Θέλεις μεγαλύτερο στήθος; Μάθε πώς γίνεται!

28.03.2016
Σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε αυξητική στήθους, αλλά προβληματίζεσαι; Θα ήθελες να μάθεις περισσότερα για τις τεχνικές που εφαρμόζονται, αλλά δεν τολμάς να ρωτήσεις; Τότε αυτό σε ενδιαφέρει!

Η αυξητική στήθους με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής κερδίζει ολοένα και περισσότερες γυναίκες. Ζητήσαμε από τρεις διακεκριμένους πλαστικούς χειρουργούς να μας απαντήσουν –ο καθένας με το δικό του τρόπο– στις ερωτήσεις μας και να μας λύσουν τις απορίες που γεννιούνται πριν από τη λήψη της μεγάλης απόφασης.

Απαντούν οι πλαστικοί χειρουργοί: Νώντας Καποσίτας (Ν.Κ.), Γεώργιος Παπαγεωργίου (Γ.Π.), Σωτήρης Πήττας (Σ.Π.)

Ποια είναι η ιδανική υποψήφια για αυξητική στήθους;

Γ.Π.: «Ενθέματα μαστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε γυναίκα μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας της, είτε έχει μικρομαστία, ανισομαστία ή σημαντική έκπτωση του μαζικού αδένος και του λιπώδους ιστού, η οποία έχει επίπτωση στον όγκο του μαστού».

Ν.Κ.: «Εκτός από τις γυναίκες με στήθος κατηγορίας (cup size) Α-C, η αυξητική μαστών αφορά επίσης γυναίκες που έχουν κάνει παιδιά, οι οποίες εκτός από το μικρό στήθος βιώνουν το “άδειασμα” των μαστών από την εγκυμοσύνη και το θηλασμό».

Σ.Π.: «Οποιαδήποτε γυναίκα που θέλει να αυξήσει τον όγκο του στήθους της, ανεξαρτήτως ηλικίας (ξεκινά από 17 ετών) και σωματότυπου».

Τα πιο δημοφιλή ενθέματα στήθους είναι αυτά της σιλικόνης. Είναι όντως το καλύτερο υλικό;

Σ.Π.: «Από το 2000 και μετά η καλύτερη σύνθεση είναι το Cohesive Gel (gel υψηλής συνεκτικότητας), που έχει τέλεια υφή και αφή και είναι απολύτως ασφαλές για τον οργανισμό. Για του λόγου το αληθές, σε περιπτώσεις καρκινοπαθών γυναικών, στα Αντικαρκινικά Νοσοκομεία (Αγ. Σάββας, Μεταξά Πειραιά), μετά τη μαστεκτομή κάνουν αποκατάσταση, σε καρκινικό έδαφος, με ενθέματα σιλικόνης (την οποία, μάλιστα, πληρώνει το κράτος)».

Ν.Κ.: «Τα πλέον δημοφιλή ενθέματα είναι αυτά της συμπαγούς σιλικόνης, τα λεγόμενα Cohesive gel silicone implants. Εδώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία από εταιρεία σε εταιρεία. Προσωπικά χρησιμοποιώ ενθέματα αμερικανικής εταιρείας, εδώ και χρόνια χωρίς προβλήματα».

Με ποια κριτήρια επιλέγετε το μέγεθος των ενθεμάτων;

Ν.Κ.: «Η επιλογή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του στήθους, την ελαστικότητα και την ποιότητα το δέρματος, τη θέση των θηλών, τις διαστάσεις του θώρακα και του μαστού, την εμπειρία του πλαστικού χειρουργού, τον τρόπο ζωής της αλλά και τις προσωπικές επιθυμίες της γυναίκας».

Γ.Π.: «Υπάρχουν διάφορα δείγματα στην αγορά που μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή επιλογή, καθώς και ειδικά σουτιέν που μπορεί η υποψήφια να δοκιμάσει με τα ενθέματα πριν από την επέμβαση. Προσωπικά δεν τα χρησιμοποιώ γιατί μπορεί να λειτουργήσει παραπλανητικά για την ασθενή. Προτιμώ, λοιπόν, αφού λάβουμε υπόψη τις διαστάσεις του θώρακα της ασθενούς, να της εξηγήσω μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε βάσει του σώματός της και των ενθεμάτων που έχουμε στη διάθεσή μας».

Σ.Π.: «Το μέγεθος είναι υποκειμενικό. Δηλαδή: η ενδιαφερόμενη ζητά ένα μέγεθος βάσει προσωπικών κριτηρίων και ο ιατρός τη συμβουλεύει, σύμφωνα με τις γνώσεις και την εμπειρία του, έως ότου βρεθεί η χρυσή τομή».

