Λάμψη και γοητεία μετά τον ήλιο

26.08.2016
Ύστερα από μια υπέροχη μέρα στη θάλασσα και στον ήλιο μία είναι η λέξη-κλειδί για να λάμψεις από γοητεία και ομορφιά: ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ!

Το νερό αποτελεί ζωτικής σημασίας συστατικό για την επιδερμίδα. Η εξασφάλιση λοιπόν της ενυδάτωσής της είναι πρωταρχικής σημασίας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο ιδρώτας, ο ήλιος και το αλάτι της θάλασσας την καθιστούν περισσότερο ευάλωτη. Η επιδερμίδα που αφυδατώνεται αρχικά χάνει τη φυσιολογική της υγρασία, εν συνεχεία διαταράσσεται ο φυσικός μηχανισμός ενυδάτωσης και διατήρησης της υγρασίας του δέρματος και ακολουθούν η ξηρότητα, η θαμπάδα, η δημιουργία ερυθημάτων, εγκαυμάτων, το ξεφλούδισμα, η δημιουργία ρυτίδων, λεπτών γραμμών και κηλίδων. Για να προλάβουμε λοιπόν τα αντιαισθητικά και ενοχλητικά σημάδια της αφυδάτωσης είναι απαραίτητο να αναπληρώνουμε άμεσα τη χαμένη υγρασία εσωτερικά και εξωτερικά. Πίνουμε δηλαδή άφθονο νερό, καταναλώνουμε τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτου και 2 μερίδες φρέσκων λαχανικών καθημερινά και περιποιούμαστε το πρόσωπο και το σώμα μας με ενυδατικά προϊόντα.

Προστασία & περιποίηση

Τα βασικά χαρακτηριστικά της όμορφης και νεανικής επιδερμίδας είναι η ομοιομορφία, η απαλότητα και η λάμψη. Για να τα εξασφαλίσουμε και να τα διατηρήσουμε:

  • Δεν ξεχνάμε όσες ώρες βρισκόμαστε στην παραλία και γενικότερα όσες ώρες είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο να προστατεύουμε το δέρμα μας. Δηλαδή να καλύπτουμε το πρόσωπο και όλα τα γυμνά μέρη του σώματός μας με αντηλιακή κρέμα, ή γαλάκτωμα ή και λάδι, και να τα ανανεώνουμε συχνά και κυρίως κάθε φορά που βγαίνουμε από το νερό.
  • Πριν εκτεθούμε στον ήλιο αλλά και μετά την έκθεσή μας καθαρίζουμε σχολαστικά το πρόσωπο και το σώμα μας προσφέροντας τη φροντίδα που χρειάζεται με ενυδατικές κρέμες, τζελ και γαλακτώματα.

Πριν και μετά τον ήλιο

Δυστυχώς αρκετές από μας θυμόμαστε τη λέξη «ενυδάτωση» μετά τον ήλιο, όταν έχουμε νιώσει έντονο αίσθημα «τραβήγματος» και καύσου στο δέρμα μας, δηλαδή όταν έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους τα αντιαισθητικά και ενοχλητικά σημάδια της αφυδάτωσης. Εκείνες ωστόσο που φροντίζουν να ενυδατώνουν το δέρμα τους πριν και μετά την έκθεση στον ήλιο όχι μόνο προλαμβάνουν την αφυδάτωση αλλά και τα εγκαύματα και το ξεφλούδισμα. Το μεγαλύτερο όμως δώρο που προσφέρουν τα ενυδατικά συστατικά των προϊόντων φροντίδας είναι η ενίσχυση του υδρολιπιδικού φιλμ της επιδερμίδας του προσώπου και του σώματος, η άμυνά της απέναντι στη δράση των βλαβερών ελευθέρων ριζών και η διατήρηση της φρεσκάδας και της λάμψης της.

Μην ξεχνάς

Τα αντηλιακά και τα after sun καλλυντικά είναι εμπλουτισμένα σε ενυδατικούς και αντιοξειδωτικούς παράγοντες και φυσικά συμπληρώνουν τη ρουτίνα της ομορφιάς μας, που περιλαμβάνει τον καθαρισμό και την περιποίηση με κρέμα ημέρας και νύχτας καθημερινά καθώς και την απολέπιση και περιποίηση με καλλυντική μάσκα περιστασιακά.

Γιατί να χρησιμοποιήσω after sun;

Τα after sun όχι μόνο είναι πλούσια σε δραστικούς ενυδατικούς παράγοντες –φυτικά βούτυρα, έλαια, βιταμίνη Ε, υαλουρονικό οξύ, κ.ά.–, αλλά περιέχουν και ισχυρά καταπραϋντικά συστατικά, όπως αλόη βέρα, προβιταμίνη Β5, χαμομήλι, καλέντουλα κ.ά. Επίσης πολλά after sun είναι εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικές βιταμίνες και αναπλαστικά του δέρματος συστατικά για την επανόρθωση των ζημιών που προκαλεί η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία. Τα περισσότερα μάλιστα ενδείκνυνται τόσο για το σώμα όσο και για το πρόσωπο, χαρίζοντας αίσθηση δροσιάς και ανακούφισης. Όμως στην περίπτωση ηλιακού εγκαύματος είναι απαραίτητη η ιατρική φροντίδα ή η σύσταση από το φαρμακοποιό ειδικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Για πρόσωπο νεανικό με λαμπερό μαύρισμα

Το πρόσωπο, και ειδικά εκείνο με ευαίσθητη ή ξηρή επιδερμίδα, είναι αυτό που διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο να «καεί» και να «σπάσει», χάνοντας έτσι την απαλότητα, την ομοιομορφία και τη λάμψη του. Ο μοναδικός τρόπος για να το προστατεύσουμε είναι η χρήση καλλυντικών ορών και ενυδατικών κρεμών πριν βάλουμε τον αντηλιακό μας και αμέσως μετά την επιστροφή μας από τη θάλασσα:

  • Καθαρίζουμε το πρόσωπό μας σχολαστικά.
  • Απλώνουμε ένα πλούσιο στρώμα ορού, αφήνοντας να απορροφηθεί για 1-2 λεπτά.
  • Στη συνέχεια απλώνουμε την κρέμα προσώπου.

Με τον τρόπο προστατεύουμε την επιδερμίδα μας από την πρόωρη γήρανση που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο και ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε ένα ομοιόμορφο και λαμπερό μαύρισμα.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 152

Update: Αύγουστος 2016.