Ούτε lifting, ούτε botox! Κάνε γυμναστική προσώπου!

19.01.2016
Μην αφήνεις το χρόνο να «σημαδέψει» το πρόσωπό σου! Αντιστάσου με... γυμναστική προσώπου! Ό,τι καλύτερο για την εμφάνιση και την τσέπη σου.

Από μια ηλικία και μετά το πρόσωπό μας αλλάζει και, δυστυχώς, όχι προς το καλύτερο... Οι ρυτίδες και η χαλάρωση συχνά αποδεικνύονται ισχυρότερες από κάθε περιποίηση, όσο σχολαστική κι αν είναι. Υπάρχει, άραγε, κάποιος άλλος τρόπος, πέραν της αισθητικής ιατρικής, για να σταματήσεις και να αναστρέψεις την επίδραση του χρόνου στο πρόσωπό σου; Η απάντηση είναι ναι! Πώς; Μα, με... γυμναστική!

Το πρόσωπο, όπως και το σώμα μας, περιλαμβάνει μυς που ατονούν και δεν μπορούν πια να υποστηρίξουν την επιδερμίδα (και μαζί το ηθικό μας!). Αν όμως γυμναστούν, τονώνονται, δίνοντας την εντύπωση πως ο χρόνος γύρισε πίσω. Για να είναι πιο αποτελεσματικές οι ασκήσεις, χρησιμοποιούνται και τα δάχτυλα των χεριών, ώστε να δημιουργούν αντίσταση, κάνοντας τους μυς να δουλεύουν πιο εντατικά και να αιματώνονται καλύτερα. Έτσι, με την ενισχυμένη κυκλοφορία του αίματος το πρόσωπο τροφοδοτείται αποτελεσματικότερα με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Επίσης, με τις ασκήσεις αυτές αποκτάς μεγαλύτερο έλεγχο των μυών σου και συναίσθηση των κινήσεων που μπορεί να κάνεις αθέλητα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ή να βαθαίνουν οι λεγόμενες ρυτίδες έκφρασης.

Όμορφα μάτια, νεανικό βλέμμα

Ακούμπησε τους δείκτες των χεριών σου ανάμεσα στα φρύδια και τους αντίχειρες στις γωνίες των ματιών. Κλείσε σφιχτά τα βλέφαρα, ενώ ταυτόχρονα σπρώχνεις το δέρμα με τους δείκτες προς τα πάνω και με τους αντίχειρες προς τα έξω. Κράτησε για 40 δευτερόλεπτα.

Γιατί να την κάνω; Η άσκηση αυτή σφίγγει τα πάνω και τα κάτω βλέφαρα, ενώ ελαττώνει τις σακούλες κάτω από τα μάτια, κάνοντάς τα να φαίνονται μεγαλύτερα.

Ακούμπησε τα δάχτυλα και των δύο χεριών οριζόντια στο μέσο του μετώπου. Ανασήκωσε τα φρύδια όσο μπορείς, ενώ με τα δάχτυλα σπρώχνεις το δέρμα προς τα κάτω. Κράτησε την πίεση για 30 δευτερόλεπτα.

Γιατί να την κάνω; Τα φρύδια ανεβαίνουν, μειώνεται η βλεφαρόπτωση και λειαίνονται οι ρυτίδες του μετώπου, ιδίως οι κάθετες ανάμεσα στα φρύδια.

Ακούμπησε τις άκρες από τους δείκτες σου στις εξωτερικές γωνίες των ματιών, έτσι που να αγγίζεις τις κάτω βλεφαρίδες σου. Κοίταξε έντονα προς τα πάνω, με τρόπο ώστε να νιώθεις το μυ στο κάτω βλέφαρο να σφίγγεται. Κράτησε αυτήν τη θέση για 40 δευτερόλεπτα.

Γιατί να την κάνω; Διώχνει το πρήξιμο κάτω από τα μάτια και μειώνει τους μαύρους κύκλους.

Κοριτσίστικα μάγουλα

Ακούμπησε τους δείκτες των χεριών σου στα μάγουλα, κάτω από τη μέση του κάθε ματιού και στο σημείο όπου φουσκώνει το οστό. Χαμογέλασε με μισάνοιχτο στόμα, ενώ ταυτόχρονα σκεπάζεις σφιχτά τα πάνω και τα κάτω δόντια με τα χείλη σου και νιώσε τους μυς στο μάγουλό σου να σφίγγονται κάτω από τα δάχτυλά σου. Χαλάρωσε το χαμόγελο και επανάλαβε 20 φορές.

Γιατί να την κάνω; «Γεμίζει» τα μάγουλα, ανυψώνοντας τους μυς του προσώπου.