Ποια είναι η διαδικασία για την επέμβαση αυξητικής στήθους;

Γ.Π.: «Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ή μέθη (Sedation). Προσωπικά προτιμώ τη γενική. Έχουν προηγηθεί εξετάσεις για να ελέγξουμε εάν η υποψήφια είναι καθ' όλα υγιής. Κάνουμε επίσης υπερηχογράφημα μαστών, ενώ μετά τα 32-33 έτη και μαστογραφία. Οι τομές μπορούν να γίνουν στην υπομάστιο πτυχή, γύρω από τη θηλή (θηλαία άλω), ή στη μασχάλη. Προσωπικά πλέον χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα την υπομάστιο. Η σωστή τοποθέτηση των ενθεμάτων και η σωστή επιλογή του μεγέθους αναδεικνύουν το αποτέλεσμα. Τα ενθέματα τοποθετούνται επάνω από το μείζονα θωρακικό μυ κάθε ημιθωρακίου και κάτω από τον αδένα μαστό ή κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ, όταν χρειάζεται να καλυφθεί καλύτερα το ένθεμα προς την πλευρά του στέρνου, εφόσον στις πολύ αδύνατες γυναίκες με μικρούς ασχημάτιστους μαστούς δεν υπάρχει ιδιαίτερος μαζικός αδένας και λίπος».

Ν.Κ.: «Η τεχνική που ακολουθεί κάθε πλαστικός χειρουργός είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας και της εκπαίδευσής του. Αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι η φυσικότητα του αποτελέσματος μετά την επέμβαση αλλά και η ανώδυνη τεχνική. Προσωπικά έχω δει ότι η subfascial αυξητική στήθους (η τεχνική τοποθέτησης των ενθεμάτων κάτω από την περιτονία, τη «θήκη» του μείζονα θωρακικού μυός) δίνει εντυπωσιακά και φυσικά αποτελέσματα».

Σ.Π.: «Οι τομές προσπέλασης είναι ανάλογες του στήθους που βλέπει και εξετάζει ο πλαστικός χειρουργός (αν είναι νέα, αν έχει γεννήσει, αν έχει πτωτικό μαστό, αν έχει ανισομαστία κ.λπ.). Έτσι υπάρχει η επιλογή η τομή να γίνει στη μασχάλη, στη θηλαία άλω, στην υπομάστιο γραμμή ή στον ομφαλό. Ζητούμενο είναι να γίνει κατά τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να έχουμε πλήρη φυσικότητα στήθους μετά και αόρατη τομή. Οι θέσεις των ενθεμάτων είναι τρεις: α) Υποαδενικά. Θέση που ψηλαφίζεται και υπόκειται ορατά στις μεταβολές βάρους του ατόμου. β) Κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ. Πονά υπερβολικά και κινδυνεύει σε απώτερο χρόνο να παρουσιάσει δυσμορφία. γ) Subfascial, κάτω από τη μεμβράνη του μείζονος θωρακικού μυός. Η τελευταία είναι η ιδανική τεχνική. Τέλειο σχήμα, δεν ανιχνεύεται, φυσική κίνηση, ανώδυνο. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία ή με μέθη».

Ποιες επιπλοκές ενδέχεται να παρουσιαστούν;

Ν.Κ.: «Κάθε χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει επιπλοκές, αλλά αυτές είναι σπάνιες και αντιμετωπίζονται».

Σ.Π.: «Σήμερα με τη μεγάλη εμπειρία των πλαστικών χειρουργών έχουν μηδενιστεί οι αστάθμητοι παράγοντες. Όταν η επέμβαση γίνεται κάτω από συνθήκες αντισηψίας και με τοπική αναισθησία, ελαχιστοποιούνται όλες οι πιθανές παρενέργειες (αιμάτωμα, πόνος, οίδημα)».

Γ.Π.: «Χρειάζεται προσοχή ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες δημιουργίας ορώδους συλλογής ή αιματώματος. Φυσικά η τοποθέτηση των ενθεμάτων πρέπει να γίνεται στο σωστό και συμμετρικό ύψος και το άνοιγμα των θηκών να είναι τέτοιο ώστε να μπαίνει άνετα το ένθεμα, αλλά όχι να μετακινείται».

Ποια είναι η μετεγχειρητική εξέλιξη;

Σύμφωνα με τους πλαστικούς χειρουργούς οι νέες τεχνικές έχουν μειώσει πολύ την αποθεραπεία και οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους.

