Γιατί καίγομαι και με αντηλιακό; Η απάντηση στο... κουταλάκι!

27.07.2018
Γιατί καίγομαι και με αντηλιακό; Η απάντηση στο... κουταλάκι!
Αν βάζεις αντηλιακό με υψηλή προστασία, περιμένεις να απορροφηθεί, ανανεώνεις μετά το μπάνιο στη θάλασσα... Τι πάει στραβά και ακόμα καίγεσαι;

Και, κυρίως, τι σχέση έχει το κουταλάκι του γλυκού με αυτό; Σύμφωνα με νέα μελέτη του King's College of London, ο πιο μεγάλος κίνδυνος της ηλιοθεραπείας είναι, πλέον, όχι η απουσία αντηλιακού αλλά η λίγη ποσότητα που χρησιμοποιούμε.

Γι'αυτό τον λόγο, οι μελετητές εφηύραν τη μέθοδο του κουταλιού που ορίζει με σαφήνεια την ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να απλώνεις στο σώμα σου για να είσαι προστατευμένη.

Σύμφωνα με την Telegraph οι κατασκευαστές αντηλιακού υπολογίζουν το SPF με δεδομένο πως θα χρησιμοποιούνται 2mg της κρέμας ανά 2εκ δέρματος. Η πλειοψηφία του κόσμου όμως χρησιμοποιεί μια αναλογία 0,8 mg ανά 2εκ, δηλαδή μόλις το 40% της ποσότητας που πρέπει!

Πάρε λοιπόν το κουταλάκι σου και μέτρα μισό για κάθε χέρι (3ml) και ακόμα μισό για το πρόσωπο και τον λαιμό. Ένα ολόκληρο κουταλάκι (6ml) για κάθε πόδι και ακόμα ένα για τον κορμό σου, μπροστά και πίσω.

Δες εδώ για πόση ώρα σε προστατεύει το αντηλιακό σου

Αν περνάς μια ολόκληρη μέρα στην παραλία θα πρέπει να επαναλάβεις 3 φορές συνολικά. Να καταναλώσεις, δηλαδή, συνολικά 90ml αντηλιακού!

Αν σκεφτεί κανείς πως πολλές φορές το ίδιο μπουκάλι αντηλιακού που ξεκινάς τον Ιούλιο, σου φτάνει μέχρι τον Αύγουστο και σπάνια τελειώνει, καταλαβαίνει ακριβώς πόσο έξω πέφτουμε στο... μέτρημα. Και πόσο αδύναμη προστασία παρέχουμε τελικά στην επιδερμίδα μας! Με αυτά τα δεδομένα, αν βάζεις αντηλιακό με SPF 20, η προστασία που λαμβάνεις είναι αντίστοιχη του SPF 4 -δηλαδή, μηδαμινή!

Η λύση; Πάρε μαζί σου ένα κουταλάκι του γλυκού και μέτρα το αντηλιακό σου με τον παραπάνω τρόπο. Εναλλακτικά, επίλεξε πολύ μεγαλύτερο SPF από το συνηθισμένο σου (αν φοράς συνήθως 20 πάρε 50) και βάλε την ποσότητα που βάζεις συζήθως, επαναλαμβάνοντας 3 φορές για κάθε ημέρα στην παραλία.