Πώς θα «διορθώσεις» το χαμόγελό σου

26.10.2015
Ακόμη και τις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής σου… κρατάς το στόμα σου κλειστό; Ανακάλυψε τις πιο σύγχρονες επεμβάσεις αισθητικής οδοντιατρικής, που θα σου δώσουν την ευκαιρία να αποκτήσεις ένα όμορφο, αστραφτερό χαμόγελο.

Ας το παραδεχτούμε: Όλες έχουμε ζηλέψει κατά καιρούς το τέλειο χαμόγελο των σταρ, με τα κατάλευκα και ίσια δόντια. Το ήξερες όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις –αν όχι στις περισσότερες– δεν είναι απλά ένα δώρο της φύσης, αλλά αποτέλεσμα επεμβάσεων αισθητικής οδοντιατρικής; Μπορείς λοιπόν να το αποκτήσεις κι εσύ, χάρη στις νέες μεθόδους, που είναι γρήγορες, ανώδυνες και –κυρίως– οικονομικά προσιτές για τους «κοινούς θνητούς».

Ζητήσαμε από τη Δόμνα Ευαγγελίδου, oδοντίατρο ειδικευθείσα στην Προσθετολογία, να μας πει τα πάντα γι’ αυτές και σου τις παρουσιάζουμε.

ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Λευκά είναι καλύτερα

Πρόκειται για ημιμόνιμη θεραπευτική διαδικασία που αναλαμβάνει να βελτιώσει το κιτρινωπό χρώμα των δοντιών και να προσφέρει ένα λευκότερο χαμόγελο στο βαθμό που σε ικανοποιεί και τα δόντια σου το επιτρέπουν. Το αποτέλεσμα διαρκεί ανάλογα με τη δραστικότητα της λευκαντικής ουσίας που χρησιμοποιείται, την ποιότητα της αδαμαντίνης σου και φυσικά τη σχολαστικότητά σου στην τήρηση της στοματικής υγιεινής. Τα δόντια ακόμη και πολύ καιρό μετά τη θεραπεία παραμένουν πιο λευκά από ό,τι ήταν πριν, αλλά για να διατηρήσεις το χρώμα τους συνιστάται να κάνεις συντήρηση περίπου μία φορά το χρόνο.

Τα δύο είδη της:

1. Η άμεση για γρήγορο αποτέλεσμα

Πώς γίνεται: Πριν από την εφαρμογή της θεραπείας, ο οδοντίατρος θα εξετάσει αν υπάρχουν προβλήματα στη στοματική κοιλότητα, όπως ουλίτιδα ή τερηδόνα, και θα τα θεραπεύσει. Επίσης, θα ελέγξει αν χρειάζεται να αντικατασταθούν κάποια παλιά σφραγίσματα. Στη συνέχεια, ακολουθεί η διαδικασία της λεύκανσης. Ο ειδικός καλύπτει τα ούλα με μια προστατευτική ουσία και εφαρμόζει πάνω στα δόντια ένα σκεύασμα με υψηλή συγκέντρωση σε λευκαντική ουσία (συνήθως υπεροξείδιο του υδρογόνου), το οποίο λευκαίνει τα δόντια σε συνδυασμό με μια ισχυρή πηγή φωτός, όπως δέσμες ακτινών laser. Η μέθοδος δεν απαιτεί τη χρήση τοπικής αναισθησίας.

Γιατί να την προτιμήσεις: Είναι πιο γρήγορη από την έμμεση λεύκανση, δεν απαιτεί τη χρήση νάρθηκα και γίνεται εξ ολοκλήρου στο ιατρείο.

Τι να προσέξεις: Η προσωρινή ευαισθησία που αφήνει η λεύκανση σε ούλα και δόντια συνήθως υποχωρεί μετά από 24 ώρες. Στην περίπτωση της άμεσης λεύκανσης, όμως, επειδή πρόκειται για αρκετά δραστική θεραπεία, υπάρχει πιθανότητα να παραμείνει για λίγο περισσότερο χρόνο, οπότε οι συνεδρίες πρέπει να απέχουν μία εβδομάδα μεταξύ τους.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται: 3 κατά μέσο όρο.


2. Και η έμμεση για έντονες δυσχρωμίες

Πώς γίνεται: Μέχρι το σημείο της λεύκανσης, ακολουθείται η ίδια διαδικασία με την άμεση. Στην έμμεση λεύκανση, όμως, ο λευκαντικός παράγοντας είναι πιο ήπιος -δηλαδή έχει πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε λευκαντική ουσία- και χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα νάρθηκα, που θα χρειαστεί να φοράς για κάποιες ώρες στο σπίτι (μέχρι 8 συνεχόμενες ώρες ανά 24ωρο, κατά προτίμηση τη νύχτα). Ολόκληρη η θεραπεία γίνεται υπό την επίβλεψη του γιατρού.

