Τι είναι η ακμή στα οπίσθια και πώς αντιμετωπίζεται

14.10.2019
Τι είναι η ακμή στα οπίσθια και πώς αντιμετωπίζεται
Η ακμή στα οπίσθια δεν είναι και το πιο αγαπημένο θέμα συζήτησης των γυναικών, αλλά όλες το βιώνουμε κατά περιόδους ή τουλάχιστον, έτσι νομίζουμε. Κάθε φορά που αντιμετωπίζεις μια ανώμαλη υφή ή σπυράκια στα οπίσθια σου, πιθανότατα να υποθέσεις ότι πρόκειται για ακμή, σωστά; Αυτό που θέλουμε, τελικά, να πούμε είναι ότι εφόσον βγαίνουν σπυράκια στα στήθη μας, στo κεφάλι μας και στις πλάτες μας, γιατί να μην βγαίνουν και στα οπίσθια; Αλλά όπως αποδεικνύεται, η ακμή στα οπίσθια είναι πιθανό να μην είναι ακμή. Δύο δερματολόγοι οι Morgan Rabach και Shereene Idriss, εξηγούν στο Cosmopolitan αυτό το φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες.

Γιατί βγάζω σπυράκια στα οπίσθια μου;

Ο Rabach λέει ότι η ακμή είναι εξαιρετικά κοινή, αλλά αν θέλεις να το δεις τεχνικά (και αυτό κάνουμε), αυτό που σου συμβαίνει είναι πιθανόν θυλακίτιδα - όχι το ίδιο είδος ακμής που βγάζεις στο πρόσωπό σου. «Είναι μια φλεγμονή των θυλάκων των τριχών», λέει η Dr. Idriss. Πώς μπορείς λοιπόν να μάθεις εάν έχεις να κάνεις με θυλακίτιδα ή ακμή;

Πώς μοιάζει η θυλακίτιδα;

Ο λόγος για τον οποίο η θυλακίτιδα και η ακμή μπορούν εύκολα να μπερδευτούν η μία με την άλλη είναι επειδή μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, αλλά υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές. Όπως εξηγεί ο Dr. Rabach, «Η ακμή ορίζεται από την ύπαρξη φαγεσώρων, τα οποία είναι μαύρα και λευκά σπυράκια. Στους γλουτούς, έχεις να κάνεις με τη θυλακίτιδα, η οποία έχει μια τρίχα στο κέντρο ενός κόκκινου σπυριού και το λευκό σμίγμα που συνδέεται με το γρομπαλάκι είναι συχνά νεκρό δέρμα και λευκoκύτταρα».

Τι προκαλεί την «ακμή» (γνωστή και ως θυλακίτιδα) στα οπίσθια;

Εν ολίγοις, οτιδήποτε προκαλεί τριβή μπορεί να προκαλέσει αυτά τα σπυράκια. Και αν αισθάνεσαι ότι η ακμή σου είναι πιο έντονη το καλοκαίρι - ακριβώς όταν θα βγεις στην παραλία με το μαγιό – τότε δεν είσαι τρελή. Τα υγρά ρούχα, όπως το μαγιό ή ο ιδρώτας, είναι δύο κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε θυλακίτιδα.

Πώς μπορείς να απαλλαγείς από τα σπυράκια στα οπίσθια σου;

Η Dr. Idriss συνιστά καθαρισμό με υγρό σαπούνι για την ακμή που περιέχει υψηλό ποσοστό υπεροξειδίου βενζοϋλίου, για να σκοτώσει οποιοδήποτε βακτήριο στο δέρμα που μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή θυλακίτιδα. Και ενώ μπορεί να μπεις στον πειρασμό να κάνεις απολέπιση στην περιοχή, καλύτερα να μην το κάνεις. Αντ 'αυτού, η Dr. Idriss συνιστά να σκουπίσεις την περιοχή με ένα απαλό χημικό απολεπιστικό, όπως γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ ή μια απολεπιστική λοσιόν με ένα βαμβάκι, η οποία εμποδίζει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να αποφράξουν τους πόρους σου.

Πώς μπορώ να σταματήσω τα σημάδια στα οπίσθια μου;

Τώρα, ας μιλήσουμε για την πρόληψη. Ο Dr. Rabach προτείνει την επιλογή βαμβακερών εσωρούχων, τα οποία απομακρύνουν την υγρασία καλύτερα από τα νάιλον υφάσματα. Πρέπει επίσης να φοράς ρούχα ειδικά για την υγρασία όταν γυμνάζεσαι και να τα αφαιρείς μόλις φτάσεις στο σπίτι (το ίδιο ισχύει και για τα μαγιό σου) και αν μπορείς να κάνεις ντους αμέσως μετά το γυμναστήριο. Επίσης, ένα παντελόνι μπορεί να τρίψει με λάθος τρόπο την περιοχή οπότε αν συμβαίνει αυτό απλά φόρεσέ το για λιγότερη ώρα.