότι η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος καταπολέμησης της κυτταρίτιδας, σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί, με τη βοήθεια πολύ λεπτών κανουλών, να διασπάσει “το φλοιό πορτοκαλιού” και να λειάνει αισθητά την όψη της επιδερμίδας. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της κλασικής λιποαναρρόφησης που είναι μόνιμα –ο οργανισμός δεν αναπληρώνει τα λιποκύτταρα που αφαιρούνται– στην περίπτωση της κυτταρίτιδας, οποιαδήποτε μέθοδος ή τεχνική κι αν εφαρμοστεί, η διάρκεια των αποτελεσμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις καλές ή κακές συνήθειές μας».

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν προχωρήσουμε σε μια τέτοια επέμβαση;

«Να θυμάστε ότι η λιποαναρρόφηση γίνεται πάντα από πλαστικό χειρουργό και πάντα σε νοσοκομείο, όχι στο ιατρείο – εκτός από πολύ μικρής έκτασης επεμβάσεις. Η υποψήφια πρέπει πρώτα από όλα να είναι υγιής. Εάν οι προεγχειρητικές αιματολογικές εξετάσεις δεν είναι καλές (π.χ. εάν υπάρχει χαμηλός αιματοκρίτης), θα πρέπει να αναβληθεί το χειρουργείο μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Μόνο έτσι η λιποαναρρόφηση θα γίνει σωστά, με ασφάλεια, και η αποθεραπεία της θα είναι συντομότερη».

Συχνά μιλούν για αντιμετώπιση του τοπικού πάχους με πλαστική χωρίς νυστέρι. Τι σημαίνει αυτό;

«Για μένα η έννοια “πλαστική χωρίς νυστέρι” είναι παραπλανητική. Η πλαστική συνδέεται αποκλειστικά με τη χειρουργική πράξη. Χωρίς να είμαι αντίθετος με τις νέες τεχνολογίες και τις ενδιάμεσες τεχνικές, οι οποίες έχουν συμβάλει σημαντικά στη εξέλιξη της διαδικασίας της λιποαναρρόφησης, θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν επιβληθεί από την αγορά και τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα μηχανήματα, χωρίς πάντα να προσφέρουν κάτι διαφορετικό – τουλάχιστον με τη συχνότητα που μας το παρουσιάζουν. Το βέβαιο είναι ότι δεν υποκαθιστούν την επιστήμη ενός πλαστικού χειρουργού, την οποία δεν μπορεί να προσεγγίσει ούτε ο δερματολόγος ούτε πολύ περισσότερο ένα ινστιτούτο αισθητικής που διαθέτει ένα τέτοιο μηχάνημα».

Ωστόσο στην κλασική λιποαναρρόφηση η ιδέα του χειρουργείου τρομάζει τον κόσμο.

«Το καλό χειρουργείο παραμένει αναντικατάστατο. Πρέπει επιτέλους να συμβάλουμε όλοι ώστε ο κόσμος να αποβάλει το φόβο για το νυστέρι και τη νάρκωση. Σήμερα ένας πλαστικός χειρουργός με το ταλέντο του και με σωστό προγραμματισμό, μπορεί σε ένα και μόνο χειρουργείο, που θα κοστίσει μάξιμουμ 4.000 ευρώ (για πολύ μεγάλης έκτασης λιποαναρρόφηση), να μεταμορφώσει το σώμα, αφαιρώντας λίπος από πολλά σημεία ταυτόχρονα και να αλλάξει τη ζωή της ασθενούς. Αντίθετα οι διάφορες τεχνικές λιποδιάλυσης δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλες περιοχές και χρειάζονται πολλές επαναλήψεις, με αποτέλεσμα το αρχικά χαμηλό κόστος ανά συνεδρία να αυξάνει σημαντικά αν θέλουμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο γιατρός θα πρέπει να προβάλει την τεχνογνωσία του και όχι τα μηχανήματα που απλώς διευκολύνουν τη δουλειά του. Σημασία έχει το καλό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα σώμα αρμονικό, χωρίς ανομοιομορφίες. Για να γίνει όμως αυτό ο πλαστικός θα πρέπει να έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου του και βέβαια εμπειρία».