Ζουμερά χείλη

Αναδίπλωσε προς τα μέσα το επάνω χείλος σου σαν να θέλεις να το κρύψεις, πιέζοντάς το πάνω στα ούλα σου. Συγκράτησε το με το δείκτη του ενός χεριού, ενώ με τον άλλον το πιέζεις στο κέντρο του. Άσκησε ρυθμικές πιέσεις μέχρι που να έχεις μια αίσθηση ζεστασιάς και μετά κάνε μασάζ στο κέντρο του χείλους με μικρές γρήγορες κυκλικές κινήσεις 20 φορές. Στη συνέχεια κάνε το ίδιο στις δύο γωνίες του στόματος ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας το δείκτη και τον αντίχειρα του κάθε χεριού. Στην αρχή άσκησε ρυθμικές πιέσεις και όταν νιώσεις να ζεσταίνεται η περιοχή, κάνε μασάζ με τα δύο δάχτυλα διαγράφοντας μικρούς γρήγορους κύκλους 20 φορές.

Γιατί να την κάνω; Κάνουν τα χείλη να φαίνονται πιο σφιχτά και πιο γεμάτα.

Στόμα χωρίς ρυτίδες

Τοποθέτησε τους δείκτες των χεριών σου επάνω στις δύο ρυτίδες που ξεκινούν από τη μύτη και καταλήγουν στα πλάγια του στόματος. Ενώ θα πιέζες τα δάχτυλα πάνω στις ρυτίδες, προσπάθησε να ρουθουνίσεις κουνώντας τη μύτη σου, σαν ένα κουνελάκι. Θα νιώσεις τους μυς να τρεμουλιάζουν κάτω από τα δάχτυλά σου. Συνέχισε για 5-10 λεπτά.

Γιατί να την κάνω; Κάνει λιγότερο έντονες τις ρυτίδες του γέλιου.

Βάλε τους δείκτες των χεριών σου γύρω στα 5 εκατοστά μέσα στο στόμα, στις γωνίες του. Προσπάθησε να κλείσεις τα χείλη, παρά το εμπόδιο των δακτύλων. Συνέχισε την πίεση για 5-10 λεπτά.

Γιατί να την κάνω; Βοηθά στη μείωση των ρυτίδων που ξεκινούν από τις γωνίες του στόματος και πηγαίνουν προς το πιγούνι, ενώ ταυτόχρονα συσφίγγει και την περιοχή κάτω από το πιγούνι.

Έχοντας τα δάχτυλα μέσα στο στόμα, όπως προηγουμένως, προσπάθησε να τα τραβήξεις προς τα έξω, ενώ κρατάς αντίσταση σφίγγοντας τα χείλη. Αν οι δείκτες σου γλιστράνε, σκούπισέ τους ή συνέχισε με τα «στεγνά» δάχτυλα, ώστε να μην ελαττώνεται η τριβή.

Γιατί να την κάνω; Με αυτή την άσκηση σφίγγει ο μυς που περνά από τα ζυγωματικά και καταλήγει στο στόμα, με αποτέλεσμα να ανασηκώνονται οι άκρες του στόματος και να τονώνονται τα μάγουλα.

Για το περίγραμμα του προσώπου

Σκέπασε με τα χείλη σου τα δόντια και μισάνοιξε το στόμα. Ανοιγόκλεισέ το αργά πέντε φορές, με τα χείλη σου να πιέζονται πάνω στα δόντια. Όταν τελειώσεις, μείνε με το στόμα κλειστό και τα χείλη στην ίδια θέση για 10 δευτερόλεπτα. Χωρίς να χαλαρώσεις την πίεση, σήκωσε ελαφρά το κεφάλι και μείνε για ακόμα μερικά δευτερόλεπτα.

Γιατί να την κάνω; Σφίγγει το περίγραμμα του πιγουνιού και διώχνει το διπλοσάγονο.


Μυστικά για καλύτερο αποτέλεσμα

Το πρόσωπό σου θα πρέπει να είναι καθαρό από μακιγιάζ. Επίσης απόφυγε να έχεις βάλει αμέσως πριν κρέμα, αν αφήνει λιπαρότητα στο δέρμα που το κάνει να γλιστρά. Βάλε την κρέμα μετά τις ασκήσεις, οπότε θα έχει και πολύ καλύτερη απορρόφηση. Και επιπλέον φρόντισε να είναι τα χέρια σου απολύτως καθαρά.

Επιδίωξε όταν κάνεις τις ασκήσεις να μην κινείς ασυναίσθητα άλλα σημεία του προσώπου εκτός από εκείνα στα οποία δουλεύεις, γιατί κινδυνεύεις να κάνεις αλλού ρυτίδες! Γι’ αυτό είναι καλύτερο τις πρώτες φορές να κάνεις τις ασκήσεις μπροστά σε καθρέφτη, ώστε να ελέγχεις την κατάσταση.

Μην βιάζεσαι! Χρειάζεται συστηματικότητα και επιμονή. Κάνε αυτές τις ασκήσεις δύο φορές την ημέρα για δύο μήνες, αν έχεις έντονα τα σημάδια του χρόνου, και μία φορά αν δεν έχεις μεγάλο πρόβλημα. Έπειτα από αυτό το διάστημα τις κάνεις απαραιτήτως μία φορά την ημέρα ή το αργότερο κάθε δεύτερη μέρα.


ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΥΡΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 148

Update: Ιανουάριος 2016.