Πώς να αποτρέψεις τις ρυτίδες και το χαλάρωμα του λαιμού, σύμφωνα με δερματολόγους

06.11.2019
Πώς να αποτρέψεις τις ρυτίδες και το χαλάρωμα του λαιμού, σύμφωνα με δερματολόγους
Τι να προσέξεις και τι να αποφύγεις

Ας μοιραστούμε πρώτα μαζί σου τα άσχημα νέα: Μάλλον δεν δίνεις στο λαιμό σου την προσοχή που χρειάζεται. Επειδή το δέρμα στο λαιμό μας είναι λεπτό και ο ήλιος το βλέπει αρκετά, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα, μπορεί συχνά να εμφανίζει σημάδια γήρανσης νωρίτερα από άλλα μέρη του σώματος. Τώρα, τα καλά νέα: Υπάρχουν βήματα που μπορείς να κάνεις για να το αποτρέψεις και να αντιμετωπίσεις τις ρυτίδες του λαιμού.

Δες και αυτό: Έχεις καλά γονίδια; Είσαι τυχερή, αλλά ακόμη και αυτά χρειάζονται το... boost τους

Τι προκαλεί το κρέμασμα του αυχένα;
"Το στρώμα που περιέχει κολλαγόνο είναι πολύ λεπτό, καθιστώντας το πιο επιρρεπές στη γήρανση από άλλα μέρη του σώματος", λέει η Dendy Engelman, πιστοποιημένη δερματολόγος και χειρουργός στη Δερματολογική και Καλλυντική Χειρουργική του Μανχάταν. Η έλλειψη προστασίας από τον ήλιο μπορεί να φταίει επίσης, λέει. "Η αθροιστική έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια μιας ζωής ήταν πάντα ο κύριος ένοχος της πρόωρης γήρανσης στο λαιμό".

Εκτός από αυτό, ο εθισμός μας στο κινητό μας δεν βοηθάει σε αυτήν την περίπτωση. "Μεταξύ της έκθεσης στον ήλιο και του εθισμού στην οθόνη του κινητού μας, βλέπουμε αλλαγές στο λαιμό πολύ νωρίτερα", λέει η Engelman. "Βλέπουμε επίσης και άλλα σημάδια, επειδή τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ακτινοβολία που προκαλεί οξειδωτικό στρες στις δομές του δέρματος. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόωρη εμφάνιση σκούρων σημαδιων, υπερχρωματισμό και άλλα σημάδια πρόωρης γήρανσης".

Αυτό το είδες; Η σωστή σειρά με την οποία πρέπει να εφαρμόζεις τις κρέμες προσώπου

Είναι αναστρέψιμο;
Όπως όλα τα σημάδια γήρανσης, ο μακροπρόθεσμος στόχος όταν αναστρέφεται η χαλάρωση είναι η αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου. Αναζήτησε προϊόντα με ρετινόλη και πεπτίδια, καθώς και υαλουρονικό οξύ, το οποίο καταπραΰνει και ενυδατώνει το δέρμα.

Οι πιο εντατικές διαδικασίες στο γραφείο είναι επίσης μια επιλογή. "Οι νευροτοξίνες [όπως το Botox] μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μαλακώσουν το λαιμό και τα μικρότερα σωματικά υαλουρονικά πληρωτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λεπτές γραμμές και ρυτίδες για να μαλακώσουν και να αναζωογονήσουν το λαιμό", προσθέτει.

Τα λέιζερ και η ραδιοσυχνότητα είναι μια λιγότερο επεμβατική επιλογή. "Τα λέιζερ βοηθούν το δέρμα στο λαιμό να φαίνεται νεότερος, λιγότερο ζαρωμένος και πιο σφιχτός", λέει. "Συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούν τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων και υπερήχων, έχουν επίσης αποδειχθεί σε μελέτες ότι βοηθούν στη σύσφιξη του δέρματος και το κάνουν να φαίνεται πιο νεανικό."

Διάβασε επίσης: Πώς να βρεις τον κατάλληλο ορό για την επιδερμίδα σου

Χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά προϊόντα στο λαιμό σου;
«Συνιστώ συχνά στους ασθενείς μου να χρησιμοποιούν τα ίδια προϊόντα στο πρόσωπο και το λαιμό τους, ειδικά όταν χρησιμοποιούν ρετινόλες ή ρετινοειδή», συμβουλεύει η Engelman. (Και ναι, αυτό ισχύει και για τα αντηλιακά.)

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω τις ρυτίδες του λαιμού;
Εκτός από το αντηλιακό και την περιποίηση της επιδερμίδας, η Engelman λέει ότι πρέπει να περιορίσεις την εμβέλεια της κίνησης, έτσι ώστε να μην τεντώνεται το δέρμα. "Προσπάθησε να φέρνεις το κινητό σου μπροστά στο πρόσωπό σου, αντί να κοιτάς προς τα κάτω", τονίζει η Engelman.

Μπορεί η άσκηση να εμποδίσει την πρόωρη γήρανση του λαιμού;
"Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ασκήσεις για την αποτροπή των ρυτίδων", λέει η Engelman. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά εργαλεία (όπως τα face rollers ή τα gua sha) και θεραπείες που μπορείς να δοκιμάσεις για να βοηθήσεις το λαιμό σου να νικήσει τον αγώνα ενάντια στη βαρύτητα.