Νίκησε τις ρυτίδες με high-tech τεχνικές

11.05.2015
Ένα τσίμπημα της βελόνας και σε λιγότερο από μία ώρα οι ρυτίδες απαλύνονται, τα χαρακτηριστικά ανορθώνονται, η επιδερμίδα ανακτά τη λάμψη και τη φρεσκάδα της! Κι όλα αυτά χωρίς επιδέσμους και σκούρα γυαλιά, χωρίς πόνο και πολυήμερη ανάρρωση και βέβαια χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

Είναι γεγονός ότι οι μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης, χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία και στα high-tech υλικά που εφαρμόζονται, τείνουν να εκτοπίσουν ή, τουλάχιστον, να μεταθέσουν στο απώτερο μέλλον το κλασικό χειρουργικό lifting.

Στο mini οδηγό που ετοιμάσαμε συγκεντρώσαμε όλα όσα πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γνωρίζεις για τις ενέσιμες θεραπείες. Ιεράρχησε λοιπόν τις ανάγκες σου, επίλεξε τη μέθοδο που σου ταιριάζει και υποδέξου το καλοκαίρι αναζωογονημένη και λαμπερή.

Botox, για τις ρυτίδες έκφρασης – και όχι μόνο!

Αναμφισβήτητα ο σταρ των ενέσιμων υλικών! Βασίζει τη δράση του στην τοξίνη της αλλαντίασης σε πολύ μικρές δόσεις. Το φάρμακο δρα στο σημείο όπου το νευρικό ερέθισμα μετατρέπεται σε κίνηση του μυός και τον αδρανοποιεί. Με αυτό τον τρόπο απαλείφεται η ρυτίδα που δημιουργεί ο μυς όταν κινείται.

Η τεχνική: Το botox γίνεται σε ιατρείο πλαστικού χειρουργού και η διαδικασία διαρκεί 5-10 λεπτά. Η έγχυση του φαρμάκου μπορεί να γίνει στις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, ανάμεσα από τα φρύδια και στο πλάι των ματιών. Ενδείκνυται επίσης για τη διόρθωση της ασυμμετρίας των χαρακτηριστικών, π.χ. όταν χρειάζεται να «ανέβει» ή να «κατέβει» το φρύδι. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται στο λαιμό –σε άτομα όμως με καλή ελαστικότητα του δέρματος–, καθώς και για τις ρυτίδες στο άνω η το κάτω χείλος. Όπως μας εξηγεί ο δρ Νώντας Καποσίτας*, η δόση εξαρτάται από τη μάζα του μυός, την περιοχή και την εκφραστικότητά της, καθώς και την αισθητική προτίμηση του ασθενούς.

Η ηλικία: Συνήθως η εφαρμογή ξεκινά στην ηλικία των 30-35 χρόνων, όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες έκφρασης. Ωστόσο σήμερα το botox μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά σε μικρότερες ηλικίες.

Αντενδείξεις: Κατά την έγχυση παρατηρείται ελαφρύ αίσθημα καύσου, το οποίο είναι παροδικό, και σπανιότερα εκχυμώσεις. Έχουν επίσης αναφερθεί κεφαλαλγία, ζάλη ή τοπική αλλεργική αντίδραση μικρής διάρκειας. Συνιστάται στην ασθενή ή στον ασθενή να αποφεύγει την έντονη δραστηριότητα για 2-3 ώρες. Η θεραπεία αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού. Επίσης, σε άτομα που λαμβάνουν αντιβίωση ή έχουν υπερευαισθησία στο σύμπλοκο νευροτοξίνης τύπου Α του βακτηριδίου Clostridium botulinum.

Πόσο διαρκεί; Το αποτέλεσμα διατηρείται για 4-6 μήνες ανάλογα με τη δόση που χρησιμοποιεί ο κάθε γιατρός στους διάφορους μυς.

Πόσο κοστίζει; 300-350 ευρώ η πλήρης θεραπεία.

* Ο δρ Nώντας Καποσίτας είναι πλαστικός χειρουργός, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικευθείς στο University of Illinois at Chicago, USA.

Αναίμακτο λίφτινγκ με νήματα PDO

Μια νέα μέθοδος που χαρίζει σφριγηλό και νεανικό πρόσωπο είναι το ανώδυνο λίφτινγκ με τα νήματα (threads) PDO. Η μέθοδος αυτή στοχεύει στη χαλάρωση που παρατηρείται στην περιοχή γύρω από το στόμα, κάτω από τα βλέφαρα, στα ζυγωματικά και στο λαιμό. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στους γλουτούς, στους μηρούς, στην κοιλιά, στα μπράτσα, ακόμα και στο στήθος. Τα νήματα PDO προσφέρουν ανόρθωση και σύσφιξη, ενώ συγχρόνως λειαίνουν τις ρυτίδες.

