Κάνε delete στις ρυτίδες

30.08.2016
Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί, ενώ αισθάνεσαι μια χαρά, οι γύρω σου μονίμως απορούν με το ύφος σου και παρερμηνεύουν τη διάθεσή σου; Αν ναι, ίσως φταίνε τα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπό σου…

Ένα εκφραστικό πρόσωπο έχει ενδιαφέρον, είναι ελκυστικό, υποδηλώνει πλούτο συναισθημάτων. Όταν όμως με το πέρασμα του χρόνου οι χαριτωμένες γκριμάτσες μας μεταμορφώνονται σε στατικές ρυτίδες, τα χαρακτηριστικά μας αλλοιώνονται, το πρόσωπο δείχνει θλιμμένο, θυμωμένο, στρεσαρισμένο... Ευτυχώς η επιστήμη έχει τον τρόπο να «σβήσει» τα σημάδια!

Τι λένε οι ρυτίδες μας για εμάς;

Οι ρυτίδες και οι γραμμές στο πρόσωπό μας όχι μόνο το κάνουν να δείχνει γερασμένο, αλλά επιπλέον δυσκολεύουν τους άλλους να κατανοήσουν τα συναισθήματά μας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια επιστημονική μελέτη κοινωνικής ψυχολογίας, που διεξήχθη από το Παν/μιο Penn State στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Στους συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσιάστηκε μια σειρά φωτογραφιών 64 προσώπων και τους ζητήθηκε να τα αξιολογήσουν με βάση τα συναισθήματα που έδειχναν. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα που εικονίζονταν στις φωτογραφίες θεωρήθηκαν πιο θλιμμένα ή πιο θυμωμένα σε σχέση με τα νεότερα, παρότι όλα τα πρόσωπα ήταν ανέκφραστα. Η εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι απλή: χαρακτηριστικά του προσώπου όπως οι ρυτίδες στο μέτωπο και το μεσόφρυο ή οι αύλακες γύρω από τα χείλη συχνά οδηγούν σε παρερμηνείες ως προς τα συναισθήματά μας, καθώς εκλαμβάνονται από τους άλλους ως εκφράσεις θυμού ή θλίψης.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι από τις δυναμικές ρυτίδες (αυτές που σχηματίζονται από τις επαναλαμβανόμενες μυϊκές συσπάσεις) άλλες ονομάζονται ρυτίδες του στρες, άλλες ρυτίδες του θυμού και άλλες ρυτίδες της θλίψης. Το πόσο γρήγορα οι δυναμικές ρυτίδες θα γίνουν στατικές, όπως και το πόσο βαθιές θα είναι, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εκφραστικότητα του προσώπου και το χαρακτήρα μας. Αν νιώθουμε μονίμως θλιμμένες, στρεσαρισμένες ή θυμωμένες, τα συναισθήματά μας δεν θα αργήσουν να χαραχθούν ανεξίτηλα και στην έκφρασή μας.


Μάθε πώς μπορείς να εξαλείψεις τις ρυτίδες σε διάφορα σημεία του προσώπου σου, διαβάζοντας τα άρθρα:

Ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια; Εξαφάνισέ τες!

Διώξε τις ρυτίδες από το… μέτωπο

Νίκησε τις ρυτίδες της θλίψης


ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 173

Update: Αύγουστος 2016