Έγκαυμα από τον Ήλιο; 10 βήματα για να το αντιμετωπίσεις

11.07.2018
Έγκαυμα από τον Ήλιο; 10 βήματα για να το αντιμετωπίσεις
Ξέχνα τον πόνο και το ξεφλούδισμα ακολουθώντας άμεσα 10 απλα βήματα

Όλοι ανυπομονούμε να βγούμε στον ήλιο όμως αυτή την εποχή εκείνος μας δείχνει την καλύτερη και τη χειρότερη πλευρά του! Αν λοιπόν χαλάρωσες τις... άμυνές σου απέναντι στον ήλιο και κατέληξες καμμένη έμαθες με τον πιο δύσκολο τρόπο να δίνεις την απαραίτητη προσοχή στο αντηλιακό σου.

Το κοκκίνισμα, το ξεφλούδισμα και ο πόνος είναι ικανά να χαλάσουν τις μέρες σου στον ήλιο αλλά και τη διάθεσή σου, δεν είναι όμως το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί. Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στο δέρμα, όπως ρυτίδες ή ακόμη και καρκίνο.

Αυτό συμβαίνει επειδή καταστρέφεται το DNA των κυττάρων του δέρματος. Η πρόληψη είναι βέβαια η καλύτερη θεραπεία, αν όμως για τον οποιοδήποτε λόγο δεν απέφυγες το κάψιμο από τον ήλιο, ακολούθησε παρακάτω 10 βήματα για να αντιμετωπίσεις το έγκαυμα γρήγορα και αποτελεσματικά!

#1 Πάρε ένα παυσίπονο

Εάν το έγκαυμα είναι ήπιο, πάρε ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο για να υποχωρήσει ο πόνος και το πρήξιμο. Εάν έχεις επίσης πονοκέφαλο ή ρίγη, προτίμησε ένα παυσίπονο που να περιέχει ακεταμινοφαίνη.

#2 Μείνε ενυδατωμένη

Εκτός από το κάψιμο, το έγκαυμα αφυδατώνει τον οργανισμό σου. Κατανάλωσε άφθονα φρούτα, λαχανικά και, φυσικά, νερό, για να βοηθήσεις στην θεραπεία.

#3 Τι να αποφύγεις

Μην χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε έχει μέσα άρωμα ή κάποιο οξύ (acid): τσέκαρε τα περιεχόμενα για να είσαι σίγουρη. Απόφυγε οποιοδήποτε προιόν με γλυκολικό ή γαλακτικό οξύ που συχνά χρησιμοποιούνται σε προιόντα με ακμή. Τέλος, μείνε μακριά από προιόντα που περιέχουν βαζελίνη αφού εγκλωβίζει τη θερμότητα στο δέρμα και δεν το αφήνει να αναπνεύσει.

#4 Είδες φουσκάλα;

Κάνε άμεσα μια επίσκεψη στο δερματολόγο σου ή στα επείγοντα. Υπάρχει κίνδυνος να σκάσει και να μολυνθεί και άρα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.

#5 Ντουζ με χλιαρό νερό

Απόφυγε το πολύ κρύο ή ζεστό νερό που θα στρεσάρει περαιτέρω το δέρμα σου. Μετά το ντουζ σκουπίσου ταμπονάροντας μια καθαρή πετσέτα πάνω στο δέρμα σου.

#6 Ενυδατώσου φυσικά

Βάλε άφθονο ζελέ αλόης για να ανακουφίσεις το κάψιμο και να βοηθείς την αυτοθεραπεία. Προιόντα με σόγια έχουν επίσης ευεργατική δράση. Το shea butter, το λάδι καρύδας, το βάλσαμο (υπερικό) και, φυσικά, το γιαούρτι βοηθούν εξαιρετικά στην ανάπλαση του δέρματος και ανακουφίζουν τα συμπτώματα του καψίματος.

#7 Όχι φαγούρα!

Πώς θα γίνει αυτό; Φορώντας μονάχα ελαφριά και απόλυτα φυσικά υφάσματα μέχρι να θεραπευτεί εντελώς το δέρμα σου. Μια ελαφριά κορτιζονούχα κρέμα θα βοηθήσει, αν νιώσεις ότι το χρειάζεσαι.

#8 Ξεφλουδίζεις;

Είναι ο μόνος τρόπος για να αποβάλει ο οργανισμός σου τα νεκρά κύτταρα. Μπορείς όμως να βοηθήσεις τη διαδικασία αλλά και την δυσάρεστη όψη του ξεφλουδίσματος ενυδατώνοντας συνεχώς το δέρμα σου. Χρησιμοποίησε μια ενυδατική σώματος με φυσικά συστατικά, λάδι καρύδας ή shea butter, καταπραυντικά έλαια όπως λεβάντας ή άρνικας, γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

#9 Αν κάηκε το πρόσωπό σου...

Είναι απαραίτητο να του δείξεις όλη την προσοχή σου για να αποφύγεις τυχόν ουλές και αποχρωματισμό! Χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό χωρίς άρωμα, απόφυγε οποιοδήποτε προιόν με οξύ ή ρετινόλη, ξέχνα την απολέπιση για μερικές εβδομάδες και βάλε άφθονο ενυδατικό αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνεις στον ήλιο (και όχι μονάχα στην παραλία).

#10 Διατροφή ενάντια στο κάψιμο!

Γίνεται; Φυσικά και ναι! Πες ναι στα εσπεριδοειδή που είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Μάθε ακόμα πως η βιταμίνη C προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και άρα βοηθάει την ανάπλαση των κυττάρων. Χρειάζεσαι, ακόμα, πρωτεινή και καλά λιπαρά επομένως βάλε στη διατροφή σου λιπαρά ψάρια και κοτόπουλο.