Η λιποαναρρόφηση με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι αναίμακτη και ασφαλής. Αυτό δεν είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα;

«Το πολυδιαφημισμένο επιχείρημα ότι μόνο η λιποαναρρόφηση με λέιζερ, υπερήχους κ.λπ. είναι αναίμακτη δεν ευσταθεί, γιατί σήμερα, χάρη στα διαλύματα που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια της χειρουργικής πράξης και την ελεγχόμενη υπόταση με ειδικά φάρμακα που χορηγούνται από τον αναισθησιολόγο, η κλασική λιποαναρρόφηση έχει γίνει πλέον μια εντελώς αναίμακτη επέμβαση. Όσο για την ασφάλεια των μεθόδων λιποδιάλυσης με τη βοήθεια λέιζερ, υπερήχων κ.λπ., διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, γιατί δεν γίνεται πάντα σαφές ποια είναι η μέγιστη ποσότητα λίπους που μπορεί να αποβληθεί φυσικά, μέσω της λέμφου, ώστε η διαδικασία αυτή να είναι απολύτως ακίνδυνη για την ασθενή».

Τι πρέπει να προσέχουμε

Πριν επιλέξουμε κάποια από τις πολλές μεθόδους μείωσης λίπους, επεμβατικές ή μη, καλό είναι να γνωρίζουμε ορισμένες βασικές αρχές:

Η κλασική λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική τεχνική που απομακρύνει το πλεονάζον λίπος από περιοχές που δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη δίαιτα και τη σωματική άσκηση. Είναι η πιο δραστική μέθοδος με τα μονιμότερα αποτελέσματα. Δεν θα πρέπει όμως να αντιμετωπίζεται ως μέθοδος απώλειας βάρους. Ιδανικοί υποψήφιοι είναι άτομα με φυσιολογικό βάρος και σφριγηλό, ελαστικό δέρμα.

Η λιποαναρρόφηση με λέιζερ ή υπέρηχους έχει αρκετά πλεονεκτήματα (τοπική και όχι γενική αναισθησία, μικρότερες τομές και πιο λείο δέρμα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας). Οι τεχνικές ωστόσο είναι σχετικά καινούργιες και δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από αυτά της κλασικής λιποαναρρόφησης.

Η λιποαναρρόφηση με λέιζερ ή υπερήχους πρέπει να γίνεται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό, που γνωρίζει το χειρισμό των μηχανημάτων, διαφορετικά μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Οι μη επεμβατικές μέθοδοι λιποδιάλυσης δεν στοχεύουν στην απώλεια βάρους, ούτε στην αφαίρεση μεγάλου όγκου λίπους, αλλά στην καταπολέμηση του τοπικού πάχους σε μικρές περιοχές (μηροί, κοιλιά, μπράτσα κ.λπ). Σε κάθε άλλη περίπτωση οι πολλαπλές συνεδρίες που απαιτούνται για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων κάνουν ασύμφορη την επιλογή.

Όταν η τεχνολογία κάνει (λιπο)… γλυπτική

Η δρ Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του νοσοκομείου Συγγρού και επιστημονική δ/ντρια του δερματολογικού τμήματος και εφαρμογών laser της Cosmetic Derma Medicine, μας μιλά για τις νέες «έξυπνες» τεχνολογίες καταπολέμησης τοπικού πάχους.

Τι είναι το Smart Lipo;

«Πρόκειται για μια καινούργια τεχνολογία λέιζερ Nd:Yag που δρα με ελάχιστα τραυματικό και επεμβατικό τρόπο, ώστε να προσφέρει λιπόλυση και λιποαναρρόφηση. Χάρη στην τεχνολογία του λέιζερ η διαδικασία είναι αναίμακτη, δεν υπάρχουν ράμματα και μελανιές, ενώ επιτυγχάνεται και σύσφιξη παράλληλα με την απώλεια τοπικού λίπους. Η οπτική ίνα του λέιζερ εισάγεται μέσα από μια μικρή οπή στην προβληματική περιοχή και λιώνει το λίπος. Ο χρόνος αποθεραπείας περιορίζεται στο μισό».

