Λιποδιάλυση χωρίς νυστέρι

08.02.2016
Σχεδιασμένες αρχικά να υποβοηθούν και να συμπληρώνουν τη χειρουργική λιποαναρρόφησης, οι τεχνικές –και τα αντίστοιχα μηχανήματα– χρησιμοποιούνται σήμερα και αυτόνομα, με στόχο την απομάκρυνση του περιττού λίπους και τη μείωση πόντων.

Οι πιο γνωστές μη επεμβατικές μέθοδοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία των υπερήχων (συχνά σε συνδυασμό με τις ραδιοσυχνοτήτες για σύσφιξη) ή της κρυολιπόλυσης. Ας δούμε τι ακριβώς κάνουν:

ΟΙ ΥΠΕΡΗΧΟΙ

Φαντάσου ότι προσπαθείς να αναφλέξεις ένα χαρτί με τη βοήθεια των ακτίνων του ηλίου και ένα μεγεθυντικό φακό. Το χαρτί καίγεται μόνο στο σημείο που εστιάζουμε, ενώ το υπόλοιπο παραμένει ανέγγιχτο. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργούν και οι υπέρηχοι υψηλών συχνοτήτων: η ενέργεια που παράγεται στοχεύει αποκλειστικά το λίπος, το οποίο και διασπά, και όχι το δέρμα ή τους παρακείμενους ιστούς. Οι υπέρηχοι διαλύουν τη μεμβράνη των λιποκυττάρων, το λίπος περνά στην κυκλοφορία του αίματος, μεταβολίζεται από το συκώτι και στη συνέχεια αποβάλλεται μέσω της φυσικής οδού. Η τεχνική αυτή παρουσιάζει καλά αποτελέσματα στα «ψωμάκια», στη μέση και στην περιοχή της κοιλιάς. Δεν ενδείκνυται για περιοχές με λίγο λίπος και σε ώριμα δέρματα με έντονη χαλάρωση.

Η ΚΡΥΟΛΙΠΟΛΥΣΗ

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα λιποκύτταρα είναι ευάλωτα στο κρύο και ότι σε θερμοκρασία 2,7ο C κρυσταλλοποιούνται και πεθαίνουν. Με βάση αυτήν τη διαπίστωση αναπτύχθηκε μια τεχνική ελεγχόμενης έκθεσης του δέρματος σε χαμηλές θερμοκρασίες, η οποία νεκρώνει τα λιποκύτταρα, χωρίς να βλάπτονται τα κύτταρα του δέρματος. Σταδιακά το παγωμένο λίπος απορροφάται και στη συνέχεια αποβάλλεται από τον οργανισμό. Η τεχνική ενδείκνυται για τη μείωση του λίπους στους μηρούς, στα γόνατα και στους γλουτούς, στην κοιλιά και στα μπράτσα. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να είναι ορατά από περίπου την τρίτη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεδριών (1-3) εξαρτάται από την περιοχή και την ποσότητα του λίπους που πρέπει να αφαιρεθεί.

Στόχος: η κοιλιά

Δύο σχετικά νέες τεχνολογίες υπόσχονται πολύ καλά αποτελέσματα ειδικά για την περιοχή της κοιλιάς:

  • Το Vanquish: Λειτουργεί με τη διοχέτευση ραδιοσυχνοτήτων υψηλής ισχύος στο λιπώδη ιστό, από απόσταση, χωρίς να έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Οι ραδιοσυχνότητες αυξάνουν τη θερμοκρασία του λίπους, με αποτέλεσμα τη διάλυση ενός μεγάλου αριθμού λιποκυττάρων ανά συνεδρία. Το λίπος αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω της διούρησης.
  • Τo Ultra Shape, αντί για θερμότητα ή ψύχος, χρησιμοποιεί παλμικούς υπερήχους (μοιάζουν με τη δόνηση του κινητού τηλεφώνου) για να διαλύσει μηχανικά και όχι θερμικά το συσσωρευμένο υποδόριο λίπος, χωρίς να καταστρέψει τους παρακείμενους ιστούς, τους μυς ή τα αιμοφόρα αγγεία. Όπως μας εξήγησε ο πλαστικός χειρουργός δρ Σάββας Κωνσταντόγλου, το Ultra Shape διαθέτει πρωτοποριακή τεχνολογία ανίχνευσης της περιοχής στην οποία γίνεται η εφαρμογή, δηλαδή έναν τρισδιάστατο οδηγό (σαν GPS) που φαίνεται στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος εξασφαλίζει την ομοιόμορφη παροχή ενέργειας στη μαρκαρισμένη περιοχή που θέλουμε να γίνει η λιποδιάλυση. Σε κάθε συνεδρία αναμένεται μια μέση μείωση της τάξης των δύο (2) εκατοστών στην περιφέρεια του σώματος. Συνήθως απαιτούνται συνήθως 3-6 συνεδρίες διάρκειας 1-1.30 ώρας για την ολοκλήρωση της θεραπείας.

AΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 168

Update: Φεβρουάριος 2016.