Μπορεί για τις επόμενες 3-4 μέρες (ιδιαίτερα εάν τα ενθέματα είναι τοποθετημένα κάτω από τους μυς) η γυναίκα να έχει λίγο πόνο. Δεν πρέπει να κοιμάται μπρούμυτα, ούτε τελείως δεξιά ή αριστερά στην αρχή και για περίπου ένα μήνα, γιατί με το βάρος του σώματος μπορεί να μετακινηθεί κάποιο από τα ενθέματα. Δεν επιτρέπεται η γυμναστική στο επάνω μέρος του σώματος για 1-2 μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να φορεθεί για 20-30 μέρες, εκτός του ελαστικού σουτιέν, και ένα επιπλέον ειδικό σουτιέν που πιέζει τους μαστούς προς τα κάτω.

Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, υπάρχει τρόπος να διορθωθεί;

Και οι τρεις ειδικοί συμφωνούν ότι στην περίπτωση μη επιθυμητού αποτελέσματος η διόρθωση είναι μόνο χειρουργική. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή στο σχεδιασμό και στην αρχική επέμβαση. Και εδώ έγκειται η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού. Εφόσον προκύψει κάποιος σοβαρός λόγος τα ενθέματα μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα ανά πάσα στιγμή.

Τι θα συμβεί αν μετά την επέμβαση αύξησης στήθους η ασθενής μείνει έγκυος και θηλάσει;

Σ.Π.: «Μια γυναίκα που έχει προβεί στη συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να κάνει μαστογραφία, αξονική, μαγνητική. Να μείνει έγκυος, να θηλάσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα ενθέματα παραμένουν σταθερά στο σημείο που τα έχουμε τοποθετήσει. Ο αδένας συνεχίζει την ανάπτυξή του και τις μεταβολές του (πρήξιμο κατά την έμμηνο ρήση, διόγκωση κατά το θηλασμό). Το ένθεμα δεν επηρεάζει καθόλου τον αδένα, γιατί είναι τοποθετημένο πίσω από αυτόν».

Ν.Κ.: «Εάν η γυναίκα έχει κάνει μια επέμβαση αύξησης στήθους με λογικού μεγέθους ενθέματα, τότε το στήθος της δεν αλλάζει με το θηλασμό, αρκεί να μην έχει πάρει πολλά κιλά».

Γ.Π.: «Κατ' αρχάς με τα σημερινά ενθέματα η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός μπορούν να γίνουν κανονικά, χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος. Όσον αφορά το σχήμα, εξαρτάται από την κατασκευή του μαστού και από το πόσο θα διαταθεί κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Δεν αποκλείεται μετά το πέρας και του θηλασμού και της ορμονικής επίδρασης επάνω στο μαστό να “αδειάσει” τόσο που να χρειαστεί διόρθωση της περίσσειας του δέρματος. Πρόκειται για τη λεγόμενη “μαστοπηξία”, η οποία όμως χρειάζεται σε ένα μικρό ποσοστό των γυναικών».

Υπάρχει περίπτωση τα ενθέματα να δυσχεραίνουν τη μαστογραφία;

Η απάντηση των ειδικών είναι απόλυτη τονίζοντας ότι αφενός τα ενθέματα είναι ακτινοδιαβατά και εισχωρούν τέλεια τα διαγνωστικά μέσα και αφετέρου χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας (υπέρηχος ακριβείας, ψηφιακή μαστογραφία και μαγνητική τομογραφία MRI), ο έλεγχος του μαστού με ενθέματα γίνεται με ευχέρεια, αρκεί φυσικά ο εξετάζων να είναι έμπειρος».

Είναι αλήθεια ότι μετά την επέμβαση παρατηρείται μείωση της αίσθησης των θηλών (υπαισθησία);

Ν.Κ.: «Εξαρτάται από την τεχνική του πλαστικού χειρουργού. Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει καμία απώλεια της αίσθησης της θηλής».

Σ.Π.: «Μόνο όταν η τομή προσπέλασης είναι περιθηλαία και πάλι αυτό εξαρτάται. Οι άλλες τομές δεν επηρεάζουν καθόλου την αισθητικότητα».

Γ.Π.: «Ενδέχεται να παρατηρηθεί μικρή υπαισθησία των θηλών, κυρίως κατά την προσπέλαση με περιθηλαία τομή, γι' αυτό και πλέον την αποφεύγω».

