Για πάντα νέα χωρίς νυστέρι

16.03.2009
Σβήσε τα σημάδια του χρόνου από το πρόσωπο και το σώμα σου αναίμακτα, χωρίς πόνο και σε λίγες μόλις ώρες. Πέντε επιστήμονες μας ενημερώνουν για τις νέες, μη επεμβατικές τεχνικές που... κρατούν τις υποσχέσεις τους!

Σβήσε τα σημάδια του χρόνου από το πρόσωπο και το σώμα σου αναίμακτα, χωρίς πόνο και σε λίγες μόλις ώρες. Πέντε επιστήμονες μας ενημερώνουν για τις νέες, μη επεμβατικές τεχνικές που... κρατούν τις υποσχέσεις τους!

9 νέες θεραπείες προσώπου & σώματος χωρίς νυστέρι

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όταν ακούγαμε τις λέξεις «πλαστική χειρουργική», φανταζόμασταν νυστέρια, χειρουργικά τραπέζια, μέρες αποχής από τη δουλειά και πόνο. Σήμερα, χάρη στις νέες, μη επεμβατικές τεχνικές, μπορούμε να αποκτήσουμε όμορφο, νεανικό πρόσωπο χωρίς νυστέρι σε λίγες μόνο ώρες. Ας τις γνωρίσουμε με τη βοήθεια πέντε αξιόλογων επιστημόνων: των κ. Αθανάσιου Χριστόπουλου, Στρατή Γαβριήλ, Παρασκευά Κοντοέ, Σωτήρη Πήττα και Ισίδωρου Πανταζή.

Υαλουρονικό Οξύ: ό,τι πρέπει για τις ρυτίδες
Είναι ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού που βρίσκεται σε διάφορες περιοχές του σώματος και γι’ αυτό ο οργανισμός μας το αναγνωρίζει σαν κάτι δικό του και δεν το απορρίπτει. Μοιάζει με διάφανο, κρυσταλλικό τζελ και έχει την ιδιότητα να συγκρατεί νερό στο δέρμα, δίνοντάς του όγκο και ελαστικότητα. Όμως όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας παράγει λιγότερο υαλουρονικό, με αποτέλεσμα σταδιακά να χάνονται η ελαστικότητα και η φρεσκάδα του δέρματος.

Στην πράξη: τη λύση δίνει η χρήση ενέσιμου υλικού στα σημεία όπου θέλουμε να συμπληρώσουμε τη χαμένη ποσότητα. «Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά, βελτιώνει την εμφάνιση της επιδερμίδας και μπορεί κανείς να παρουσιαστεί χωρίς πρόβλημα στο περιβάλλον του έπειτα από μισή ώρα. Με το υαλουρονικό μπορούμε να γεμίσουμε τις ρυτίδες, προσθέτοντας όγκο στην περιοχή όπου έχουν δημιουργηθεί. Το γέμισμα είναι πολύ εντοπισμένο και γι’ αυτόν το λόγο δεν διογκώνει και δεν παραμορφώνει το πρόσωπο. Η τοποθέτηση του υλικού γίνεται βήμα βήμα και μόλις επιτευχθεί το ικανοποιητικό αποτέλεσμα, σταματάμε. Έτσι, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος υπερβολής», τονίζει ο κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, πλαστικός χειρουργός. Το υαλουρονικό έχει την ιδιότητα να προσθέτει όγκο στο δέρμα, επιτρέποντας όμως στο πρόσωπο να διατηρεί τη φυσική του έκφραση. Όσον αφορά τη διάρκεια του αποτελέσματος, μπορεί να φτάσει μέχρι και τον ένα χρόνο, ανάλογα με το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί.

Μέσο κόστος: το κόστος κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 300-450 ευρώ.

Μεσοθεραπεία: η επιδερμίδα λάμπει
Ανανεώνει, ενυδατώνει και δίνει λάμψη στην επιδερμίδα. Όπως εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος, «πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη μέθοδο που γίνεται με την έγχυση διαφόρων ουσιών μέσα στο δέρμα με πολλές μικρές ενέσεις διάχυτα στο πρόσωπο. Οι εγχύσεις γίνονται με σύριγγα που καταλήγει σε μια πάρα πολύ λεπτή βελόνα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως πολυβιταμινούχα σκευάσματα καθώς και υαλουρονικό, το οποίο βέβαια είναι διαφορετικό από εκείνο που χρησιμοποιείται για το γέμισμα των ρυτίδων».

Στην πράξη: η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Δεν έχει ιδιαίτερο πόνο, ιδίως αν χρησιμοποιηθεί αναισθητική κρέμα τοπικά. Μπορεί κανείς να εμφανιστεί στο περιβάλλον του την επόμενη μέρα χωρίς πρόβλημα, εκτός από περιπτώσεις ατόμων που έχουν αρκετά εύθραυστα αγγεία και μπορεί να παρουσιάσουν μικρές εκχυμώσεις, που καλύπτονται εύκολα με make up. Τα αποτελέσματα φαίνονται έπειτα από μερικές μέρες και θα χρειαστούν 3-4 συνεδρίες σε διάστημα ενός μήνα μεταξύ τους, για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα.

