Καλλυντικά; Βρες τη σωστή δόση!

05.12.2016
Πόση ποσότητα καλλυντικών χρειάζεται να χρησιμοποιείς για να έχεις αποτέλεσμα αλλά και για να κάνεις οικονομία;

Κρέμα ημέρας

Ποσότητα ίση με 1 νόμισμα του 1 ευρώ (1 φουντούκι)

Αυτή η δόση είναι αρκετή για πρόσωπο, λαιμό και αυτιά, εάν χρησιμοποιείτε κάποια πιο βαριάς υφής κρέμα, όπως π.χ. αντιρυτιδική. Αν η κρέμα σας έχει πιο ρευστή υφή, τότε ενδεχομένως μπορεί να χρειαστείτε λιγότερη. Απλώστε την κατευθείαν με τα ακροδάχτυλα στο πρόσωπο και όχι με ολόκληρη την παλάμη, ώστε να κάνετε οικονομία! Αν, μάλιστα, η κρέμα σας έχει αντηλιακό δείκτη, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τη σωστή ποσότητα χωρίς τσιγκουνιές, αφού μικρότερη ποσότητα θα σημαίνει και μικρότερη προστασία από τις ακτίνες του ηλίου.

Ορός προσώπου

Ποσότητα ίση με 1 μπιζέλι (περίπου 4-5 σταγόνες)

Πρόκειται για ένα υπερσυμπυκνωμένο προϊόν, γι’ αυτό και χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα. Το σωστό, πάντως, θα ήταν να απλώνετε τον ορό όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στο λαιμό και το ντεκολτέ. Σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειάζεστε λίγο παραπάνω. Όσο πιο υγρή η υφή του προϊόντος τόσο μικρότερη ποσότητα χρειάζεστε. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στις «προβληματικές» περιοχές, δηλαδή στα σημεία που έχουν ρυτίδες και λεπτές γραμμές, π.χ. γύρω από τα χείλη και τα μάτια. Απλώστε τον ορό με τα ακροδάχτυλα με απαλές κυκλικές κινήσεις, ώσπου να απορροφηθεί από το δέρμα.

Κρέμα απολέπισης προσώπου

Ποσότητα ίση με 1 αμύγδαλο

Όχι, δεν είναι πολύ! Μην ξεχνάτε ότι εκτός από το πρόσωπο, απολέπιση χρειάζεται και ο λαιμός, καθώς και η περιοχή του ντεκολτέ, αν θέλετε να έχετε ροδαλή, φρέσκια και νεανική επιδερμίδα. Κάντε απολέπιση μία φορά την εβδομάδα εάν έχετε ξηρή ή ευαίσθητη επιδερμίδα, δύο ή περισσότερες εάν έχετε λιπαρή ή με ατέλειες.

Αντιρυτιδική κρέμα ματιών

Ποσότητα ίση με 1 μικρό μπιζέλι

Η ποσότητα αυτή έχει υπολογιστεί για την περιοχή και των δύο ματιών. Απλώστε την κρέμα με ελαφρά χτυπηματάκια γύρω από τα μάτια και στην καμάρα του φρυδιού. Για να αποσυμφορήσετε τα μάτια σε περίπτωση που είναι πρησμένα, εφαρμόζετε την κρέμα με απαλές κυκλικές κινήσεις από την εξωτερική κόγχη των ματιών προς το εσωτερικό και από την καμάρα των φρυδιών προς το εσωτερικό, αποφεύγοντας βέβαια να εισχωρήσει το προϊόν στα μάτια.