Η τεχνική: Η δρ Αμαλία Τσιατούρα* μάς εξηγεί τη διαδικασία: Τα νήματα PDO –κατασκευάζονται από πολυδιοξανόνη– εισάγονται υποεπιδερμιδικά με μια βελόνα. Στη συνέχεια αυτή αφαιρείται και το νήμα παραμένει μέσα προσφέροντας λίφτινγκ στους ιστούς. Τα νήματα έχουν διάφορα μεγέθη ανάλογα με την περιοχή που εισάγονται, ενώ ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με το πρόβλημα. Η τοπική αναισθησία δεν είναι απαραίτητη, δεν υπάρχουν τομές και ράμματα και δεν υπάρχει περίοδος αποθεραπείας. Η συνεδρία διαρκεί 30 λεπτά μίνιμουμ.

Η ηλικία: Η εφαρμογή των PDO ενδείκνυται κυρίως μετά τα 35, σε άτομα με λεπτή επιδερμίδα και ήπια χαλάρωση. Όσο πιο εκτεταμένο είναι το πρόβλημα τόσο περισσότερα νήματα εισάγονται.

Αντενδείξεις: Τα νήματα PDO είναι βιοσυμβατά και δεν παρουσιάζουν επιπλοκές. Σε περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης δεν αντικαθιστούν το κλασικό λίφτινγκ.

Πόσο διαρκεί; Επειδή τα νήματα PDO είναι απορροφήσιμα, το αποτέλεσμα διαρκεί 12-24 μήνες.

Πόσο κοστίζει; Η τιμή ξεκινά από €300.

*Η δρ Αμαλία Τσιατούρα είναι δερματολόγος-αφροδισιολόγος, επιστημονική διευθύντρια της Cosmetic Derma Medecine και επιστημονική συνεργάτης του νοσοκομείου «Α. Συγγρός».


PRP, η νέα θεραπεία ανάπλασης με αιμοπετάλια

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με τη μέθοδο PRP (PlateletRichPlasma) είναι μια νέα τεχνική που αναζωογονεί την επιδερμίδα και της προσφέρει τροφή και λάμψη. Οι αυξητικοί παράγοντες που περιέχει το πλάσμα του αίματος διεγείρουν τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης και ενεργοποιούν τους ινοβλάστες ώστε να συνθέσουν νέο κολλαγόνο και ελαστίνη. Η μέθοδος PRP δεν δίνει όγκο στο πρόσωπο παρά μόνο εάν συνδυαστεί με ενέσεις υαλουρονικού οξέος.

Η τεχνική: Ο δερματολόγος Κωσταντίνος Πατρίκαλος* μάς εξηγεί: Για την εφαρμογή της θεραπείας PRP γίνεται μικρή αιμοληψία, περίπου 10 ml (η ποσότητα εξαρτάται από την ηλικία της ασθενούς) σε κάθε συνεδρία. Με τη βοήθεια ενός ειδικού κιτ φυγοκέντρησης απομονώνεται το πλάσμα και στη συνέχεια εγχέεται στο δέρμα. Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε για την εφαρμογή είναι αυτή της μεσοθεραπείας (τσιμπήματα ανά 1 εκατοστό με μικροσκοπικές βελόνες 4 χιλιοστών), αποφεύγουμε δηλαδή το διάχυτο ή μεμονωμένο γέμισμα με το πλάσμα, γιατί στόχος μας είναι να δώσουμε λάμψη σε όλο το πρόσωπο. Το πλάσμα ενεργοποιείται με χλωριούχο ασβέστιο για να δράσει ταχύτερα. Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, εγχέεται διάσπαρτα, σε διαφορετικό βάθος ανά περιοχή, ή ακολουθούνται συγκεκριμένες γραμμές στο πρόσωπο. Το πτωχό σε αιμοπετάλια πλάσμα που περισσεύει μπορεί να εφαρμοστεί συμπληρωματικά σαν μάσκα και να διεισδύσει σε βάθος με τη βοήθεια dermaroller (συσκευή με μικροακίδες). Η συνεδρία διαρκεί περίπου 45 λεπτά.

Αντενδείξεις: Το πλάσμα ως αυτόλογο υλικό είναι ασφαλές, δεν υπάρχουν δηλαδή κίνδυνοι αλλεργίας ή αλλοίωσης των χαρακτηριστικών. Ωστόσο η επιτυχία του αποτελέσματος εξαρτάται από την ποιότητα του πλάσματος, την ποσότητα των αιμοπεταλίων, την ηλικία, τη διατροφή, το εάν καπνίζει. Η τεχνική δεν εφαρμόζεται εάν υπάρχει αιματολογικό πρόβλημα, π.χ. αναιμία, χρόνιες παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, ή ιστορικό καρκίνου του αίματος.

Η ηλικία: Η μέθοδος PRP δεν λειτουργεί προληπτικά. Προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα μετά τα 35, όταν αρχίζουν να εκδηλώνονται τα πρώτα σημάδια φθοράς, μέχρι περίπου τα 55.

Πόσο διαρκεί: Η αρχική θεραπεία ολοκληρώνεται σε 2-3 συνεδρίες, μία ανά μήνα, ανάλογα με την ηλικία και το πρόβλημα της ασθενούς και ακολουθούν οι συνεδρίες συντήρησης κάθε 4-6 μήνες.

Πόσο κοστίζει: Το κόστος της θεραπείας ξεκινά από €250, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, τον αριθμό των συνεδριών και το γιατρό.

* Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Κωνσταντίνος Πατρίκαλος είναι επιστημονικός διευθυντής του Ιατρείου Κοσμητικής Δερματολογίας Iatroderma και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Κοσμητικής Δερματολογίας Εφαρμογών Laser DermaPoint.

Λιποέγχυση, όταν το πρόσωπο «αδειάζει»

Η λιποέγχυση ή lipofilling είναι μια λιποκυτταρική θεραπεία που έχει ως στόχο την ανακατανομή του λίπους σε περιοχές όπως τα μάγουλα, τα ζυγωματικά, οι άκρες των φρυδιών και οι κροταφικοί λάκκοι. Η τεχνική: Όπως μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Σωτήρης Πήττας*, η μέθοδος εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία, σε κλινικό περιβάλλον, με καθορισμένες χειρουργικές συνθήκες. Συνιστάται η λήψη του σωστού λίπους της υποψήφιας για τη διαδικασία μέσω πολύ λεπτών κανουλών διαμέτρου 2-3 χιλιοστών, έτσι ώστε το εξαγόμενο υλικό να είναι το τελειότερο δυνατό. Το λίπος εξάγεται από σημεία στα οποία υπάρχει ήδη. Μπορεί να εξαχθεί από την κοιλιά ή από το εσωτερικό των γονάτων ή και από το λαιμό. Μετά τη διήθησή του με ένα σύστημα φυγοκέντρισης επανεισάγεται με τη μορφή ένεσης όπου κρίνεται απαραίτητο. Η παρέμβαση διαρκεί 1-1,5 ώρα, γίνεται με τη χρήση τοπικού αναισθητικού και δεν παρουσιάζει κινδύνους. Συνήθως η μεταφορά γίνεται σε δύο συνεδρίες, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, και με διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μεταξύ τους.

Αντενδείξεις: Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντενδείξεις.

Η ηλικία: Δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία της ασθενούς. Κυριότερο κριτήριο αποτελεί η επαρκής ποσότητα λίπους στις περιοχές από όπου θα αφαιρεθεί, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στα σημεία στα οποία θα γίνει η έγχυση.

Πόσο διαρκεί: Το αποτέλεσμα διαρκεί 10-14 μήνες.

* Ο δρ Σωτήρης Πήττας είναι πλαστικός χειρουργός, διευθυντής του Κέντρου Ιατρικής Αισθητικής Athens Cosmetic Medecine.


Ολιστική ανανέωση με αισθητικό βελονισμό

Πρόκειται για μια ολιστική θεραπεία ομορφιάς, όπου ταυτόχρονα με την εξωτερική εμφάνιση προάγει την εσωτερική υγεία και ευεξία. Ο βελονισμός βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να διεγείρονται και να τρέφονται σωστά οι ινοβλάστες, τα κύτταρα δηλαδή που παράγουν κολλαγόνο, ελαστίνη και υαλουρονικό οξύ. Αυξάνει την ενυδάτωση, με αποτέλεσμα να απαλύνονται οι ρυτίδες και να μη δημιουργούνται εύκολα νέες. Βοηθά την καλή κυκλοφορία των υγρών, ώστε να μην πρήζεται η περιοχή γύρω από τα μάτια, και συμβάλλει στη μείωση των μαύρων κύκλων. Τονώνει, τέλος, το μυϊκό σύστημα, καταπολεμώντας έτσι τη χαλάρωση.

Η τεχνική: Όπως μας εξηγεί η κ. Γιώτα Τζεβελέκου*, εισάγονται στο δέρμα πολύ λεπτές αποστειρωμένες βελόνες διαμέτρου 0,12-0,18 mm – οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μια αίσθηση ενός απλού τσιμπήματος. Οι βελόνες μπαίνουν στο πρόσωπο αλλά και σε άλλα σημεία στο σώμα. Εάν εφαρμόζεται για προληπτικούς λόγους οι συνεδρίες είναι 10. Σε άλλη περίπτωση ο απαραίτητος αριθμός συνεδριών είναι 12, πάντα σε συνάρτηση με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος και την ιδιοσυγκρασία του καθενός. Οι αντενδείξεις: Δεν έχει, εφόσον γίνεται από σωστά εκπαιδευμένους θεραπευτές.

Η ηλικία: Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει προληπτικά στην ηλικία των 30, ωστόσο ακόμα πιο ευεργετικά αποτελέσματα έχει ο αισθητικός βελονισμός όσο μεγαλώνουμε.

Πόσο διαρκεί; Το αποτέλεσμα διαρκεί δύο χρόνια. Σημαντικό ρόλο όμως σε αυτό παίζουν και η διατροφή, ο σωστός ύπνος και ο θετικός τρόπος σκέψης.

Πόσο κοστίζει; Κάθε θεραπεία διαρκεί μία ώρα και το κόστος της είναι €65.

* Η Γιώτα Τζεβελέκου είναι καθηγήτρια παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και βελονισμού στη σχολή AOM (Π.Κ.Ι. ) και υπεύθυνη βελονισμού στο Cocoon Urban Spa.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