Ο πατέρας μου ο Βέγγος

08.07.2002
Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία συνέντευξη του κορυφαίου ηθοποιού Θανάση Βέγγου, ο πρωτότοκος γιος του, Βασίλης, σπάει την οικογενειακή "σιωπή" και μιλάει αποκλειστικά στις Εικόνες για το μοναδικό χάρισμα να είσαι απόγονος του "καλού μας ανθρώπου".
&00 Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία συνέντευξη του κορυφαίου ηθοποιού Θανάση Βέγγου, ο πρωτότοκος γιος του, Βασίλης, σπάει την οικογενειακή "σιωπή" και μιλάει αποκλειστικά στις Εικόνες για το μοναδικό χάρισμα να είσαι απόγονος του "καλού μας ανθρώπου".
Το γραφείο του στην ταξιδιωτική εταιρεία στην οποία εργάζεται είναι φωτεινό. Η ομοιότητα με τον πατέρα του έτσι όπως μιλάει αργά μ' ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλια είναι παραπάνω από εμφανής. Ο μεγαλύτερος γιος του Θανάση Βέγγου αρχίζει να εξιστορεί την παιδική του ηλικία δίπλα στον μεγάλο πρωταγωνιστή. Το οικογενειακό άλμπουμ των αναμνήσεων ξετυλίγεται αργά και περιλαμβάνει τη μητέρα του Ασημίνα, τη σύζυγό του Χρύσα και τα εγγόνια του πιο "όμορφου παππού" Θανάση και Νίκη.

Εικόνες: Ζήσατε αρκετά δύσκολα χρόνια, αφού και ο δρόμος του πατέρας σας δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Πώς ήταν η παιδική σας ηλικία;
Βασίλης Βέγγος: Ηταν πάρα πολύ καλά εκείνα τα χρόνια, αν και τον πατέρα δεν τον βλέπαμε τόσο συχνά όσο θα θέλαμε. Είχε πολλές ασχολίες με τις ταινίες, το θέατρο και με τα υπόλοιπα προβλήματα της δουλειάς του. Γνωρίζετε πως ο πατέρας έκανε μια εταιρεία παραγωγής ταινιών. Ο μόνος λόγος λοιπόν που έκανε αυτή την εταιρεία ήταν για να μπορεί να γυρίζει τις ταινίες που εκείνος ήθελε με τον τρόπο του. Οι ταινίες του πατέρα ήταν πραγματικός κινηματογράφος. Για τον πατέρα δεν έπαιζε τόσο μεγάλο ρόλο το σενάριο. Το σενάριο ήταν απλά ο κορμός σε όλη τη διεργασία της ταινίας που έκανε. Μόνος τους διακωμωδούσε και έβγαινε εκτός σεναρίου συνέχεια. Σαν τον Τσάρλι Τσάπλιν.

Εικόνες: Πρέπει να έλειπε πολλές ώρες από την οικογένειά του.
Βασίλης Βέγγος: Πάρα πολλές ώρες. Ας μην ξεχνάμε ότι έφευγε από το σπίτι και προσπαθούσε να δουλέψει για να ξεχρεώσει την εταιρεία που είχε χρέη. Οι ταινίες του πήγαιναν πάρα πολύ καλά, αλλά τον ίδιο δεν τον απασχολούσε το οικονομικό. Εκανε το μεράκι του. Μια σκηνή τη γύριζε 30 και 40 φορές για να την πετύχει. Ομως δεν είχε καλούς συνεργάτες στον οικονομικό τομέα, με αποτέλεσμα μετά κάποια χρόνια, να κλείσει την εταιρεία του".

Εικόνες: Θα μπορούσε όμως να συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες προκειμένου να έχει κέρδος!
Βασίλης Βέγγος:Οι άνθρωποι των εταιρειών ήθελαν να κάνουν ταινίες για να κερδίσουν. Εβγαζαν λοιπόν το κοστολόγιο και άλλοτε έκοβαν χρήματα, άλλοτε έκαναν αυξήσεις. Οι εταιρείες λοιπόν δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε αυτά που ήθελε ο Βέγγος.

