Τα μάτια μαρτυρούν την υγεία σου

12.12.2016
Μια εντυπωσιακή εμφάνιση ξεκινά από μια ματιά όλο υποσχέσεις. Περιποιηθείτε, λοιπόν, τα μάτια σας όπως τους αξίζει και εισπράξτε σχόλια και βλέμματα θαυμασμού.

Αφήστε αξέχαστες εντυπώσεις στο πέρασμά σας, φροντίζοντας το μεγαλύτερο ατού της ομορφιάς: τα μάτια σας! Σήμερα η κοσμετολογία έχει στη διάθεσή της όλα τα όπλα ώστε τα μάτια σας να μην αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Koιτάζοντας τα μάτια μας μπορεί κάποιος να υπολογίσει την… ηλικία μας, να εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας μας, ακόμα και να «διαβάσει» τη διάθεσή μας. Δεν πρέπει λοιπόν να τους προσφέρουμε το καλύτερο;

Τα ονομάζουν «καθρέφτη της ψυχής» και όχι τυχαία... Τα μάτια μας ακτινοβολούν όχι μόνο την ψυχική μας διάθεση και την κατάσταση της υγείας μας, αλλά αποτελούν και το μεγαλύτερο όπλο σαγήνης που διαθέτουμε. Χρειάζονται όμως και εξαιρετική φροντίδα από μέρους μας, γιατί η περιοχή γύρω από τα μάτια (όπως και τα χείλη) είναι η πιο ευαίσθητη του προσώπου μας. Η επιδερμίδα στο περίγραμμα των ματιών είναι 10 φορές πιο λεπτή από το υπόλοιπο πρόσωπο και κατά συνέπεια «αποτυπώνονται» πολύ πιο εύκολα τα σημάδια της κούρασης, της γήρανσης, του ήλιου, ακόμα και των ψυχικών μας μεταπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι ξηρότητα, ρυτίδες, λεπτές γραμμές, μαύροι κύκλοι και «σακούλες» κάνουν πολύ εύκολα την εμφάνισή τους και επιμένουν ιδιαίτερα στην περίπτωση που η επιδερμίδα μας είναι ανοιχτόχρωμη.

Οι χρυσοί κανόνες

  • Φροντίστε να αφαιρείτε σχολαστικά το μακιγιάζ πριν από το βραδινό ύπνο και ιδιαίτερα την αδιάβροχη μάσκαρα. Χρησιμοποιείτε πάντα τα κατάλληλα προϊόντα ντεμακιγιάζ και μην ξεχνάτε ότι οι κινήσεις σας πρέπει να είναι απαλές, χωρίς να «τσαλακώνουν» ή να τρίβουν την επιδερμίδα.
  • Χαρίστε στα μάτια σας καθημερινή περιποίηση με καλλυντικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιδερμίδας και στην ηλικία σας. Απλώνετε το προϊόν με ήπιες, ταμποναριστές κινήσεις που βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία και ευνοούν την αποσυμφόρηση των ιστών.
  • Καλύψτε τις ατέλειες με τη χρήση κονσίλερ στον ίδιο χρωματικό τόνο με το δέρμα σας ή το πολύ έναν τόνο ανοιχτότερο.
  • Κόψτε το κάπνισμα. Κάνει κακό όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην ομορφιά σας! Η σύσπαση των μυών ευνοεί το σχηματισμό ρυτίδων γύρω από τα μάτια και τα χείλη, ενώ παράλληλα η επιδερμίδα αφυδατώνεται, με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανσή της, ενώ παράλληλα αποδυναμώνεται και η παραγωγή κολλαγόνου. Θυμηθείτε ότι εξίσου βλαβερό είναι και το παθητικό κάπνισμα, γι’ αυτό αποφύγετε να βρίσκεστε σε χώρους με πολύ καπνό.
  • Η κατάχρηση αλκοόλ, τα ξενύχτια, η καθιστική ζωή και γενικά οι καταχρήσεις αποτυπώνονται στο πρόσωπο και ιδίως στην περιοχή των ματιών. Ο καθημερινός 8ωρος ύπνος, η υγιεινή διατροφή, το νερό (τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα την ημέρα), η αποφυγή κατανάλωσης ζάχαρης και αλατιού (το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών και συνεπώς κάνει πιο έντονο το πρήξιμο γύρω από τα μάτια) όχι απλώς θα καθυστερήσουν τα σημάδια της γήρανσης αλλά και θα βελτιώσουν τα ήδη υπάρχοντα.
  • Φοράτε καθημερινά αντηλιακό γύρω από τα μάτια και αποφύγετε την έκθεσή σας στον ήλιο τους θερινούς μήνες.


