Να κάνω λιποαναρρόφηση;

25.01.2016
Είναι επικίνδυνη; Πώς γίνεται και τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν προχωρήσουμε σε μια τέτοια επέμβαση;

Κλασική λιποαναρρόφηση: Γνώση, ταλέντο & εμπειρία

Ο δρ Γεώργιος Παπαγεωργίου, πλαστικός χειρουργός, διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, στη συνομιλία που είχαμε μαζί του μας εξήγησε γιατί παραμένει υπέρμαχος της κλασικής λιποαναρρόφησης.

Τι μπορούμε να διορθώσουμε με τη λιποαναρρόφηση;

«Η λιποαναρρόφηση δεν αφαιρεί κιλά, αλλά όγκο. Η απομάκρυνση ωστόσο 2-3 λίτρων λίπους αλλάζει σημαντικά το περίγραμμα του σώματος και το κάνει πιο αρμονικό. Εάν ο πλαστικός χειρουργός σχεδιάσει σωστά την επέμβασή του, μπορεί να κάνει λιπογλυπτική, να αυτομεταμοσχεύσει δηλαδή το λίπος που αφαιρείται από τα σημεία όπου υπάρχει πλεόνασμα –π.χ. από μηρούς, κοιλιά, γλουτούς ή γόνατα– σε περιοχές του σώματος με εσοχές ή ανομοιομορφία που χρειάζονται ‒ “γέμισμα”. Επίσης, έπειτα από ειδική επεξεργασία μπορεί να το μεταφέρει στο πρόσωπο – να κάνει δηλαδή lipofilling στις ρινοπαρειακές αύλακες, στα ζυγωματικά κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση η αφαίρεση λίπους θα πρέπει να γίνεται με τρόπο συμμετρικό, θα πρέπει δηλαδή ο χειρουργός να είναι σε θέση να προβλέψει την πιθανότητα η ασθενής του να πάρει βάρος και να φροντίσει ώστε η διόγκωση των λιποκυττάρων που θα έχουν απομείνει να μη δημιουργήσει δυσαρμονία στο σώμα».

Η όψη φλοιού πορτοκαλιού μπορεί να διορθωθεί;

«Μολονότι η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος καταπολέμησης της κυτταρίτιδας, σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί, με τη βοήθεια πολύ λεπτών κανουλών, να διασπάσει “το φλοιό πορτοκαλιού” και να λειάνει αισθητά την όψη της επιδερμίδας. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της κλασικής λιποαναρρόφησης που είναι μόνιμα –ο οργανισμός δεν αναπληρώνει τα λιποκύτταρα που αφαιρούνται– στην περίπτωση της κυτταρίτιδας, οποιαδήποτε μέθοδος ή τεχνική κι αν εφαρμοστεί, η διάρκεια των αποτελεσμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις καλές ή κακές συνήθειές μας».

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν προχωρήσουμε σε μια τέτοια επέμβαση;

«Να θυμάστε ότι η λιποαναρρόφηση γίνεται πάντα από πλαστικό χειρουργό και πάντα σε νοσοκομείο, όχι στο ιατρείο – εκτός από πολύ μικρής έκτασης επεμβάσεις. Η υποψήφια πρέπει πρώτα από όλα να είναι υγιής. Εάν οι προεγχειρητικές αιματολογικές εξετάσεις δεν είναι καλές (π.χ. εάν υπάρχει χαμηλός αιματοκρίτης), θα πρέπει να αναβληθεί το χειρουργείο μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Μόνο έτσι η λιποαναρρόφηση θα γίνει σωστά, με ασφάλεια, και η αποθεραπεία της θα είναι συντομότερη».

Συχνά μιλούν για αντιμετώπιση του τοπικού πάχους με πλαστική χωρίς νυστέρι. Τι σημαίνει αυτό;

«Για μένα η έννοια “πλαστική χωρίς νυστέρι” είναι παραπλανητική. Η πλαστική συνδέεται αποκλειστικά με τη χειρουργική πράξη. Χωρίς να είμαι αντίθετος με τις νέες τεχνολογίες και τις ενδιάμεσες τεχνικές, οι οποίες έχουν συμβάλει σημαντικά στη εξέλιξη της διαδικασίας της λιποαναρρόφησης, θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν επιβληθεί από την αγορά και τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα μηχανήματα, χωρίς πάντα να προσφέρουν κάτι διαφορετικό – τουλάχιστον με τη συχνότητα που μας το παρουσιάζουν. Το βέβαιο είναι ότι δεν υποκαθιστούν την επιστήμη ενός πλαστικού χειρουργού, την οποία δεν μπορεί να προσεγγίσει ούτε ο δερματολόγος ούτε πολύ περισσότερο ένα ινστιτούτο αισθητικής που διαθέτει ένα τέτοιο μηχάνημα».

Ωστόσο στην κλασική λιποαναρρόφηση η ιδέα του χειρουργείου τρομάζει τον κόσμο.

«Το καλό χειρουργείο παραμένει αναντικατάστατο. Πρέπει επιτέλους να συμβάλουμε όλοι ώστε ο κόσμος να αποβάλει το φόβο για το νυστέρι και τη νάρκωση. Σήμερα ένας πλαστικός χειρουργός με το ταλέντο του και με σωστό προγραμματισμό, ως προς το τι θέλει και πώς θα το επιτύχει, μπορεί σε ένα και μόνο χειρουργείο, που θα κοστίσει μάξιμουμ 4.000 ευρώ (για πολύ μεγάλης έκτασης λιποαναρρόφηση), να μεταμορφώσει το σώμα, αφαιρώντας λίπος από πολλά σημεία ταυτόχρονα και να αλλάξει τη ζωή της ασθενούς. Αντίθετα οι διάφορες τεχνικές λιποδιάλυσης δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλες περιοχές και χρειάζονται πολλές επαναλήψεις, με αποτέλεσμα το αρχικά χαμηλό κόστος ανά συνεδρία να αυξάνει σημαντικά αν θέλουμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο γιατρός θα πρέπει να προβάλει την τεχνογνωσία του και όχι τα μηχανήματα που απλώς διευκολύνουν τη δουλειά του. Σημασία έχει το καλό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα σώμα αρμονικό, χωρίς ανομοιομορφίες. Για να γίνει όμως αυτό ο πλαστικός θα πρέπει να έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου του και βέβαια εμπειρία».

Η λιποαναρρόφηση με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι αναίμακτη και ασφαλής. Αυτό δεν είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα;

«Το πολυδιαφημισμένο επιχείρημα ότι μόνο η λιποαναρρόφηση με λέιζερ, υπερήχους κ.λπ. είναι αναίμακτη δεν ευσταθεί, γιατί σήμερα, χάρη στα διαλύματα που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια της χειρουργικής πράξης και την ελεγχόμενη υπόταση με ειδικά φάρμακα που χορηγούνται από τον αναισθησιολόγο, η κλασική λιποαναρρόφηση έχει γίνει πλέον μια εντελώς αναίμακτη επέμβαση. Όσο για την ασφάλεια των μεθόδων λιποδιάλυσης με τη βοήθεια λέιζερ, υπερήχων κ.λπ., διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, γιατί δεν γίνεται πάντα σαφές ποια είναι η μέγιστη ποσότητα λίπους που μπορεί να αποβληθεί φυσικά, μέσω της λέμφου, ώστε η διαδικασία αυτή να είναι απολύτως ακίνδυνη για την ασθενή».


AΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 168

Update: Ιανουάριος 2016.