Είναι αλήθεια ότι με το πέρασμα του χρόνου το στήθος που έχει ενθέματα «πέφτει» πιο γρήγορα;

Γ.Π.: «Είναι λογικό ότι με την τοποθέτηση των ενθεμάτων προστίθεται κάποιο βάρος. Πιο εύκολα χαλαρώνει ο μαστός όταν τα ενθέματα είναι τοποθετημένα επάνω από τους μυς. Φυσικά και εδώ παίζει ρόλο η κληρονομικότητα και η ποιότητα του δέρματος και εν γένει των ιστών. Η συμβουλή μου; Η γυναίκα πρέπει να φορά σουτιέν και μάλιστα ελαστικό, ενώ όταν γυμνάζεται χρειάζεται ένα επιπλέον αθλητικό τοπ».

Σ.Π. : «Όχι. Το δέρμα είναι ελαστικό. Το ένθεμα παραμένει στη θέση του ανεξαρτήτως μεταβολών. Οποιαδήποτε πτώση ή χαλάρωση θεωρείται φυσιολογική, χωρίς καμία εξάρτηση από το ένθεμα».

Ν.Κ.: «Όχι. Εάν η γυναίκα έχει βάλει λογικό μέγεθος και δεν έχει αυξομειώσεις βάρους, τότε το στήθος κρατά το αποτέλεσμα. Βέβαια υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία σε αυτό».

Υπάρχει «ημερομηνία λήξης» στα εμφυτεύματα σιλικόνης;

Ν.Κ.: «Προσωπικά χρησιμοποιώ τα ενθέματα της Mentor από το 1998. Δεν έχει φθαρεί κανένα μέχρι τώρα αλλά και αν κάποιο φθαρεί, η διαδικασία είναι απλή για αντικατάσταση του ενθέματος. Πάντως η εταιρεία εγγυάται την εφ' όρου ζωής αντικατάσταση των ενθεμάτων σιλικόνης».

Γ.Π.: «Τα νέας τεχνολογίας ενθέματα που κατασκευάζουν επώνυμες εταιρείες προσφέρουν σχεδόν ισόβια διάρκεια, μεγαλύτερη ασφάλεια και εγγύηση. Ωστόσο ένα υλικό που αλλοιώνεται ή έχει ραγεί πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθεί».

Σ.Π.: «Τα ενθέματα δεν αλλάζουν ποτέ. Η εγγύηση της κάθε κατασκευαστικής εταιρείας είναι εφ’ όρου ζωής. Το υλικό δεν φθείρεται, μένει αυτούσιο για πάντα».

Αυξητική με… άλλα μέσα

Εκτός από τα ενθέματα σιλικόνης, στην αυξητική στήθους χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά, όπως είναι τα ενθέματα με φυσιολογικό ορό, τα ενθέματα μικροπολυουρεθάνης ή οι εγχύσεις λίπους. Ας δούμε τι πιστεύουν γι' αυτά οι ειδικοί:

Γ.Π.: «Τα ενθέματα με φυσιολογικό ορό έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετά στο παρελθόν (κυρίως στην Αμερική). Το αρνητικό είναι ότι μπορεί να χάσουν κάποιο μέρος του όγκου τους από τη βαλβίδα που εμπεριέχεται στη συσκευασία του ενθέματος. Εκτός της διαφοράς στο μέγεθος των μαστών, έχουν αναφερθεί ενοχλήσεις στις γυναίκες που γυμνάζονται, γιατί γίνεται αντιληπτός ο ήχος του νερού που μετακινείται. Τελευταία κερδίζουν έδαφος και τα ενθέματα μικροπολυουρεθάνης, τα οποία από ορισμένους θεωρούνται πιο ασφαλή, γιατί σπάνια δημιουργείται γύρω από αυτά έντονη αντιδραστική κάψα και μετακινούνται μέσα στη θήκη που έχει δημιουργηθεί στο μαστό πολύ λιγότερο ή καθόλου. Το λίπος πράγματι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση του όγκου στους μαστούς, όταν χρειάζεται λίγος όγκος ή επικουρικά με το ένθεμα, κυρίως στις αποκαταστάσεις ύστερα από μαστεκτομή. Σημειωτέον ότι όσο περισσότερο λίπος χρησιμοποιεί κανείς σε οποιαδήποτε σημείο του σώματος (μαστός, γλουτοί κ.λπ.) τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες μέρος του λίπους να μην αιματωθεί εύκολα από την περιοχή στην οποία εγχύεται, άρα να μην ενσωματωθεί και να αποπέσει. Επομένως το λίπος έχει ενδείξεις, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ».


ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 174

Update: Μάρτιος 2016.