Μαύροι κύκλοι

Οι αιτίες: Όταν εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία οι αιτίες είναι συνήθως κληρονομικές και συχνά οφείλονται σε αυξημένα επίπεδα μελανίνης. Σε μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζονται επειδή με το πέρασμα του χρόνου το δέρμα γύρω από τα μάτια γίνεται πιο λεπτό, κάτι που κάνει πιο εμφανή τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Οι λόγοι μπορεί να είναι και παθολογικοί, π.χ. αναιμία, αλλεργίες, παχυσαρκία, παθήσεις ενδοκρινών αδένων κ.ά.

Συμβουλή! Μην τρίβετε τα μάτια σας. Η πίεση σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή μπορεί να σπάσει τα αγγεία κάνοντάς τα να φαίνονται μελανά.

«Σακούλες»

Οι αιτίες: Κύριος ένοχος θεωρείται η κατακράτηση υγρών και η υπερκατανάλωση αλατιού. Άλλος λόγος είναι η ηλικία. Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, γίνεται ξηρό, αδύναμο και φαίνεται να «κρεμάει», ενώ και οι ιστοί που υποστηρίζουν τα βλέφαρα αποδυναμώνονται. Έτσι το λίπος που βρίσκεται στο κάτω βλέφαρο μπορεί να μετακινηθεί προς τα εμπρός ή μπορεί να διογκωθεί και να δημιουργήσει οίδημα.

Συμβουλή! Αν έχετε προδιάθεση αποφύγετε εντελώς το αλάτι, καθώς και όλα τα τρόφιμα που το περιέχουν, και πίνετε άφθονο νερό καθημερινά. Να κοιμάστε ανάσκελα και με το κεφάλι πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα. Περιποιηθείτε τα μάτια σας με κρέμες που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και βάζετε κατά περιόδους κρύες κομπρέσες.

Ξηρότητα

Οι αιτίες: Η περιοχή γύρω από τα μάτια έχει πολύ λίγους σμηγματογόνους αδένες, έτσι είναι επιρρεπής στην ξηρότητα. Αν σε αυτό προσθέσουμε την ηλικία ‒με την πάροδο των χρόνων το δέρμα τείνει να γίνει ξηρό και εύθραυστο‒, τη χαλάρωση και την απώλεια ελαστικότητας αλλά και τα ακατάλληλα καθαριστικά προϊόντα, καταλαβαίνουμε γιατί δημιουργείται το πρόβλημα.

Συμβουλή! Χρησιμοποιείτε πάντα κρέμα ματιών ‒ μια πιο λεπτής υφής την ημέρα και μια πιο εμπλουτισμένη τη νύχτα. Στο μακιγιάζ των ματιών να απλώνετε μια ενυδατική βάση πριν από τις σκιές, οι οποίες καλύτερα να είναι υγρής μορφής, όχι σε πούδρα ή σκόνη.

Ρυτίδες

Οι αιτίες: Γνωστές και ως «πόδι της χήνας», οφείλονται κυρίως στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο και στις UV ακτίνες, στη χαλάρωση του δέρματος λόγω γήρανσης, στους μορφασμούς, στο κάπνισμα και στη μόλυνση του περιβάλλοντος, που προκαλεί φλεγμονές και κυτταρικές βλάβες.

Συμβουλή! Τα γυαλιά ηλίου θα προστατεύσουν τα μάτια σας από τις UVA και UVB ακτίνες αλλά και θα περιορίσουν τις συσπάσεις του προσώπου όταν η ηλιοφάνεια είναι δυνατή. Η χρήση ενός ενυδατικού, αντιρυτιδικού καλλυντικού προϊόντος πρωί-βράδυ είναι απαραίτητη. Επιλέξτε το κατάλληλο για σας.


ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 157
Update: Δεκέμβριος 2016