Ακμή στο σώμα: Πώς να απαλλαγείς από τα ενοχλητικά σπυράκια

Ακμή στο σώμα: Πώς να απαλλαγείς από τα ενοχλητικά σπυράκια
ΠΗΓΗ:@aureum.collective
Πώς να την αντιμετωπίσεις;

Παρόλο που η ακμή στο σώμα μπορεί να είναι ίδια με την ακμή στο πρόσωπο (φραγμένοι και ερεθισμένοι πόροι), συνήθως δεν είναι ακμή, αλλά κάτι που ονομάζεται θυλακίτιδα, δηλαδή μια μόλυνση του τριχοθύλακα. Ωστόσο, οι φραγμένοι πόροι και η θυλακίτιδα μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με τις ίδιες μεθόδους, καθώς και με μερικά διαφορετικά κόλπα. Ορίστε πώς να απαλλαγείς από την ακμή στο σώμα μια και καλή.

Απέφυγε τα αρωματισμένα αφρόλουτρα και λοσιόν

Φυσικά όλοι θέλουμε να μυρίζουμε ωραία, οπότε θα σου αναφέρω πρώτα τα κακά νέα: το άρωμα στα αρωματισμένα αφρόλουτρα και λοσιόν (ειδικά όταν είναι τεχνητό) μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα που οδηγεί σε εξανθήματα. Ορίστε τα καλά νέα: υπάρχουν πολλές φυσικές και χωρίς άρωμα επιλογές που θα ενυδατώσουν εξίσου καλά με την αγαπημένη σου λοσιόν με άρωμα βανίλιας ή το αφρόλουτρο με άρωμα εσπεριδοειδών. Ψάξε για το «χωρίς άρωμα» στη συσκευασία ή επέλεξε φυσικές επιλογές που χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια για άρωμα. Μπορείς επίσης να φτιάξεις τη δική σου λοσιόν συνδυάζοντας λάδι καρύδας ή βούτυρο καριτέ (πολύ ενυδατικά και δεν φράζουν τους πόρους) με αιθέριο έλαιο (το έλαιο τεϊόδεντρου βοηθάει με τις φλεγμονές!).

Σωστός καθαρισμός

Αν έχεις πολύ λιπαρό δέρμα, η χρήση ενός ενεργού καθαριστικού (όπως αυτά που περιέχουν γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ) που δεν είναι πολύ σκληρό, πιθανόν να καθαρίσει οποιαδήποτε ακμή στο σώμα. Ωστόσο, δεν μπορείς απλώς να τρίψεις γρήγορα μια μικρή ποσότητα σε όλο το σώμα σου κάτω από το ντους όπως κάνεις με άλλα καθαριστικά. Αυτά τα ενεργά συστατικά χρειάζονται χρόνο για να απορροφηθούν, οπότε για καλύτερα αποτελέσματα, κάλυψε τις περιοχές που χρειάζονται θεραπεία και περίμενε μερικά λεπτά για να δράσουν τα συστατικά κατά της ακμής.

Απομάκρυνε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος

Το δέρμα στο σώμα είναι πολύ πιο παχύ και ανθεκτικό από το δέρμα στο πρόσωπο. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορούν να συσσωρεύονται στο σώμα μας από την ξηρότητα, τα προϊόντα όπως το self tan και το γεγονός ότι δεν απολεπίζεται τόσο συχνά όσο το δέρμα στο πρόσωπο. Το ξηρό δέρμα μπορεί όχι μόνο να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει σπυράκια, αλλά μπορεί επίσης να αποτρέψει τα ενεργά συστατικά των καθαριστικών από το να διεισδύσουν αρκετά βαθιά. Δοκίμασε ένα απολεπιστικό σώματος που καταπολεμά την ακμή πριν πλυθείς ή κάνε στεγνό βούρτσισμα σε ολόκληρο το σώμα πριν μπείτε στο ντους (μπόνους: ενισχύει την κυκλοφορία!). Αν τα σπυράκια σας είναι πιο επιρρεπή σε ερεθισμούς και κοκκινίλες, καθαρίστε με το καθάρισμα σώματος μία φορά την εβδομάδα.

Κάνε ντους μετά από μια κουραστική προπόνηση (ή τουλάχιστον άλλαξε ρούχα)

Ο ιδρώτας είναι κυρίως νερό, δεν θα σου προκαλέσει σπυράκια (και δεν χρειάζεται να αποφύγεις το αγαπημένο σου έντονο μάθημα πιλάτες ή τη ζεστή γυμναστική!). Ωστόσο, αν ο ιδρώτας παραμείνει στο δέρμα σου για πολύ ώρα (ή στα ρούχα), τα βακτήρια που υπάρχουν φυσικά στο δέρμα σου μαζί με τα βακτήρια του ιδρώτα είναι αυτά που φράζουν τους πόρους και προκαλούν ερεθισμούς υπέροχο, έτσι; Είναι συχνά ο λόγος που το δέρμα στους γλουτούς σου (σφιχτά κολάν) και στο στήθος σου (ιδρώτας από το στήθος) είναι πιο επιρρεπές στα σπυράκια. Κάνε ντους όσο το δυνατόν συντομότερα μετά από μια προπόνηση (ή μια ιδιαίτερα ζεστή μέρα). Εάν το ντους αμέσως μετά δεν είναι εφικτό (π.χ. βιάζεσαι για τη δουλειά ή έχεις μια μεγάλη μέρα), τουλάχιστον άλλαξε ρούχα και έχε μαντηλάκια σώματος για τις περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ακμή μετά τον ιδρώτα.

Σωστή διατροφή

Μέχρι τώρα πιθανότατα γνωρίζεις ότι τα τρόφιμα που τρώς είτε προκαλούν, είτε θεραπεύουν την ακμή και τους ερεθισμούς, και το ίδιο ισχύει και για τα σπυράκια στο σώμα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια μαγική δίαιτα που να καθαρίζει την ακμή για όλους, αλλά υπάρχουν δύο κοινές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ακμή και φλεγμονή: η ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά. Δοκίμασε να κόψεις τα γαλακτοκομικά ή να περιορίσεις την κατανάλωση ζάχαρης για να δεις αν βοηθάει με τα χρόνια σπυράκια και προτίμησε βιολογικά τρόφιμα που δεν περιέχουν ορμόνες και αντιβιοτικά (οι προστιθέμενες ορμόνες μπορούν να αλλάξουν τις ορμόνες στο σώμα).

Επίσης, εξέτασε τις δυσανεξίες στα τρόφιμα, κάποτε διάβασα ότι οι δυσανεξίες στη γλουτένη μπορούν να εμφανιστούν ως σπυράκια στους γλουτούς. Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνεις πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μούρα και πορτοκαλί προϊόντα όπως καρότα ή γλυκοπατάτες για τα αντιοξειδωτικά τους, που μπορούν να βοηθήσουν να καθαρίσει το δέρμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 20.09.2024 - 17:40