Μέσο κόστος: το κόστος ανά συνεδρία εξαρτάται από το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί και κυμαίνεται από 100 έως 300 ευρώ.

Πρέπει να γνωρίζεις: έχει αποδειχτεί ότι ανεξάρτητα από το υλικό που εγχέεται και μόνο τα πολλαπλά τσιμπήματα που γίνονται στο πρόσωπο διεγείρουν το δέρμα, ώστε να παράγει και δικό του κολλαγόνο.

FRACTIONAL ERBIUM LASER: Σύσφιγξη με ραδιοσυχνότητες
Είναι μια εξέλιξη του παλαιότερου laser που προκαλούσε πολύ βαθύ peeling και χρειαζόταν αναισθησία. Επειδή το άμεσο αποτέλεσμα ήταν έγκαυμα, οι ασθενείς υποχρεούνταν να παραμείνουν στο σπίτι για περισσότερες από δέκα μέρες μέχρι την επούλωσή του.

Στην πράξη: «Σήμερα η θεραπεία είναι σταδιακή (τέσσερις φορές ανά 20 ημέρες), ανώδυνη, γίνεται ταυτόχρονα με τις ραδιοσυχνότητες και η ασθενής την επομένη, χωρίς κανένα σημάδι εγκαύματος, μπορεί να εμφανιστεί στις καθημερινές της ασχολίες», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός κ. Στρατής Γαβριήλ. Σταδιακά εξαφανίζει τις μικρές ρυτίδες, ενώ σε συνδυασμό με τις ραδιοσυχνότητες τριπλασιάζει τη σύσφιγξη του δέρματος. «Οι ραδιοσυχνότητες», εξηγεί ο κ. Γαβριήλ, «αυξάνουν τη θερμοκρασία στο υποχόριο (το βαθύτερο στρώμα του δέρματος), προκαλώντας ένα ήπιο "έγκαυμα", το οποίο γίνεται αισθητό κατά την εφαρμογή από την ασθενή σαν μια μικρή ζέστη. Ο οργανισμός ενεργοποιεί τις διαδικασίες επούλωσης για να γιατρέψει το "έγκαυμα", παράγει κολλαγόνο και προκαλεί μια συρρίκνωση-σύσφιγξη στο δέρμα».

Μέσο κόστος: 300 ευρώ ανά συνεδρία.

Πρέπει να γνωρίζεις: Η μη επεμβατική αυτή μέθοδος καθυστερεί την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση με face λίφτινγκ.

LASER FRACTIONAL RESURFACING: Αναδόμηση και σύσφιγξη μαζί
«Τελευταία εξέλιξη στο χώρο των laser πλαστικής χειρουργικής, συνδυάζει αποτελεσματικά τα πλεονεκτήματα τόσο των επεμβατικών όσο και των μη επεμβατικών laser, για ένα βαθύ, μηχανικό peeling χωρίς το δυσάρεστο ξεφλούδισμα», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός κ. Παρασκευάς Κοντοές. «Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως ουλές ακμής, ήπια έως μέτρια χαλάρωση της επιδερμίδας, τραχύτητα, διεσταλμένοι πόροι».

Στην πράξη: Η επίδραση της ακτίνας laser είναι άμεση: αναδομεί το κολλαγόνο, με αποτέλεσμα τη σύσφιγξη της επιδερμίδας και τη βελτίωση της υφής της. «Η επιδερμίδα δείχνει ανανεωμένη, πιο φωτεινή, νεανική και λαμπερή και σε αντίθεση με παλαιότερες θεραπείες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο πρόσωπο και στο σώμα», τονίζει ο κ. Κοντοές. Η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή στην οποία εφαρμόζεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η θεραπεία peeling προσώπου διαρκεί 30 λεπτά.

Μέσο κόστος: 550 ευρώ ανά συνεδρία.

ΜΕΘΟΔΟΣ NEW LIFE: Ιδανική για το πρόσωπο & το σώμα
Πρόκειται για μια θεραπεία που μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή από την πρώτη κιόλας επίσκεψη, χωρίς παρενέργειες, όπως ευρυαγγείες ή τραυματισμοί του συνδετικού ιστού.

Στην πράξη: «Η θεραπεία γίνεται με τη χρήση ιατρικής συσκευής ηλεκτρομυοδιέγερσης, η τεχνολογία της οποίας μιμείται και ενεργοποιεί τη φυσική διεργασία του ανθρώπινου σώματος και βασίζεται σε παραμέτρους μικρορεύματος που επιταχύνουν τη βιο-ηλεκτρική διεργασία του σώματος με φυσικό τρόπο», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Παρασκευάς Κοντοές. Η εφαρμογή της θεραπείας μειώνει τις ρυτίδες, θεραπεύει την ήπια ακμή, συσφίγγει την επιδερμίδα και χαρίζει λάμψη και νεανική φρεσκάδα.

Μέσο κόστος: 100 ευρώ ανά συνεδρία.