Τι είναι το Cavitation;

«Πρόκειται για συνδυασμό εστιασμένων υπερήχων και ραδιοσυχνοτήτων σε μία συσκευή. Και οι δύο τεχνολογίες προσφέρουν λιπόλυση, μη χειρουργικά και εντελώς ανώδυνα, ενώ οι ραδιοσυχνότητες προσφέρουν και σύσφιξη. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε προβλήματα τοπικού πάχους σε περιοχές όπως γλουτοί, κοιλιά, μηροί. Το Cavitation επιτυγχάνει το φαινόμενο γνωστό ως σπηλαίωση: οι υπέρηχοι σπάνε τις μεμβράνες των λιποκυττάρων και ρευστοποιούν το περιεχόμενό τους, με αποτέλεσμα το λίπος να αποβάλλεται από τον οργανισμό».

Σε τι διαφέρουν οι δύο τεχνικές ως προς τα αποτελέσματα;

«Η laser lipolysis που εφαρμόζεται με το SmartLipo είναι ελάχιστα επεμβατική και γίνεται με τοπική αναισθησία σε μία συνεδρία. Δεν παύει να θεωρείται χειρουργική επέμβαση, αλλά προσφέρει μόνιμο αποτέλεσμα, αφού αφαιρεί το περιττό λίπος για πάντα από τα συγκεκριμένα σημεία. Το cavitation είναι μη επεμβατικό, ανώδυνο και απαιτεί μια σειρά από συνεδρίες, ενώ το αποτέλεσμα εξαρτάται πάρα πολύ από εσάς. Και οι δύο μέθοδοι αντιμετωπίζουν την κυτταρίτιδα βαθμού 3 και 4 και βελτιώνουν την όψη της».

Υπάρχουν περιπτώσεις που μόνο η κλασική λιποαναρρόφηση μπορεί να αντιμετωπίσει;

«Η λιποαναρρόφηση με το laser Smart Lipo δεν είναι η κλασική λιποαναρρόφηση, αλλά η σύγχρονη, εξελιγμένη μορφή της. Θεωρείται η καλύτερη, ελάχιστα τραυματική λύση για μέτρια και μεγάλα προβλήματα τοπικού πάχους. Τα ήπια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και με το Cavitation, το οποίο απευθύνεται σε όσους δεν θέλουν να υποβληθούν σε κανενός είδους επέμβαση».


Λιποδιάλυση χωρίς νυστέρι

Σχεδιασμένες αρχικά να υποβοηθούν και να συμπληρώνουν τη χειρουργική λιποαναρρόφησης, οι τεχνικές –και τα αντίστοιχα μηχανήματα– χρησιμοποιούνται σήμερα και αυτόνομα, με στόχο την απομάκρυνση του περιττού λίπους και τη μείωση πόντων. Οι πιο γνωστές μη επεμβατικές μέθοδοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία των υπερήχων (συχνά σε συνδυασμό με τις ραδιοσυχνοτήτες για σύσφιξη) ή της κρυολιπόλυσης.

Ας δούμε τι ακριβώς κάνουν:

ΟΙ ΥΠΕΡΗΧΟΙ: Φαντάσου ότι προσπαθείς να αναφλέξεις ένα χαρτί με τη βοήθεια των ακτίνων του ηλίου και ένα μεγεθυντικό φακό. Το χαρτί καίγεται μόνο στο σημείο που εστιάζουμε, ενώ το υπόλοιπο παραμένει ανέγγιχτο. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργούν και οι υπέρηχοι υψηλών συχνοτήτων: η ενέργεια που παράγεται στοχεύει αποκλειστικά το λίπος, το οποίο και διασπά, και όχι το δέρμα ή τους παρακείμενους ιστούς. Οι υπέρηχοι διαλύουν τη μεμβράνη των λιποκυττάρων, το λίπος περνά στην κυκλοφορία του αίματος, μεταβολίζεται από το συκώτι και στη συνέχεια αποβάλλεται μέσω της φυσικής οδού. Η τεχνική αυτή παρουσιάζει καλά αποτελέσματα στα «ψωμάκια», στη μέση και στην περιοχή της κοιλιάς. Δεν ενδείκνυται για περιοχές με λίγο λίπος και σε ώριμα δέρματα με έντονη χαλάρωση.

