Τι σχέση έχει ο μεταβολισμός με την επιδερμίδα σου;

12.02.2019
Τι σχέση έχει ο μεταβολισμός με την επιδερμίδα σου;
Κι όμως, αυτά τα δύο συνδέονται περισσότερο απ'όσο νομίζεις - διάβασε το γιατί

Το γεγονός ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου είναι κάτι που κανείς, ποτέ δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε. Αλλά όσο είσαι απασχολημένη προσπαθώντας να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου με πράσινο τσάι ή νερό με κανέλα, πρέπει να μάθεις το σημαντικότερο σε όλη αυτήν τη διαδικασία : Ο μεταβολισμός επηρεάζει το δέρμα σου.

Διάβασε επίσης: 5 μυστικά για ακόμη πιο φρέσκο, καθαρό και λαμπερό δέρμα

Πιο συγκεκριμένα, το δέρμα έχει το δικό του μεταβολισμό. "Ο μεταβολισμός του δέρματος αναφέρεται στις βιολογικές διεργασίες που εμφανίζονται μεταξύ των επιδερμικών και των δερματικών κυττάρων για να ρυθμίσουν το ρυθμό κυτταρικής κύησης, την παραγωγή κολλαγόνου και να αποκαταστήσουν τυχόν βλάβες που οφείλονται στο υπεριώδες φως ή στη γήρανση", λέει ο Dr. Neil Sadick, δερματολόγος από το Sadick Dermatology. Και όπως και το περίφημο αντίστοιχο θερμίδων, ο μεταβολισμός του δέρματος επιβραδύνεται με την ηλικία. "Στα βρέφη, τα επιδερμικά κύτταρα ανανεώνονται κάθε δύο εβδομάδες", λέει ο δερματολόγος - γεγονός που εξηγεί το φαινόμενο του "δέρματος μωρού". Αυτό αλλάζει στα είκοσι σας, όταν τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται περίπου κάθε 22 ημέρες. "Στους ηλικιωμένους, χρειάζονται πάνω από 50 ημέρες", λέει ο Sadick.

Δες και αυτό: Έλαιο από δέντρο τσαγιού: Ένας φυσικός τρόπος για να καταπολεμήσεις την ακμή. Με προσοχή όμως!

Αυτή η σταδιακή επιβράδυνση δεν επηρεάζει μόνο τις εγγενείς λειτουργίες ανανέωσης και παραγωγής κολλαγόνου - αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η επιδερμίδα στα προϊόντα περιποίησης. "Η ικανότητα των κυττάρων μας να ανταποκρίνονται στα θρεπτικά συστατικά επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε", εξηγεί ο Adarsh ​​Vijay Mudgil, ιατρός διευθυντής της Mudgil Dermatology. Με πιο απλά λόγια, τα υγιή θρεπτικά συστατικά που προσπαθείς να συμπληρώσεις μέσω των ορών βιταμίνης C και των κρεμών δεν απορροφώνται τόσο εύκολα στα τριάντα, όπως στα 20. "Επιπλέον, η συσσώρευση των νεκρών κυττάρων του δέρματος μπορεί να εμποδίσει περαιτέρω την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών", προσθέτει ο Sadick. Έχεις παρατηρήσει ότι ενώ μπορεί να χρησιμοποιούσες ένα προϊόν για χρόνια, μια μέρα ήταν σαν να σταμάτησε να λειτουργεί; Ναι, πιθανότατα φταίει ο μεταβολισμός σου.

Παρ'όλο που αυτό είναι ένα απολύτως φυσικό (και αναπόφευκτο) μέρος της γήρανσης, η ρύπανση από το περιβάλλον συμβάλλει στην επιβράδυνση του μεταβολισμού του δέρματος. "Διάφορες περιβαλλοντικές τοξίνες μπορούν να διαταράξουν τις κυτταρικές διαδικασίες" εξηγεί ο Mugdil. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η επιδερμίδα στο σώμα σας διατηρεί τη νεανική της όψη αφού το πρόσωπό έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια γήρανσης. "Ο ρυθμός του μεταβολισμού του δέρματος δεν διαφέρει, είτε είναι στο πρόσωπο είτε στο σώμα", λέει ο Sadick. "Στο πρόσωπο τα σημάδια της γήρανσης φαίνονται ταχύτερα, καθώς είναι το πιο εκτεθειμένο μέρος του σώματος."

Αυτό το είδες; Πώς φροντίζουν οι Ελβετίδες το δέρμα τους, σύμφωνα με τους ειδικούς

Δεν είσαι όμως καταδικασμένη να αντιμετωπίζεις τον βραδύτερο μεταβολισμό του δέρματος μέχρι το τέλος του χρόνου. Πολλά από τα συστατικά περιποίησης όπως τα αντιοξειδωτικά, τα απολεπιστικά και τα ενισχυτικά κολλαγόνου μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μεταβολικού ρυθμού του δέρματος και να ενισχύσουν όλες τις λειτουργίες που ελέγχει: κυτταρική ανανέωση, παραγωγή κολλαγόνου, απορρόφηση προϊόντων και έλεγχο βλαβών.

Ο Sadick προτείνει τη χρήση προϊόντων με αντιοξειδωτικά ένζυμα και απολέπιση με οξέα όπως τα AHAs (γλυκολικό οξύ) και τα BHAs (σαλικυλικό οξύ), ρετινοειδή και εκχυλίσματα βλαστικών κυττάρων. "Η εφαρμογή προϊόντων με αυτά τα συστατικά ενεργοποιεί τις βιολογικές οδούς και διεγείρει τον κυτταρικό κύκλο εργασιών, ενισχύοντας τον ενδογενή μεταβολικό ρυθμό", λέει.

Φυσικά, το αντηλιακό πάντα βοηθάει. "Το κλειδί είναι η πρόληψη με το να φοράς αντηλιακό", εξηγεί ο Mudgil, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να περιορίσεις την έκθεσή σου σε τοξίνες (όπως ο καπνός τσιγάρων).