Ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια; Εξαφάνισέ τες!

22.02.2016
Οι... ρυτίδες του θυμού και προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται. Μάθε τους τρόπους.

Οι δύο κάθετες γραμμές στο μεσόφρυο –το αποκαλούμενο «εντεκάρι»– που σχηματίζονται όταν συνοφρυωνόμαστε είναι αποτέλεσμα της σύσπασης των επισκύνιων μυών των βλεφάρων, υπεύθυνων για την κίνηση των φρυδιών. Συχνά όταν οι συσπάσεις είναι συνεχείς και έντονες το «εντεκάρι» συνοδεύεται και από οριζόντια γραμμή στην κορυφή της μύτης. Οι μύες συσπώνται με τον ίδιο τρόπο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Σε νεαρές ηλικίες οι ρυτιδώσεις που προκαλούν όταν κινούνται εξαφανίζονται όταν βρίσκονται σε ηρεμία. Μεγαλώνοντας όμως η φθορά του κολλαγόνου και η αφυδάτωση συντελούν ώστε το δέρμα να μην επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση ηρεμίας και οι ρυτίδες να γίνονται μόνιμες.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Πρόληψη

Baby botox

Σε νεαρά άτομα (25-35 ετών) με καλή ποιότητα δέρματος αλλά αυξημένη εκφραστικότητα, που οι ρυτίδες στο μεσόφρυο δεν έχουν μονιμοποιηθεί, μπορούν να εφαρμοστούν μικρές και επιφανειακές δόσεις βοτουλινικής τοξίνης (τεχνική γνωστή ως Botox light ή baby botox) οι οποίες μαλακώνουν τις γραμμές, αποτρέπουν την εγκατάστασή τους και προσφέρουν φυσικότερο αποτέλεσμα, καθώς επιτρέπουν μια μικρή κινητικότητα του μυός.

Η δράση του διαρκεί 4-5 μήνες και το κόστος ξεκινά από €100.

Αντιμετώπιση

Botox® +Υαλουρονικό οξύ

Οι ρυτίδες του μεσόφρυου αποτελούν το κατεξοχήν «πεδίο δράσης» των ενέσεων βοτουλινικής τοξίνης (Botox). Ο γιατρός εγχέει το φάρμακο στον υπερκινητικό επισκύνιο μυ, με σκοπό να τον παραλύσει και να εμποδίσει τη συνοφρύωση. Την ακινητοποίηση του μυός ακολουθεί συνήθως, έπειτα από περίπου 10 ημέρες, η αναπλήρωση του όγκου –το «γέμισμα» των ρυτίδων– με δερματικά εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος, το οποίο παράγεται με βιοσύνθεση και είναι βιοδιασπώμενο. Το κόστος του botox για την περιοχή του μεσόφρυου κυμαίνεται από €150-250 (ανάλογα με τις μονάδες που θα χρησιμοποιηθούν και τις περιοχές στις οποίες θα γίνει η εφαρμογή) και η θεραπεία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 3-4 φορές το χρόνο. Το αποτέλεσμα διαρκεί από 6 μήνες έως και 1 χρόνο. Το κόστος είναι περίπου €200 ανά συνεδρία.

Μεσοθεραπεία & PRP

Εάν η επιδερμίδα του μεσόφρυου είναι αφυδατωμένη –με αποτέλεσμα οι ρυτίδες του θυμού να γίνονται ακόμα πιο έντονες–, καλά αποτελέσματα προσφέρει η μεσοθεραπεία με έγχυση υαλουρονικού οξέος στην ευρύτερη περιοχή με μικροσκοπικές βελόνες ή με την ειδική συσκευή dermaroller. Οι συνεδρίες που απαιτούνται είναι συνήθως 4 ανά 10 ημέρες και το κόστος ανά συνεδρία υπολογίζεται σε €100. Σε περιπτώσεις που οι ρυτίδες του μεσόφρυου είναι συνέπεια της φθοράς του κολλαγόνου, οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί προτιμούν την αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP, μια νέα σχετικά μέθοδο, η οποία αξιοποιεί συστατικά του πλάσματος και αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων από το αίμα της ασθενούς. Η τεχνική αυτή δεν «γεμίζει» τις ρυτίδες, αλλά διεγείρει τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης και ενθαρρύνει τη σύνθεση νέου κολλαγόνου, αποκαθιστώντας έτσι τη σφριγηλότητα του δέρματος εκ των έσω. Συνήθως απαιτούνται 4-5 συνεδρίες.

Το κόστος ανέρχεται περίπου στα €150 ανά συνεδρία.

Εμφύτευση λίπους

Πρόκειται για μια πιο σύνθετη τεχνική αναπλήρωσης όγκου στις βαθιές ρυτίδες του μεσόφρυου, με μονιμότερο ωστόσο και πιο φυσικό αποτέλεσμα. Ο πλαστικός χειρουργός με ειδικές μικροκάνουλες λαμβάνει λιπώδη ιστό από την περιοχή της κοιλιάς, των μηρών ή της εσωτερικής επιφάνειας των γονάτων και ύστερα από επεξεργασία με φυγοκέντριση το επανεγχύει στο μεσόφρυο. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Ένα μέρος του λίπους απορροφάται από τον οργανισμό, ενώ περίπου το 60-70% από την αρχική ποσότητα ενσωματώνεται στο μεσόφρυο –ενδεχομένως να χρειαστεί και μια δεύτερη έγχυση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η τελική εικόνα διαμορφώνεται έπειτα από λίγους μήνες. Η διάρκεια των αποτελεσμάτων μπορεί να διατηρηθεί για 5 χρόνια.

Το κόστος υπολογίζεται στα €1.500.


ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 173

Update: Φεβρουάριος 2016.