Εικόνες: Εκείνη την εποχή, πώς ήταν σε οικονομικό επίπεδο;
Βασίλης Βέγγος:Εκλεισε την εταιρεία του το 1967 με 7 εκατομμύρια χρέος και έπρεπε να δουλεύει μια δεκαετία για να ξεχρεώνει αυτά που χρωστούσε. Και φυσικά τα ξεχρέωσε όλα. Εμείς σαν παιδιά του τόσο ο Χάρης όσο κι εγώ δεν καταλάβαμε φτώχεια. Κάναμε κανονικά τις διακοπές μας, πηγαίναμε στα ιδιωτικά μας σχολεία. Είχαμε τα πάντα! Η καρδούλα του όμως ήξερε τι περνούσε για να αντεπεξέλθει σε όλα αυτά τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί.

Εικόνες: Θυμάστε κάτι που να σας είχε πει από εκείνη την περίοδο;
Βασίλης Βέγγος:Θυμάμαι κάποτε που μου είχε πει ότι την περίοδο που είχε κλείσει την εταιρεία και έπαιζε στο θέατρο, οι δικαστικοί κλητήρες ήταν περισσότεροι από τους θεατές της παράστασης. Πούλησε το σπίτι του και δούλευε νύχτα-μέρα για να μη χρωστάει σε κανέναν. Οταν γύριζε την τρελή κωμωδία "ΘΒ πράκτωρ 000" βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Τότε είχε πουλήσει την εταιρεία. Και για να πω την αλήθεια ακόμα και σήμερα ο πατέρας δεν έχει "τα λεφτά". Εφτιαξε ένα εξοχικό, έχει το σπίτι που μένει, έχει ένα αυτοκίνητο. Αυτά είναι όλα! Και θα το θέσω απλά: ένας άνθρωπος με τη δική του ιστορία στον κινηματογράφο και με τα λεφτά που έχουν περάσει από τα χέρια του - τα οποία τονίζω δεν τα έφαγε δεξιά κι αριστερά - θα έπρεπε να ζει πλουσιοπάροχα. Ομως ο πατέρας ήθελε να κάνει το μεράκι του και να είναι τέλειος σε αυτό που κάνει.

Εικόνες: Ποιο είναι το κίνητρό του και παίζει ακόμα;
Βασίλης Βέγγος:Κυρίως γιατί χαίρεται ακόμα να κάνει τη δουλειά του. Επίσης έχει ανοικτά μέτωπα οικονομικού περιεχομένου. Θεωρεί υποχρέωσή του να φτιάξει ένα σπίτι για τα εγγόνια του. Προσπαθεί και δίνει τα πάντα για τους άλλους. Κερδίζει 100 δραχμές και κρατάει μόνο αυτά που χρειάζεται για να επιβιώσει.

Εικόνες: Οταν επέστρεφε στο σπίτι από τη δουλειά του, υπήρχαν φορές σας έλεγε παρασκηνιακά δρώμενα;

Γενικά το απέφευγε. Ηθελε να κρατήσει την οικογένειά του έξω από αυτό το κύκλωμα, το οποίο δεν του "πάει" και ιδιαίτερα. Ο πατέρας ακόμα και τώρα δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με συναδέλφους του. Οι πραγματικοί του φίλοι δεν είναι μέσα από τον χώρο.

Εικόνες: Παλιότερα με ποιους έκανε παρέα;
Βασίλης Βέγγος:Με τον Δημήτρη Νικολαΐδη, τη Σούλη Σαμπάχ, τον Γιώργο Λαζαρίδη, τον Ντίνο Κατσουρίδη. Ενας πραγματικός του φίλος είναι ο Γιώργος Σταυρόπουλος. Γενικά θεωρεί το καλλιτεχνικό κύκλωμα λίγο "περίεργο" και αισθάνεται σαν ψάρι έξω από το νερό.

Εικόνες: Αποφεύγει να δίνει συνεντεύξεις. Ποιος είναι τελικά ο λόγος;
Βασίλης Βέγγος:Ο κύριος λόγος που ο πατέρας δεν δίνει και ούτε πρόκειται να δώσει ποτέ συνέντευξη ξανά, είναι γιατί πρώτον απεχθάνεται τη δημοσιότητα. Ο,τι έχει να πει νιώθει ότι το κάνει μέσα από τη δουλειά του. Δεν έχει καμιά αντιδικία με τους δημοσιογράφους, τους θεωρεί όλους ίσους. Θυμάμαι όταν πήρε την απόφασή του, είχε βγάλει κάποια καρτελάκια που ανέφερε ότι δεν έχει τίποτα να πει. Αυτά τα έδινε στους δημοσιογράφους.