Η ΚΡΥΟΛΙΠΟΛΥΣΗ: Η έρευνα έχει δείξει ότι τα λιποκύτταρα είναι ευάλωτα στο κρύο και ότι σε θερμοκρασία 2,7ο C κρυσταλλοποιούνται και πεθαίνουν. Με βάση αυτήν τη διαπίστωση αναπτύχθηκε μια τεχνική ελεγχόμενης έκθεσης του δέρματος σε χαμηλές θερμοκρασίες, η οποία νεκρώνει τα λιποκύτταρα, χωρίς να βλάπτονται τα κύτταρα του δέρματος. Σταδιακά το παγωμένο λίπος απορροφάται και στη συνέχεια αποβάλλεται από τον οργανισμό. Η τεχνική ενδείκνυται για τη μείωση του λίπους στους μηρούς, στα γόνατα και στους γλουτούς, στην κοιλιά και στα μπράτσα. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να είναι ορατά από περίπου την τρίτη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεδριών (1-3) εξαρτάται από την περιοχή και την ποσότητα του λίπους που πρέπει να αφαιρεθεί.


Στόχος: η κοιλιά

Δύο σχετικά νέες τεχνολογίες υπόσχονται πολύ καλά αποτελέσματα ειδικά για την περιοχή της κοιλιάς:

  • Το Vanquish: Λειτουργεί με τη διοχέτευση ραδιοσυχνοτήτων υψηλής ισχύος στο λιπώδη ιστό, από απόσταση, χωρίς να έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Οι ραδιοσυχνότητες αυξάνουν τη θερμοκρασία του λίπους, με αποτέλεσμα τη διάλυση ενός μεγάλου αριθμού λιποκυττάρων ανά συνεδρία. Το λίπος αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω της διούρησης.
  • Τo Ultra Shape, αντί για θερμότητα ή ψύχος, χρησιμοποιεί παλμικούς υπερήχους (μοιάζουν με τη δόνηση του κινητού τηλεφώνου) για να διαλύσει μηχανικά και όχι θερμικά το συσσωρευμένο υποδόριο λίπος, χωρίς να καταστρέψει τους παρακείμενους ιστούς, τους μυς ή τα αιμοφόρα αγγεία. Όπως μας εξήγησε ο πλαστικός χειρουργός δρ Σάββας Κωνσταντόγλου, το Ultra Shape διαθέτει πρωτοποριακή τεχνολογία ανίχνευσης της περιοχής στην οποία γίνεται η εφαρμογή, δηλαδή έναν τρισδιάστατο οδηγό (σαν GPS) που φαίνεται στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος εξασφαλίζει την ομοιόμορφη παροχή ενέργειας στη μαρκαρισμένη περιοχή που θέλουμε να γίνει η λιποδιάλυση. Σε κάθε συνεδρία αναμένεται μια μέση μείωση της τάξης των δύο (2) εκατοστών στην περιφέρεια του σώματος. Συνήθως απαιτούνται συνήθως 3-6 συνεδρίες διάρκειας 1-1.30 ώρας για την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας

Η κ. Δήμητρα Ντάσκαρη, ιατρός, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Κοσμητικής Δερματολογίας Εφαρμογών Laser Derma Point, μας μιλά για δύο δημοφιλείς μεθόδους που αποδεδειγμένα μειώνουν την όψη φλοιού πορτοκαλιού και βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος.

ΕΝΔΕΡΜΟΛΟΓΙΑ (LPG)

Τι ακριβώς είναι η τεχνολογία LPG;

