Τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις στο ντους

25.01.2020
Τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις στο ντους
Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι το συχνό ντους μπορεί να κάνει κακό στο σώμα σου; «Όσο μεγαλώνεις, οι σμηγματογόνοι αδένες σου, εξασθενούν κι έτσι είσαι πολύ πιο επιρρεπής στο ξηρό δέρμα. Πρέπει να προσαρμόσεις ανάλογα και τις συνήθειες σου στο μπάνιο» υποστηρίζει στο Considerable, η δερματολόγος Patricia Farris. Διάβασε παρακάτω τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνεις στο ντους σου και να μην το γνωρίζεις.

1. Πλένεσαι με πολύ ζεστό νερό

Μπορεί να νομίζεις ότι ένα καυτό ντους κάνει καλό γιατί χαλαρώνει τους μυς σου, αλλά ένας δερματολόγος θα σου πει ότι καλύτερα να κρατήσεις το καυτό νερό για το τσάι σου. «Το ζεστό νερό είναι κακό για δύο λόγους», λέει η Cynthia Bailey, δερματολόγος και ιδρυτής της DrBaileySkinCare.com.

«Κατ 'αρχάς, αφαιρεί πάρα πολλά φυσικά έλαια. Δεύτερον, το ζεστό νερό φέρνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα σου και γι 'αυτό το δέρμα σου γίνεται κόκκινο σαν αστακός. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη φαγούρα και ακόμη και εξάνθημα». Η Δρ Bailey συνιστά η θερμοκρασία του νερού να είναι χλιαρή, δηλαδή όσο η θερμοκρασία του δέρματος ή λίγο πιο θερμή - ειδικά εάν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα που είναι επιρρεπής στην ξηρότητα.

Διάβασε και αυτό: Τελικά, ποια στιγμή της ημέρας είναι καλύτερο να κάνεις ντους;

2. Κάνεις ντους για αρκετή ώρα

Μπορεί να σου αρέσει να περνάς 15, 20, ακόμα και 30 λεπτά στο ντους, αλλά πολλοί ειδικοί λένε ότι περισσότερο από 10 λεπτά είναι υπερβολικό. «Δεν πρέπει να κάνεις ντους για περισσότερο από 5 με 10 λεπτά», λέει η Δρ Farris. « Όσο το λιγότερο τόσο το καλύτερο». Μεγάλα σε διάρκεια ντους απογυμνώνουν το δέρμα σου από την υγρασία.

3. Σαπουνίζεις ολόκληρο το σώμα σου

Το σαπούνι παρασκευάζεται για να διαλύσει τη βρωμιά και το έλαιο, επιτρέποντας στο νερό να τα απομακρύνει. Το δέρμα στα χέρια και τα πόδια γενικά δεν έχει πολύ έλαιο για να απομακρυνθεί, οπότε ο καθαρισμός τους με σαπούνι είναι σαν να αντλείς νερό από μια πέτρα. Τα άκρα σου θα είναι ξηρά μετά το ντους. «Ελαχιστοποίησε τη σαπουνάδα μόνο στα λιπαρά μέρη και τα μέρη του δέρματός σου που έχουν οσμή, όπως το πρόσωπο, τις μασχάλες, τους γλουτούς, τις βουβωνικές κοιλότητες και τα πόδια σου», λέει η Δρ Bailey.

4. Δεν αλλάζεις συχνά το σφουγγάρι σου

Αν και τα εργαλεία απολέπισης δεν είναι κακά για το δέρμα σου, δεν θα πρέπει με τίποτε να χρησιμοποιείς το ίδιο σφουγγαράκι ή το σφουγγάρι απολέπισης, για πολύ καιρό. «Στα σφουγγαράκια ή τα σφουγγάρια απολέπισης αναπτύσσονται βακτήρια και μούχλα και θα πρέπει να πεταχτούν μετά από τέσσερις εβδομάδες», λέει η δερματολόγος Debra Jaliman.

«Αφού τα χρησιμοποιήσεις, βγάλε τα από το ντους και αφήσε τα να στεγνώσουν. Η παρατεταμένη υγρασία θα δημιουργήσει συνθήκες για ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων».

Αυτό το έχεις δει: Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις ντους; Ιδού μια επιστημονική απάντηση

5. Λούζεις τα μαλλιά σου καθημερινά

Πόσες φορές την εβδομάδα πιστεύεις ότι πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου; Κάθε μέρα; Μέρα παρά μέρα; Σύμφωνα με τους τριχολόγους, ο οποίος είναι ο τεχνικός όρος για επαγγελματίες υγείας που ειδικεύονται στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, η απάντηση είναι λιγότερο συχνά.

«Κάποια με λεπτή τρίχα θα πρέπει να αποφεύγει πολύ συχνά το σαμπουάν - όχι περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα. Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να συμβάλλει στη διατήρηση της φυσικής παραγωγής ελαίων, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ισορροπία υγρασίας», λέει η Andrea L. Hayden, Διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Τριχολόγων και ιδιοκτήτρια του The Hair Management Group.

Και αν έχεις άγρια ή σγουρά μαλλιά, δοκίμασε μια φορά κάθε επτά ημέρες.