Εικόνες: Πώς είναι σαν χαρακτήρας ο Θανάσης Βέγγος;
Βασίλης Βέγγος:Είναι ένας χρυσός άνθρωπος. Είναι από τη στόφα των ανθρώπων που δεν υπάρχουν πλέον. Και γι' αυτό πολλές φορές έχει βρει μπροστά του τρομερές δυσκολίες με τις επιλογές των συνεργατών που έχει κάνει. Ανοίγεται πολύ εύκολα. Ετσι όμως είναι. Δεν αλλάζει. Είναι ο χρυσός άνθρωπος μιας άλλης εποχής.

Εικόνες: Είναι αλήθεια αυτό που λένε για τους κωμικούς ηθοποιούς ότι συνήθως είναι κλειστοί χαρακτήρες;
Βασίλης Βέγγος:Ο πατέρας δεν είναι άνθρωπος που θα μας φωνάξει να πει ιστορίες παλιές. Εχει ένα "υπόγειο" χιούμορ. Αλλά πολλές φορές είναι σκυθρωπός, κάτι που είναι λογικό αφού έχει εξαντληθεί δίνοντας όλο του τον εαυτό στη σκηνή.

Εικόνες: Ποιες θεωρεί μεγάλες του ταινίες;
Βασίλης Βέγγος:Είναι δύσκολο να απαντήσω εγώ για εκείνον, νομίζω όμως ότι πιο πολύ του αρέσει ο "Πράκτορας".

Εικόνες: Σας μιλάει για την πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο;
Βασίλης Βέγγος:Ηθοποιό τον έκανε ο Κούνδουρος. Αυτός τον ανακάλυψε και θα έλεγα ότι η Μακρόνησος του έκανε και καλό, αφού εκεί γνωρίστηκαν. Δεν θέλει όμως να μιλάει για εκείνα τα χρόνια. Είναι τα δύσκολα χρόνια που έζησε ο Θανάσης Βέγγος.

Εικόνες: Εσείς τα παιδιά του γιατί δεν ακολουθήσατε τα βήματά του;
Βασίλης Βέγγος:Βασικά δεν υπάρχει ταλέντο. Αλλά και να υπήρχε, όταν έχεις έναν Βέγγο πίσω σου, η σύγκριση είναι συντριπτική.

Εικόνες: Πόσο σας έχει βοηθήσει το όνομα του πατέρα σας;
Βασίλης Βέγγος:Με το που λεω "γεια σας, Βασίλης Βέγγος", ο άλλος με ρωτάει για τον πατέρα μου. Από εκεί και πέρα τα πράγματα απλοποιούνται.

Εικόνες: Θα θέλατε να μου μιλήσετε λίγο για το ατύχημα που είχε με το τρένο πριν από δύο χρόνια; Πώς αντιμετώπισε εκείνη το δύσκολο περιστατικό;
Βασίλης Βέγγος:Ευτυχώς το ξεπέρασε γρήγορα. Ο πατέρας μου βγήκε άθικτος, αλλά η μητέρα μου έπαθε σοβαρή ζημιά. Οταν μας ειδοποίησαν να πάμε για να τους δούμε μετά το ατύχημα, εγώ νόμιζα πως θα είναι σε άθλια κατάσταση. Οταν λοιπόν τον φέραμε στο Γενικό Κρατικό πάνω σε ένα φορείο, γυρνάει σε μένα και στον αδελφό μου και μας λέει: "ξέρετε πώς νιώθω τώρα, όπως στην ταινία "Ο νόμος του Καρλίτο" με τον Αλ Πατσίνο".

Εικόνες: Με τα εγγόνια του πώς τα πάει;
Βασίλης Βέγγος:Ηταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στη ζωή του. Ο μικρός μου γιος έχει το όνομά του. Πάντα ήθελε εγγόνια και προπαντός μια κόρη. Οπότε έχει και έναν διάδοχο στο όνομα και μια εγγονή που λατρεύει. Παίζει μαζί τους, τους λέει ιστορίες. Είναι θα έλεγα ο καλύτερος παππούς που θα μπορούσε να έχει κάθε οικογένεια!

Απο τον Νίκο Νικόλιζα
Ρhotos: χριστινα γεωργιαδου