«Είναι μηχανικό λιπομασάζ που επιτυγχάνει την αισθητή αντιμετώπιση της όψης φλοιού πορτοκαλιού. Η μέθοδος στοχεύει στην ανακατανομή του λίπους, τη σμίκρυνση των λιποκυττάρων, τη βελτίωση της λεμφικής και αιματικής κυκλοφορίας, την αύξηση της συνεκτικότητας των ιστών, καθώς και την οξυγόνωση και την αποβολή των υποπροϊόντων του μεταβολισμού. Στηρίζεται στη χρήση μιας συσκευής ενδερμολογίας που διαθέτει δύο ρυθμιζόμενους κυλίνδρους και παράλληλα στην ελεγχόμενη αναρρόφηση. Η συνδυαστική δράση αυτών επιτρέπει την αναδίπλωση του δέρματος. Οι κύλινδροι κινούνται με μικρότερη ή μεγαλύτερη μεταξύ τους απόσταση, ανάλογα με την κατάσταση του ιστού και την επιθυμητή ένταση της θεραπείας, κάνοντας μηχανικό μασάζ. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η μικροκυκλοφορία, προάγεται η επανατοποθέτηση των λιποκυττάρων στους λοβούς τους, ενώ τα ελεύθερα λιπαρά οξέα επανέρχονται στην κυκλοφορία για να καταναλωθούν. Κατά τη διάρκεια της κάθε συνεδρίας η ασθενής φορά ειδικό ελαστικό κορμάκι. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα, κυρίως για να αντιμετωπίσει την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος. Συνήθως απαιτούνται 12-18 συνεδρίες, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ενώ τα αποτελέσματα γίνονται ορατά από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες».

Είναι επώδυνη;

«Επειδή διεγείρει τους νευροϋποδοχείς, το αίσθημα είναι μάλλον χαλαρωτικό παρά επώδυνο».

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα; Χρειάζεται συντήρηση;

«Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο τον ασθενή και κυρίως από τον τρόπο ζωής που ακολουθεί… Πάντως επειδή στην πλειονότητά τους οι γυναίκες μένουν ευχαριστημένες, συνηθίζουν να συντηρούν το αποτέλεσμα με κάποιες συμπληρωματικές συνεδρίες. Δίαιτα και άσκηση δεν απαιτούνται στο διάστημα της θεραπείας, συμβάλλουν ωστόσο θετικά στο αποτέλεσμα».

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται;

«Υπάρχουν κύριες αντενδείξεις και αυτές είναι η εγκυμοσύνη και ο καρκίνος και προβλήματα όπως κήλη, κιρσοί κ.λπ., που αξιολογούνται από το γιατρό και απλώς εξαιρούνται οι αντίστοιχες επιφάνειες του σώματος από τη συνεδρία».

Πόσο κοστίζει;

«Το κόστος κυμαίνεται από 30-70 ευρώ ανά συνεδρία ανάλογα με την περίπτωση και την επιφάνεια του προβλήματος».


ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται η κυτταρίτιδα με τη μεσοθεραπεία;

«Μια πολύ αποτελεσματική τεχνική για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι ο συνδυασμός LPG και μεσοθεραπείας, δηλαδή μηχανικής και χημικής παρέμβασης. Κατά τη μεσοθεραπεία εγχύουμε λιποδιαλυτικούς παράγοντες βαθιά στον υποδόριο ιστό (υπάρχουν πολλά συνιστώμενα πρωτόκολλα), στοχεύοντας στη μείωση του αριθμού και του όγκου των λιποκυττάρων. Παράλληλα εγχύοντας άλλο μείγμα ουσιών πιο επιφανειακά στο δέρμα, στοχεύουμε στη σύσφιξή του. Η μεσοθεραπεία μπορεί μάλιστα να εφαρμοστεί σε όλα τα σημεία του σώματος όπου εμφανίζεται η κυτταρίτιδα, ενώ αποτέλεσμα βλέπουμε από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες».

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται; Χρειάζεται συντήρηση/επανάληψη;

«Ο αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 4-8 συνεδριών και επανάληψη γίνεται ύστερα από επιθυμία της ασθενούς να διατηρήσει το αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε πως αν δεν διατηρούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή διατροφή και άσκηση το αποτέλεσμα κάποια στιγμή θα χαθεί».

Υπάρχουν αντενδείξεις;

«Η μεσοθεραπεία δεν πρέπει να γίνεται σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα, διαταραχή πήξης του αίματος ή λαμβάνουν θρομβολυτικά, αντιπηκτικά φάρμακα, ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, σε περιοχή με όγκο, ενεργό φλεγμονή ή έρπητα, καθώς και σε εγκύους ή λεχώνες και παιδιά».

Πόσο κοστίζει;

«Το κόστος εξατομικεύεται ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και τη σύσταση του μείγματος που θα χρησιμοποιήσουμε σε κάθε περίπτωση».

AΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