Θέλω τα δόντια μου να είναι λευκά!

05.01.2016
Μάθε πώς θα καταφέρεις να αποκτήσεις αστραφτερό χαμόγελο και να διατηρήσεις το αποτέλεσμα για πολύ καιρό.

Μπορώ να αγοράσω κιτ λεύκανσης από το φαρμακείο και να το χρησιμοποιήσω μόνη μου στο σπίτι;

«Η αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με τη λεύκανση στο ιατρείο», απαντά η Δρ. Δόμνα Ευαγγελίδου, oδοντίατροs ειδικευθείσα στην Προσθετολογία . Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι λιγότερο δραστικές, ενώ οι νάρθηκες –καθώς δεν κατασκευάζονται στα μέτρα της δικής σου οδοντοστοιχίας, όπως στη λεύκανση στο ιατρείο– δεν θα εφαρμόζουν τέλεια στα δόντια σου και μπορεί να είναι άβολοι ή να μη τα λευκάνουν όλα επιτυχώς. Αν πάντως επιμένεις να χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο, οπωσδήποτε επισκέψου πρώτα τον οδοντίατρό σου για να ελέγξει μήπως οι δυσχρωμίες οφείλονται σε κάποια πάθηση, για παράδειγμα στην τερηδόνα ή σε κάποιο απόστημα. Σε αυτή την περίπτωση, η λεύκανση θα μπορούσε να αποδειχτεί ακόμη και επικίνδυνη για την υγεία των δοντιών και του στόματος γενικότερα.

Τα δόντια μου είναι από τη φύση τους κάπως κίτρινα. Μπορώ με τη λεύκανση να ανοίξω το χρώμα τους;

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της λεύκανσης: όχι απλώς να επαναφέρει το χρώμα των δοντιών που έχει αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου λόγω των επιφανειακών χρωστικών, αλλά και να λευκάνει τα εκ φύσεως κιτρινωπά δόντια. Τροποποιεί την απόχρωση της οδοντίνης, και όχι απλώς το επιφανειακό χρώμα. Το αποτέλεσμά της, βέβαια, είναι διαφορετικό ανάλογα με το αρχικό χρώμα της οδοντίνης. Τα κιτρινωπά δόντια λευκαίνουν πιο αποτελεσματικά, τα καφετί λιγότερο, ενώ αυτά με γκριζωπή απόχρωση αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Πώς θα διατηρήσω τα δόντια μου λευκά, για περισσότερο καιρό;

Απόφυγε όσο το δυνατόν τα τρόφιμα με χρωστικές, όπως το κόκκινο κρασί, το τσάι και τον καφέ. Αν αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των καθημερινών σου συνήθειων, τουλάχιστον βούρτσιζε τα δόντια σου αμέσως μετά. Αλλά ο χειρότερος εχθρός του λευκού χαμόγελου είναι το κάπνισμα, καθώς το τσιγάρο περιέχει ένα σωρό χρωστικές. Έχεις λοιπόν έναν ακόμη λόγο να το κόψεις. Ωστόσο, να ξέρεις ότι το χρώμα των δοντιών ούτως ή άλλως σκουραίνει με την πάροδο των χρόνων, και πρέπει να είσαι προετοιμασμένη γι’ αυτό.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 102

Update: Ιανουάριος 2016.