Γιατί να την προτιμήσεις: Τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο ενώ ο κίνδυνος ανάπτυξης υπερευαισθησίας στα δόντια είναι μικρότερος από την άμεση τεχνική της λεύκανσης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται τα πιο ήπια λευκαντικά σκευάσματα. Προτίμησέ τη σε περίπτωση που έχεις έντονες δυσχρωμίες. Ένα άλλο πλεονέκτημά της είναι ότι, μελλοντικά, όταν θα χρειαστεί να κάνεις συντήρηση, μπορείς να προμηθευτείς τη λευκαντική ουσία από το ιατρείο και να επαναλάβεις τη θεραπεία χρησιμοποιώντας ξανά το νάρθηκα που κατασκευάστηκε ειδικά για εσένα.

Τι να προσέξεις: Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο λευκαντικός παράγοντας ίσως σου προκαλέσει κάποιες προσωρινές ενοχλήσεις, όπως υπερευαισθησία στο κρύο, οι οποίες όμως υποχωρούν εντός 24ώρου. Αν δεν μπορείς να τις ανεχτείς, συζήτησε με τον οδοντίατρό σου.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται: 2 συναντήσεις στο ιατρείο για κατασκευή και παράδοση των ναρθήκων + 2-6 περίπου εβδομάδες θεραπείας στο σπίτι με ανάλογη παρακολούθηση στο ιατρείο για έλεγχο της προόδου.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Που πήγε το... κενό;

Πρόκειται για μια συντηρητική θεραπεία, η οποία μεταβάλλει το σχήμα ή/και το χρώμα των δοντιών που «χαλούν» το χαμόγελό σου (όπως δόντια στραβά, τριμμένα, απονευρωμένα ή δυσχρωμικά) χωρίς να χρειάζεται ο οδοντίατρος να τροχίσει πολύ τα δόντια. Μπορεί ακόμη να γεμίσει τα κενά διαστήματα σε μια αραιή οδοντοστοιχία. Σε περίπτωση ωστόσο που τα δόντια σου είναι πολύ στραβά, μην ξεχνάς την ορθοδοντική θεραπεία, η οποία τροποποιεί την θέση τους χωρίς αυτά να χρειαστούν παρεμβάσεις ενώ ταυτόχρονα αποδίδει σωστές λειτουργικές σχέσεις.

Επίλεξε ανάμεσα σε δύο μεθόδους:

1. Όψεις σύνθετης ρητίνης (bonding)

Πώς γίνονται: Ο γιατρός επεξεργάζεται το σμάλτο των δοντιών και στη συνέχεια τα «προβληματικά» δόντια επικαλύπτονται με μια ουσία που ονομάζεται σύνθετη ρητίνη (το υλικό των λευκών σφραγισμάτων). Η απόχρωση της πάστας που χρησιμοποιείται επιλέγεται από ένα χρωματολόγιο, ώστε να μην ξεχωρίζει από τα γύρω δόντια. Η θεραπεία συνήθως δεν απαιτεί τη χρήση τοπικής αναισθησίας – εκτός αν σας πιάνει άγχος με το που… βλέπεις την οδοντιατρική καρέκλα, οπότε χορηγείται για ψυχολογικούς λόγους.

Γιατί να τις προτιμήσεις: Η βελτίωση της αισθητικής του χαμόγελου είναι άμεση και ολοκληρώνεται σε ένα μόνο ραντεβού, προσφέροντας ταχύτατη αποκατάσταση του προβλήματος. Προτίμησέ τις, επίσης, αν έχεις έντονες δυσχρωμίες –οπότε η λεύκανση μπορεί να μην οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα– και όταν δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις οικονομικά στο κόστος των όψεων πορσελάνης.

Τι να προσέξεις: Είναι πιο ακριβές από τη λεύκανση, γιατί το κόστος ανεβαίνει ανάλογα με τον αριθμό των δοντιών όπου εφαρμόζεται. Επίσης, η σύνθετη ρητίνη με τον καιρό χάνει την επιφανειακή της γυαλάδα και έχει μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος από τις όψεις πορσελάνης.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται: Μία.


2. Όψεις πορσελάνης

Πώς γίνονται: Στο αρχικό ραντεβού ο γιατρός θα κατασκευάσει ένα ομοίωμα του στόματος σου, πάνω στο οποίο σε συνεννόηση με το οδοντοτεχνικό εργαστήριο θα κάνει όλες τις επιθυμητές αλλαγές με κερί. Σε επόμενη συνάντηση θα σου γίνει η παρουσίαση του διαγνωστικού κερώματος και εφόσον το εγκρίνεις θα προχωρήσεις στην προετοιμασία των δοντιών. Στο τέλος αυτής της συνεδρίας θα τοποθετήσει στα δόντια σου προσωρινή εργασία, που είναι ομοίωμα του διαγνωστικού κερώματος. Σε επόμενο ραντεβού ο γιατρός θα αποτυπώσει τα δόντια, ώστε ο οδοντοτεχνίτης να κατασκευάσει τις όψεις. Χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία, καθώς το στάδιο αποτύπωσης των δοντιών για την κατασκευή του ομοιώματος μπορεί να είναι ελαφρώς επώδυνο.