ΦΩΤΟΑΝΑΠΛΑΣΗ: Για δέρμα χωρίς ψεγάδι
Η θεραπεία φωτοανάπλασης με παλμικό φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και συνδυαστικά με άλλες θεραπείες. Με το παλμικό φως μεταφέρεται ενέργεια σε δερματικές υπερχρώσεις, ερυθρότητες και ευρυαγγείες, ώστε να τις «εξαφανίσει». «Ένα μικρό έγκαυμα που δημιουργείται επιλεκτικά πάνω στις δερματικές αυτές βλάβες δείχνει ότι η δράση του laser είναι αποτελεσματική. Μπορεί να καλυφθεί εύκολα με ένα make up την επομένη. Μετά από μερικές μέρες το μικρό αυτό έγκαυμα απολεπίζεται, αφήνοντας ένα καθαρό πρόσωπο», σημειώνει ο πλαστικός χειρουργός κ. Γαβριήλ.

Στην πράξη: Δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας και δεν έχει παρενέργειες. Ολοκληρώνεται σε περίπου 5 συνεδρίες, που γίνονται ανά 3 εβδομάδες, και τα αποτελέσματα διαρκούν καιρό.

Μέσο κόστος: 300 ευρώ ανά συνεδρία.

ΜΠΟΤΟΞ: Λάμψη διαρκείας
Μια απλή εφαρμογή της δημιουργεί ένα πρόσωπο γεμάτο φρεσκάδα, χωρίς ρυτίδες έκφρασης και λάμψη για περίπου έξι μήνες. Μέτωπο αρυτίδωτο, φρύδια ανασηκωμένα, τόξο που θυμίζει περασμένες δεκαετίες, χωρίς πλαϊνές ρυτίδες στα μάτια.

Στην πράξη: Απλό και με εντυπωσιακά αποτελέσματα, γίνεται σε ελάχιστο χρόνο στο ιατρείο. «Η διάρκεια του μπότοξ είναι από 5 έως 7 μήνες και μπορεί να επαναλαμβάνεται, χωρίς καμία αντένδειξη, και να συντηρεί το άριστο αποτέλεσμα συνεχώς. Η φερεγγυότητα της δομής του ως φαρμάκου, το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και οι μηδενικές παρενέργειές του συνιστούν την ουσία αυτή ως την πιο διαδεδομένη και δημοφιλή εφαρμογή για αισθητικούς λόγους», λέει ο πλαστικός χειρουργός κ. Σωτήρης Πήττας.

Μέσο κόστος: 300-450 ευρώ.

ΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗ & ΔΕΡΜΟΛΕΙΑΝΣΗ: Αυτό που θέλει η επιδερμίδα
«Πρόκειται για αντιγηραντική μέθοδο για το πρόσωπο αλλά και το σώμα, που προσφέρει λάμψη και ανανέωση, απομακρύνει τις μικρές ρυτίδες, όχι όμως και τις πολύ βαθιές, τις αχνές πανάδες και τις μικρές ουλές», σημειώνει ο πλαστικός χειρουργός κ. Σωτήρης Πήττας.

Στην πράξη: Η μέθοδος πραγματοποιείται με την εκτόξευση μικροκρυστάλλων στο δέρμα και μάλιστα στο επιφανειακό στρώμα, δηλαδή στην επιδερμίδα. Οι θερμαινόμενοι κρύσταλλοι, πέφτοντας με μεγάλη ταχύτητα και υπό πίεση, «ξύνουν» τα επιφανειακά στρώματα κυττάρων της επιδερμίδας και έτσι «αποκαλύπτεται» μια καινούργια, πιο φρέσκια και πιο νέα. «Επίσης, ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες, δηλαδή τα κύτταρα που παράγουν το κολλαγόνο και τις ελαστικές ίνες, τα οποία σχετίζονται με την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Η διέγερση αυτή των ινοβλαστών μέσω των κρυστάλλων οδηγεί σε παραγωγή νέου κολλαγόνου, το οποίο παρέχει σφριγηλό πρόσωπο και είναι η αιτία εξάλειψης των μικρών ρυτίδων», επισημαίνει ο κ. Πήττας.

Μέσο κόστος: από 80 ευρώ η συνεδρία.

ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Για σύσφιγξη και μείωση των ρυτίδων
Η φωτοδυναμική θεραπεία έχει θεαματικές αλλαγές στο δέρμα, με ευεργετικά αποτελέσματα, που διαρκούν έως και δύο χρόνια. «Βοηθά στη σύσφιγξη του δέρματος και στη μείωση των ρυτίδων», λέει ο πλαστικός χειρουργός κ. Ισίδωρος Πανταζής.

Στην πράξη: «Η εφαρμογή της είναι ανώδυνη και γρήγορη (4-5 συνεδρίες) και γίνεται χωρίς αναισθησία. Διοχετεύεται ειδικού τύπου θεραπευτική ενέργεια βαθιά κάτω από το δέρμα, έτσι ώστε να διεγείρονται οι ινοβλάστες και να αναπαράγεται το κολλαγόνο».

Μέσο κόστος: 250 ευρώ ανά συνεδρία.

Από την ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