Μάσκα λιπαρού δέρματος

Ποσότητα ίση με 2 αμύγδαλα

Η προτεινόμενη ποσότητα ενδείκνυται για έτοιμες μάσκες του εμπορίου, μπορείτε όμως να φτιάξετε και τη δική σας, την οποία θα εφαρμόζετε μία φορά την εβδομάδα ή ανάλογα με τις ανάγκες σας. Η κ. Δήμητρα Γουλά, προσωπολόγος-αισθητικός μας δίνει τη συνταγή! Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και το σμήγμα, ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα που τα πουλόβερ και τα κλειστά ρούχα εμποδίζουν την επιδερμίδα να αναπνέει. Μην ξεχνάτε να την απλώνετε και στην περιοχή του λαιμού!

* 1 κουταλάκι άργιλο σκόνη (θρεπτικός, ρυθμίζει τη λιπαρότητα).

* Μισό κουταλάκι αλόη βέρα τζελ (αναπλαστικό, ενυδατικό).

* 1 κουταλάκι χυμό πορτοκαλιού (δίνει λάμψη, καταπολεμά ατέλειες και σημάδια).

Ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Απλώνετε τη μάσκα στο πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Αφήνετε να δράσει για 20 λεπτά. Ξεπλένετε με άφθονο δροσερό νερό.

Κρέμα απολέπισης σώματος

Ποσότητα ίση με 1 μπαλάκι του γκολφ (ή 1 κουκούτσι από αβοκάντο)

Εάν χρησιμοποιείτε ένα συνηθισμένο προϊόν απολέπισης, η ιδανική ποσότητα για να καλύψετε ολόκληρο το σώμα σας είναι αυτή που χωράει στη χούφτα σας. Αν όμως το προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε έχει βάση το αλάτι ή τη ζάχαρη, πιθανώς θα χρειαστείτε και λίγο παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα ξέρετε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα αν σας φτάσει για να τρίψετε όλο το σώμα σας μία φορά και παραπάνω από μία τα «προβληματικά» σημεία, δηλαδή γόνατα, φτέρνες, αγκώνες. Καλό είναι να αποφεύγετε να κάνετε απολέπιση κάτω από το ντους, γιατί το νερό παρασύρει αρκετό προϊόν και έτσι το σπαταλάτε άδικα.

Κρέμα χεριών

Ποσότητα ίση με 2-4 μπιζέλια

Εδώ δεν χωράνε σπατάλες, αλλά ούτε και τσιγκουνιές, αφού τα χέρια είναι το πιο εκτεθειμένο σημείο του σώματος. Γι’ αυτό και πρέπει να τα ενυδατώνουμε σε βάθος με μια θρεπτική, ενυδατική κρέμα, με λιπαρά συστατικά, όσο γίνεται πιο συχνά. Το πρωί χρησιμοποιήστε κάποιο προϊόν που να περιέχει αντηλιακό δείκτη και αν είναι δυνατόν και γλυκερίνη, ώστε να προστατευτούν από τον ήλιο και τις ακραίες θερμοκρασίες. Το ιδανικό θα ήταν να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κρέμας κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας, ενώ θα πρέπει να είναι και η τελευταία σας κίνηση πριν πάτε για ύπνο, επιμένοντας ιδιαίτερα στην περιοχή των νυχιών και των παρανυχίδων.

Κρέμα σώματος

Ποσότητα ίση με 3 κάστανα

Γιατί τρία; Είναι απλό! Το ένα... κάστανο θα το χρησιμοποιήσετε για την ενυδάτωση της αριστερής γάμπας και του μηρού έως ψηλά στο γλουτό, το άλλο για τη δεξιά, ενώ με το υπόλοιπο θα ενυδατώσετε τα χέρια και τον κορμό. Μπορείτε να κάνετε ταυτόχρονα και ένα ελαφρύ μασάζ στο σώμα με ελαφριές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Τζελ μαλλιών

Ποσότητα ίση με 1 φουντούκι

Όσο πιο μακριά και πλούσια είναι τα μαλλιά σας τόσο μεγαλύτερη ποσότητα τζελ απαιτείται. Σημασία όμως έχει και το χτένισμα. Το επιμελώς ατημέλητο στυλ απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα από ένα πιο συμβατικό. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε τη μεγάλη ποσότητα που θα κάνει τα μαλλιά να φαίνονται «κοκαλωμένα»! Η ποσότητα που σας προτείνουμε είναι για μεσαίου μήκους μαλλιά και για μεσαίο κράτημα. Για πιο ελαφρύ κράτημα βρέξτε τα χέρια σας πριν εφαρμόσετε το τζελ.