Γιατί να τις προτιμήσεις: Γιατί η πορσελάνη αντέχει περισσότερο στο χρόνο από τη σύνθετη ρητίνη: ακόμη και για μία ζωή, εφόσον γίνει καλή δουλειά. Δεν μαζεύει χρωστικές –οπότε είναι ιδανική για καπνιστές, καθώς οι χρωστικές του τσιγάρου αλλοιώνουν τη σύνθετη ρητίνη– και μπορεί να αποδώσει αισθητική υψηλότερου επιπέδου.

Τι να προσέξεις: Είναι πιο ακριβές από τις όψεις σύνθετης ρητίνης και η θεραπεία διαρκεί περισσότερο χρόνο.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται: 3.

ΕΝΘΕΤΑ/ΕΠΕΝΘΕΤΑ

Η απάντηση στα μαύρα σφραγίσματα

Προσφέρουν ένα άψογο αισθητικό αποτέλεσμα. Πρόκειται ουσιαστικά για λευκές αποκαταστάσεις που τοποθετούνται στα πίσω δόντια. Κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και είτε αντικαθιστούν τα παλαιά, μαύρα σφραγίσματα από αμάλγαμα, είτε χρησιμοποιούνται για την έμφραξη τερηδονισμένων δοντιών. Μπορούν να κατασκευαστούν από ρητίνη ή από πορσελάνη.

Τα δύο είδη:

1.Ένθετα σύνθετης ρητίνης

Πώς γίνονται: Αφού αφαιρεθεί η τερηδόνα ή το παλιό σου σφράγισμα, με τη βοήθεια αναισθησίας ο γιατρός αποτυπώνει το δόντι σου και το οδοντοτεχνικό εργαστήριο ξεκινά την κατασκευή της αποκατάστασης, η οποία συγκολλιέται στο δόντι σε επόμενο ραντεβού.

Γιατί να τα προτιμήσεις: Είναι πιο οικονομικά από τα ένθετα πορσελάνης. Η σύνθετη ρητίνη, καθότι αρκετά μαλακή, αποτρίβεται εύκολα, και είναι καταλληλότερο υλικό όταν το δόντι στο οποίο τοποθετείται η αποκατάσταση συγκλίνει με ένα φυσικό δόντι.

Τι να προσέξεις: Όταν το μέγεθος της κοιλότητας που πρέπει να αποκατασταθεί είναι μικρό, τότε και ένα απλό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ικανοποιητικά.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται: 2.


2. Ένθετα πορσελάνης

Πώς γίνονται: Όπως και τα ένθετα σύνθετης ρητίνης. Η διαφορά είναι ότι στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο χρησιμοποιείται πορσελάνη για την κατασκευή της αποκατάστασης.

Γιατί να τα προτιμήσεις: Είναι καταλληλότερα για μεγάλες αποκαταστάσεις, «μιμούνται» τέλεια την όψη του φυσικού δοντιού ενώ παράλληλα, χάρη στη διαδικασία συγκόλλησης, ενισχύουν την αντοχή του. Όταν το μέρος του δοντιού που λείπει είναι μεγάλο, τότε οι εργασίες αυτές αποτελούν πολύ καλή εναλλακτική λύση σε σχέση με τις στεφάνες ολικής κάλυψης, γιατί διατηρούν την ακεραιότητα της υπολειμματικής οδοντικής ουσίας.

Τι να προσέξεις: Κοστίζουν πιο ακριβά από τα ένθετα σύνθετης ρητίνης αλλά είναι καταλληλότερα όταν το δόντι στο οποίο τοποθετούνται συγκλίνει με κάποιο άλλο που φέρει αποκατάσταση με πορσελάνη.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται: 2.

ΟΛΟΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΣΤΕΦΑΝΕΣ & ΓΕΦΥΡΕΣ

Τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα

Έχουν τη λειτουργική χρησιμότητα των συμβατικών εργασιών αλλά παράλληλα προσφέρουν τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς δεν περιέχουν καθόλου μέταλλο. Ενώ μέχρι πρόσφατα η κατασκευή ολοκεραμικών γεφυρών δεν είχε εξασφαλισμένη αντοχή, τώρα πλέον με σκελετούς φτιαγμένους από οξείδιο του ζιρκονίου τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα.

Πώς γίνονται: Οι συμβατικές στεφάνες και γέφυρες συνδυάζουν το μεταλλικό σκελετό με μια επικάλυψη από πορσελάνη. Οι ολοκεραμικές, απεναντίας, φτιάχνονται εξ ολοκλήρου από πορσελάνη με τεχνικές που είναι πιο ευαίσθητες τεχνικά και απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και τεχνικό εξοπλισμό του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου. Τοποθετούνται όπως οι συμβατικές, με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας.

Γιατί να τις προτιμήσεις: Αποδίδουν την καλύτερη δυνατή αισθητική στις προσθετικές εργασίες και έχουν καλή αντοχή στο χρόνο όταν τοποθετούνται στα μπροστινά δόντια.

Τι να προσέξεις: Είναι πιο ακριβές από τις συμβατικές εργασίες.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται: 4.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΩΓΩ ΚΑΡΚΑΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 102

Update: Οκτώβριος 2015.