Διώξε τις ρυτίδες από το... μέτωπο

25.03.2016
Έχεις παρατηρήσει οριζόντιες γραμμές να σχηματίζονται στο μέτωπό σου; Μάθε τι μπορείς να κάνεις γι αυτό!

Κάθε φορά που ανασηκώνουμε τα φρύδια και ζαρώνουμε το μέτωπο συνήθως ακούσια ο μετωπιαίος μυς συσπάται και σχηματίζει οριζόντιες ακτινωτές πτυχώσεις στην επιδερμίδα. Σε νεαρές ηλικίες οι ρυτιδώσεις εξαφανίζονται όταν ο μυς επανέλθει σε ηρεμία. Σταδιακά όμως –με αποκορύφωμα την εμμηνόπαυση–, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται, η ελαστίνη αποδυναμώνεται, το δέρμα χάνει την ικανότητά του να επανέρχεται και σε συνδυασμό με την αφυδάτωση οι ρυτίδες στο μέτωπο βαθαίνουν και γίνονται μόνιμες. Η διαδικασία επιταχύνεται δραματικά με την παρέμβαση εξωγενών παραγόντων, όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται από τη UV ακτινοβολία, οι τοξίνες και ο καπνός του τσιγάρου.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Πρόληψη

Εκτός από τα αυτονόητα –ενυδάτωση, συστηματική αντηλιακή προστασία και έλεγχο του άγχους–, ο υπερδραστήριος μετωπιαίος μυς δεν αφήνει πολλά περιθώρια αποφυγής σχηματισμού των ρυτίδων του στρες. Αυτό που μπορεί να καθυστερήσει τη μετατροπή τους από δυναμικές σε στατικές είναι η παροδική καθήλωση του μυός με ενέσεις botox. Όταν πια οι ρυτίδες έχουν εγκατασταθεί, το botox δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, εκτός εάν συνδυαστεί με άλλη μη επεμβατική θεραπεία.

Αντιμετώπιση

Ραδιοσυχνότητες: Με τη θεραπεία ελεγχόμενης θερμικής και μηχανικής διέγερσης των ινοβλαστών μέσω ραδιοσυχνoτήτων (Micro Needling RF) ενεργοποιείται η διαδικασία επούλωσης του δέρματος και επιτυγχάνεται σύσφιξη των ιστών, αύξηση παραγωγής νέου κολλαγόνου (έως και 50%) και λείανση των ρυτίδων του στρες στο μέτωπο χωρίς ωστόσο να προκαλεί αποφλοίωση. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 3-4 συνεδρίες με απόσταση 3 εβδομάδων μεταξύ τους.

Το κόστος ανά συνεδρία υπολογίζεται στα €250 περίπου.

Weekend peeling: Όταν οι λεπτές οριζόντιες γραμμές έκφρασης –και φωτογήρανσης– στο μέτωπο δεν έχουν ακόμα μετατραπεί σε βαθιές ρυτίδες, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χημική απολέπιση μεσαίου βάθους, γνωστή και σαν «peeling του Σαββατοκύριακου». Συνήθως εφαρμόζεται διάλυμα τριχλωροξικού οξέος (TCA) –με χρήση αναισθητικής κρέμας και κρύου αέρα–, το οποίο προκαλεί ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα, αποφλοίωση και ανάπλαση του δέρματος. Η δραστική ουσία παραμένει στο πρόσωπο για όσο χρόνο χρειάζεται και μετά απομακρύνεται. Η διαδικασία περιλαμβάνει 3-4 διαδοχικά ήπια peelings μικρού βάθους, με απόσταση 10 ημερών μεταξύ τους. Με την ολοκλήρωση της θεραπείας η επιδερμίδα είναι πιο λεία και φωτεινή, ενώ οι λεπτές γραμμές στο μέτωπο απαλύνονται. Τα αποτελέσματα διαρκούν 5-6 μήνες.

Το κόστος υπολογίζεται στα €120-140 ανά συνεδρία.

Endo Brow Lift: To ενδοσκοπικό lifting μετώπου-φρυδιών είναι μια επεμβατική, αλλά ατραυματική τεχνική, με την οποία επιτυγχάνεται απάλυνση των αυλάκων του μετώπου, των ρυτίδων της συνοφρύωσης και ανόρθωση των φρυδιών. Ενδείκνυται για γυναίκες και άνδρες ηλικίας 40-60 χρόνων. Στο ενδοσκοπικό μετωπιαίο lifting γίνονται 3-4 αθέατες τομές στο τριχωτό της κεφαλής. Από εκεί εισάγεται το ενδοσκόπιο (με οπτικές ίνες) και ειδικά εργαλεία για την αναδιάταξη του μετωπιαίου μυός. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με γενική αναισθησία όσο και με μέθη και διαρκεί 1-2 ώρες. Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο, τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, ενώ το μετεγχειρητικό οίδημα υποχωρεί σε 3-5 ημέρες. Το ενδοσκοπικό brow lift διαρκεί περίπου 5 χρόνια.

Το κόστος ξεκινά από €3.000.

Ένα… σελοτέιπ για τις ρυτίδες του στρες!

H τελευταία μανία των γυναικών που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν στο botox έρχεται από τη Βρετανία και ονομάζεται Realine Beauty! Πρόκειται για το πρώτο* υποαλλεργικό αυτοκόλλητο επίθεμα σιλικόνης (φανταστείτε ένα hi-tech σελοτέιπ), που εφαρμόζεται στο κέντρο του μετώπου κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου και το οποίο, όπως υπόσχεται, λειαίνει μέσα σε λίγες ώρες τις ρυτίδες του στρες. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το patch τεντώνει και κρατά ακίνητο το δέρμα του μετώπου, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι μυϊκές συσπάσεις και σταδιακά να «επανεκπαιδεύονται» οι μύες έτσι ώστε να παραμένουν χαλαροί και το δέρμα λείο ακόμα και μετά την αφαίρεσή του. (www.realinebeauty.com).

Η πατέντα πάντως αυτού του ιδιότυπου αντιρυτιδικού όπλου ανήκει στη Margaret Kroesen, τη γυναίκα που το 1889 (!) δημιούργησε τα διάσημα Frownies (κυκλοφορούν μέχρι σήμερα), για να αποτρέψει την πιανίστα κόρη της να ζαρώνει το μέτωπό της και χάρη στα οποία πλούτισε όταν όλες οι μεγάλες σταρ του Μπρόντγουεϊ και του Χόλιγουντ έσπευσαν να τα αποκτήσουν!


ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 173

Update: Μάρτιος 2016.