Το πρώτο –και βασικό- συναίσθημα που σπρώχνει την ψυχολογία μας στα τάρταρα στην περίπτωση ενός χωρισμού από έναν άνθρωπο με τον οποίο δεν έχουμε πάψει να είμαστε ερωτευμένες και εξακολουθούμε να αγαπάμε, είναι αυτό της απόρριψης.
Πώς μπορεί να νιώθει καλά μια γυναίκα που νιώθει ότι την απορρίπτουν; Είναι πράγματι εφικτή η σχετικά γρήγορη «ανάρρωση»;
Σύμφωνα με την επιστήμη είναι. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο που έχει δημοσιευτεί στο «Journal of Neuroscience» και στην οποία έλαβαν μέρος εθελοντές που μόλις είχαν χωρίσει, υποστηρίζει ότι το μυστικό για να πάψουμε να στεναχωριόμαστε ύστερα από έναν επώδυνο χωρισμό δεν βρίσκεται μόνο στις πράξεις μας (έξοδοι με φίλους, νέες γνωριμίες), μα και στο «παιχνίδι» του μυαλού μας πως κάτι τέτοιο μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τη δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουμε.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι δεν αρκεί απλά να βγαίνεις με φίλους, να γυμνάζεσαι η να κάνεις ταξίδια για να ξεχαστείς, μα πρέπει να πιστεύεις ότι οι τακτικές αυτές κάνουν πράγματι καλό στην ψυχολογία σου.
Αυτό το διάβασες; "Σ' αγαπώ" - 5 σημάδια ότι δεν πρέπει να το πεις ακόμη
Με άλλα λόγια, θα είσαι καλά μόνο αν αρχίσει να το πιστεύεις. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα (ψευδο)φάρμακο, ένα είδος αυθυποβολής, το οποίο ενεργοποιεί τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τον πόνο που αισθανόμαστε.
«Από συναισθηματικής πλευράς, ο χωρισμός είναι μία από τις πλέον αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κανείς, καθώς είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμα και σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα», αναφέρει η Dr. Leonie Koban ως βασική συντάκτρια της μελέτης.
«Ο πόνος του χωρισμού συσχετίζεται με 20πλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης σε διάστημα ενός έτους. Στη μελέτη αυτή διαπιστώσαμε ότι ένα (ψυχολογικό) ψευδοφάρμακο μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση όσον αφορά στη μείωση της έντασης του πόνου της απόρριψης», αναφέρει η ίδια.
Μήπως τελικά ήρθε η ώρα να πάρουμε απόφαση πως πράγματι αξίζει να κάνουμε μόνο ό,τι μας ευχαριστεί;