Γαλάκτωμα μαλλιών

Ποσότητα ίση με 1-2 κάστανα

Η ποσότητα εξαρτάται από την ποιότητα της τρίχας (όσο πιο χοντρή και άγρια τόσο μεγαλύτερη ποσότητα χρειάζεστε), την υφή της (κατά κανόνα τα κατσαρά μαλλιά χρειάζονται περισσότερη, τα σπαστά λίγο λιγότερη και τα ίσια ακόμα πιο λίγη), καθώς και από τον τύπο τους (τα λιπαρά λίγη ποσότητα και στις άκρες, τα κανονικά περισσότερη, ενώ τα ξηρά μεγάλη). Προτιμήστε να απλώνετε το γαλάκτωμα κατά τη διάρκεια του μπάνιου, ώστε η ζέστη και οι ατμοί να βοηθήσουν τους ενυδατικούς παράγοντες του προϊόντος να εισχωρήσουν στην τρίχα, ακόμα καλύτερα, δε, αν φορέσετε και σκουφάκι μπάνιου. Μην απλώνετε το γαλάκτωμα στη ρίζα, αλλά στο στέλεχος της τρίχας, αφού αφήσετε 3-4 εκατοστά!

Σαμπουάν μαλλιών

Ποσότητα ίση με 1 κεράσι

Σας φαίνεται λίγη; Και όμως όχι απλώς είναι υπεραρκετή, αλλά ίσως να χρειάζεστε και ακόμα μικρότερη ποσότητα, εάν εφαρμόσετε τη συμβουλή μας: Τοποθετήστε τη συνιστώμενη ποσότητα σαμπουάν σε ένα άδειο μπουκάλι και προσθέστε λίγο νερό. Αναδεύετε ώστε να διαλυθεί το σαμπουάν και με το αραιωμένο αυτό μείγμα λουστείτε. Έτσι και οικονομία κάνετε αλλά και το προϊόν απλώνεται ομοιόμορφα σε όλα τα μαλλιά.

Αφρός μαλλιών

Ποσότητα ίση με 1 μπαλάκι του γκολφ (ή 1 κουκούτσι αβοκάντο)

Για καλύτερα αποτελέσματα κάντε τον αφρό λίγο πιο υγρό, ανακατεύοντάς τον στα χέρια σας, και στη συνέχεια απλώστε τον σε νωπά μαλλιά. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε να συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα σε μία μόνο περιοχή και θα δείτε πόση ακριβώς ποσότητα χρειάζεται για τα δικά σας μαλλιά, ίσως και μικρότερη.

Μάσκα μαλλιών

Ποσότητα ίση με 1 μπαλάκι του γκολφ (ή 1 κουκούτσι αβοκάντο)

Διαβάστε προσεκτικά και ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στο προϊόν και μην υπερβάλλετε. Η ποσότητα που σας προτείνουμε είναι ιδανική για μεσαίου μήκους μαλλιά. Οι ενυδατικές και επανορθωτικές μάσκες πρέπει να καλύπτουν ομοιόμορφα όλο το στέλεχος της τρίχας μέχρι τις άκρες. Φυσικά η συχνότητα με την οποία θα χρησιμοποιείτε τη μάσκα εξαρτάται από τις ανάγκες των μαλλιών σας. Ως γενικός κανόνας, μία φορά την εβδομάδα είναι απαραίτητη για όλους τους τύπους μαλλιών διαφορετικά ακολουθήστε τις συμβουλές του κομμωτή σας.


ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 138
Update: Δεκέμβριος 2016